ДОСВІД КИТАЮ В ІННОВАЦІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ НА ГЛОБАЛЬНОМУ РИНКУ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Сохацька О.М., Савіцький Т.В. ДОСВІД КИТАЮ В ІННОВАЦІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ НА ГЛОБАЛЬНОМУ РИНКУМета. Метою статті є теоретичне узагальнення досвіду Китайської Народної Республіки щодо застосування інноваційних підходів для забезпечення конкурентоспроможності підприємств на глобальному ринку та виокремлення на цій основі основних чинників успіху, які можуть бути адаптовані іншими країнами для підвищення міжнародної конкурентоспроможності їхніх економік, зокрема й України.Методика дослідження. У статті використано системний підхід до аналізу інноваційної політики КНР, застосовано методи логіко-структурного аналізу для виокремлення багаторівневої стратегії впровадження інновацій, порівняльного аналізу міжнародних стратегій інноваційного розвитку для визначення нових підходів Китаю, метод індукції для узагальнення емпіричних даних щодо інноваційного розвитку Китаю, а також аналіз статистичних джерел міжнародних організацій (OECD, WIPO, World Bank, BloombergNEF, Deloitte) для аналітичного підтвердження ефективності інноваційного розвитку та підвищення конкурентоспроможності підприємств КНР на глобальному ринку. Емпіричну базу дослідження склали офіційні документи КНР, звіти міжнародних організацій та аналітичні доповіді.Результати дослідження. Встановлено, що інноваційний прорив Китаю базується на багаторівневій стратегії, яка об’єднує централізоване державне планування, інвестиції в науково-дослідні розробки, масштабну цифровізацію промисловості та розвиток інноваційної інфраструктури. Виокремлено ключові механізми державного стимулювання інновацій: програма «Зроблено в Китаї 2025», стратегію подвійної циркуляції, створення наукових парків і високотехнологічних кластерів. Підкреслено роль університетсько-промислової інтеграції та венчурного фінансування у формуванні сталого інноваційного середовища.Наукова новизна результатів дослідження. Теоретично обґрунтовано модель стратегічного інноваційного розвитку Китаю як системи багаторівневої інтеграції науки, освіти, виробництва та державної підтримки. Розкрито механізми локалізації високотехнологічних виробництв і патентної активності КНР як інструментів зміцнення національного технологічного суверенітету. Обґрунтовано вплив програм цифровізації на зростання продуктивності та конкурентоспроможності китайської економіки.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати можуть бути використані при розробці національних стратегій інноваційного розвитку інших країн, адаптації успішних китайських практик до особливостей локальних економік, удосконаленні моделей підтримки стартап-екосистем і технопарків, а також формуванні державної політики в галузі цифрової трансформації промисловості.Ключові слова: інноваційний розвиток, Китай, стратегія «Зроблено в Китаї 2025», цифровізація, патентна активність, кластери, фіскальна політика, «Один пояс ‒ один шлях», венчурне фінансування, глобальна конкуренція, технологічний суверенітет. Sokhatska O.M., Savitskyі T.V. CHINA'S EXPERIENCE IN INNOVATIVE ENSURING THE COMPETITIVENESS OF ENTERPRISES IN THE GLOBAL MARKETPurpose. The purpose of the article is to theoretically summarize the experience of the People's Republic of China in applying innovative approaches to ensure the competitiveness of enterprises in the global market and to identify on this basis the main success factors that can be adapted by other countries to increase the international competitiveness of their economies, including Ukraine.Methodology of research. The article uses a systematic approach to the analysis of the innovation policy of the PRC, applies methods of logical-structural analysis to identify a multi-level strategy for the implementation of innovations, comparative analysis of international strategies of innovative development to identify new approaches of China, induction method to generalize empirical data on the innovative development of China, as well as analysis of statistical sources of international organizations (OECD, WIPO, World Bank, BloombergNEF, Deloitte) to analytically confirm the effectiveness of innovative development and increase the competitiveness of enterprises of the PRC in the global market. The empirical basis of the study was made up of official documents of the PRC, reports of international organizations and analytical reports.Findings. It was established that China's innovation breakthrough is based on a multi-level strategy that combines centralized state planning, investments in research and development, large-scale industrial digitalization, and the development of innovation infrastructure. The key mechanisms of state innovation stimulation were identified: the “Made in China 2025” program, the dual circulation strategy, and the creation of science parks and high-tech clusters. The role of university-industry integration and venture capital financing in forming a sustainable innovation environment was emphasized.Originality. A comprehensive model of China's strategic innovation development was proposed as a system of multi-level integration of science, education, production, and state support. Mechanisms of localization of high-tech production and China's patent activity are revealed as tools for strengthening national technological sovereignty. The impact of digitalization programs on the growth of productivity and competitiveness of the Chinese economy is substantiated.Practical value. The obtained results can be used in developing national innovation development strategies in other countries, adapting successful Chinese practices to the characteristics of local economies, improving models for supporting startup ecosystems and technology parks, and formulating state policy in the field of digital transformation of industry.Key words: innovative development, China, strategy “Made in China 2025”, digitalization, patent activity, clusters, fiscal policy, “One Belt, One Road”, venture capital, global competition, technological sovereignty.