ЄВРОПЕЙСЬКИЙ БАНКІВСЬКИЙ СОЮЗ: ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЄДИНОГО НАГЛЯДОВОГО МЕХАНІЗМУ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Пацкан В.В.  ЄВРОПЕЙСЬКИЙ БАНКІВСЬКИЙ СОЮЗ: ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЄДИНОГО НАГЛЯДОВОГО МЕХАНІЗМУМета. Дослідження концептуальних засад формування Банківського союзу ЄС, визначення його цільового призначення, аналіз основних структурних елементів його архітектури.Методика дослідження. У ході дослідження було використано комплекс методів наукового пізнання, котрі дали змогу забезпечити системність і обґрунтованість дослідження. Абстрактно-логічний метод – для узагальнення інформації з різних джерел і створення комплексного уявлення про досліджувану проблематику, формування теоретичних висновків і узагальнень стосовно особливостей правового регулювання єдиного наглядового механізму Європейського банківського союзу; аналізу та синтезу ‒ для характеристики діяльності правового регулювання правового регулювання; монографічний метод ‒ для детального вивчення результатів дослідження, зокрема аналізу нормативно-правової бази. Поєднання вищезазначених методів сприяло досягненню мети дослідження та виконанню всіх поставлених завдань у логіці сучасної правової доктрини та з урахуванням вимог до acquis communautaire.Результати дослідження. У межах дослідження проаналізовано інституційну структуру та функціональне наповнення Європейського банківського союзу (ЄБС), акцентуючи увагу на ключовому елементі його архітектури – Єдиному наглядовому механізмі, котрий діє під егідою Європейського центрального банку (ЄЦБ). Встановлено, що Єдиний наглядовий механізм виконує центральну роль у забезпеченні стабільності банківської системи Єврозони, зокрема через концентрацію наглядових повноважень за найбільшими фінансовими установами. Проаналізовано розмежування компетенцій між ЄЦБ та національними наглядовими органами країн-учасниць, що забезпечує багаторівневу систему контролю за банківською діяльністю. Виявлено сильні сторони Єдиного наглядового механізму, зокрема його незалежність, централізований підхід до прийняття рішень та високий рівень професійної експертизи.Наукова новизна результатів дослідження. Доведено причинно-наслідковий зв’язок між формуванням Європейського банківського союзу та підвищенням рівня стабільності банківської системи Європейського Союзу, що, на відміну від існуючого підходу, дає змогу забезпечити ефективну уніфікацію стандартів нагляду та регулювання, зменшивши системні ризики. Удосконалено підходи до аналізу ролі Єдиного наглядового механізму (SSM), що дозволило розкрити специфіку подвійного мандата Європейського центрального банку (ЄЦБ), який поєднує централізовану координацію банківського нагляду з використанням локального інституційного потенціалу національних регуляторів. Набула подальшого розвитку концепція інтеграції наглядових функцій, що сприяє підвищенню ефективності управління фінансовими кризами в умовах сучасних викликів.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження мають практичну цінність для України, оскільки розкривають правові засади та механізми банківського нагляду в рамках Європейського банківського союзу, що може бути використано для адаптації національного законодавства до європейських стандартів у процесі євроінтеграції. Встановлені особливості співпраці ЄЦБ із національними органами та механізм тісної співпраці для країн поза межами єврозони надають Україні модель для гармонізації наглядових практик і посилення стабільності банківської системи.Ключові слова: Європейський банківський союз, банківський нагляд, Європейський центральний банк, євроінтеграція, фінансова стабільність. Patskan V.V.  THE EUROPEAN BANKING UNION: FEATURES OF THE LEGAL REGULATION OF THE SINGLE SUPERVISORY MECHANISMPurpose. The aim of the article is to study the conceptual foundations of the EU Banking Union, to determine its purpose, to analyze the main structural elements of its architecture.Methodology of research. In the course of the study, a set of methods of scientific cognition was used, which made it possible to ensure the consistency and validity of the research. The abstract and logical method was used to summarize information from various sources and create a comprehensive view of the issues under study, to formulate theoretical conclusions and generalizations regarding the specifics of legal regulation of the single supervisory mechanism of the European Banking Union; analysis and synthesis were used to characterize the activities of legal regulation of legal regulation; the monographic method was used for a detailed study of the research results, in particular, the analysis of the regulatory framework. The combination of the aforementioned methods contributed to the achievement of the research objective and fulfillment of all the tasks set out in the logic of modern legal doctrine and taking into account the requirements of the acquis communautaire.Findings. The study analyzes the institutional structure and functional content of the European Banking Union (EBU), focusing on the key element of its architecture - the Single Supervisory Mechanism (SSM), which operates under the auspices of the European Central Bank (ECB). The author establishes that the Single Supervisory Mechanism plays a central role in ensuring the stability of the Euro area banking system, in particular, through the concentration of supervisory powers over the largest financial institutions. The author analyzes the division of competencies between the ECB and the national supervisory authorities of the member states, which ensures a multi-level system of control over banking activities. The strengths of the Single Supervisory Mechanism are identified, in particular, its independence, centralized approach to decision-making and high level of professional expertise.Originality. The author proves the causal relationship between the formation of the European Banking Union and the increase in the stability of the banking system of the European Union, which, unlike the existing approach, allows for effective unification of supervision and regulation standards, reducing systemic risks. The approaches to analyzing the role of the Single Supervisory Mechanism (SSM) have been improved, which allowed to reveal the specifics of the dual mandate of the European Central Bank (ECB), which combines centralized coordination of banking supervision with the use of local institutional capacity of national regulators. The concept of integration of supervisory functions was further developed, which contributes to the efficiency of financial crisis management in the face of current challenges.Practical value. The results of the study are of practical value for Ukraine, as they reveal the legal framework and mechanisms of banking supervision within the European Banking Union, which can be used to adapt national legislation to European standards in the process of European integration. The established peculiarities of the ECB's cooperation with national authorities and the mechanism of close cooperation for countries outside the euro area provide Ukraine with a model for harmonizing supervisory practices and strengthening the stability of the banking system.Key words: European Banking Union, banking supervision, European Central Bank, European integration, financial stability.