ВПЛИВ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ НА ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Назаркевич І.Б.., Олійник О.І. ВПЛИВ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ НА ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУМета. Дослідження впливу податкової політики на формування фінансової безпеки держави в умовах воєнного стану.Методика дослідження. Використано загальнонаукові і спеціальні методи дослідження, зокрема: діалектичний метод ‒ для системного вивчення ролі податкової служби у фінансовій безпеці держави в умовах воєнного стану; монографічний метод ‒ для дослідження специфіки податкової політики в кризових умовах; методи аналізу та синтезу ‒ для детального вивчення джерел податкових надходжень та основних напрямів діяльності податкової служби; порівняльний аналіз ‒ для зіставлення податкових надходжень за період 2021–2023 років.Результати дослідження. У ході дослідження було визначено вплив податкової політики на фінансову безпеку України в умовах воєнного стану. Встановлено, що ефективна робота податкової служби, впровадження цифрових інструментів адміністрування податків і тимчасові податкові пільги дозволили частково компенсувати втрати державного бюджету. Аналіз податкових надходжень за 2021–2023 роки дав змогу виявити ключові тенденції: зменшення надходжень у 2022 році через кризу та часткове їх відновлення у 2023 році завдяки адаптації бізнесу до умов війни та зміни ринкової кон’юнктури. Розрахунок індикаторів фіскальної безпеки показав зростання рівня фіскальної стабільності, що свідчить про ефективність застосованих заходів. Запропоновано рекомендації щодо підвищення ефективності державної податкової політики, спрямованої на підтримку економічної стабільності у кризових умовах.Наукова новизна результатів дослідження. Вперше обґрунтовано причинно-наслідкові зв’язки впливу податкової політики на фінансову безпеку в умовах воєнного стану, що, на відміну від існуючих підходів, дає змогу більш точно оцінювати вплив податкових рішень на стабільність національної економіки. Удосконалено підхід до аналізу структури і динаміки податкових платежів, що дає змогу комплексно оцінювати їхній характер та наслідки для фіскальної стійкості держави. Набуло подальшого розвитку інтегрування даних податкових надходжень, бюджетного дефіциту та боргового навантаження для розрахунку інтегрального показника фіскальної безпеки України, що сприяє підвищенню ефективності державної податкової політики в умовах кризових явищ.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані для розробки стратегій фінансової безпеки в умовах кризи та сприяти стабільності державного бюджету України.Ключові слова: податкова служба, фінансова безпека, воєнний стан, податкова політика, цифровізація, адміністрування податків, бюджетні надходження, економічна стабільність, податкові пільги, електронні сервіси, фіскальна безпека. Nazarkevych I.B., Oliinyk O.I. THE IMPACT OF TAX POLICY ON THE FORMATION OF THE STATE'S FINANCIAL SECURITY UNDER MARTIAL LAWPurpose. To determine the impact of tax policy on the formation of Ukraine’s financial security under martial law.Methodology of research. General scientific and specialized research methods were used, including: the dialectical method ‒ for the systematic study of the role of the tax service in ensuring the state’s financial security under martial law; the monographic method ‒ for examining the specifics of tax policy under crisis conditions; methods of analysis and synthesis ‒ for a detailed study of sources of tax revenues and the main activities of the tax service; comparative analysis ‒ to compare tax revenues during 2021–2023.Findings. The study identified the impact of tax policy on Ukraine’s financial security under martial law. It was established that the effective work of the tax service, the introduction of digital tools for tax administration, and temporary tax incentives partially offset the losses of the state budget. The analysis of tax revenues for 2021–2023 revealed key trends: a decline in 2022 due to the crisis and partial recovery in 2023 as businesses adapted to wartime conditions. The calculation of fiscal security indicators showed an increase in fiscal stability, highlighting the effectiveness of the measures implemented.Originality. The causal relationships of the impact of tax policy on the formation of financial security under martial law have been determined. The structure and dynamics of tax payments and their nature under martial law have been analyzed. Data on tax revenues, budget deficit, and debt burden have been integrated to calculate the integral indicator of Ukraine's fiscal security. Recommendations for improving the efficiency of state tax policy have been proposed. The research results emphasize the critical importance of tax policy for economic stabilization in crisis conditions.Practical value. The study's findings can be used to develop financial security strategies during crises and support the stability of Ukraine’s state budget.Key words: tax service, financial security, martial law, tax policy, digitalization, tax administration, budget revenues, economic stability, tax incentives, electronic services, fiscal security.