ВПЛИВ КРИПТОШАХРАЙСТВА НА ЦИФРОВУ ЕКОНОМІКУ: ЗРОСТАННЯ ВТРАТ ТА РОЛЬ КІБЕРБЕЗПЕКИ У МІНІМІЗАЦІЇ РИЗИКІВ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Семенченко Н.В., Мельничук В.Е., Калініченко М.С.  ВПЛИВ КРИПТОШАХРАЙСТВА НА ЦИФРОВУ ЕКОНОМІКУ: ЗРОСТАННЯ ВТРАТ ТА РОЛЬ КІБЕРБЕЗПЕКИ У МІНІМІЗАЦІЇ РИЗИКІВМета. Дослідження впливу криптошахрайства на цифрову економіку, а також аналіз шляхів мінімізації ризиків шляхом впровадження інноваційних рішень у сфері кібербезпеки.Методика дослідження. Дослідження використовує комбінацію аналітичних та емпіричних методів для вивчення впливу криптошахрайства на цифрову економіку. Дані з авторитетних фінансових джерел і джерел кібербезпеки, таких як Chainalysis, CoinDesk і Forbes, використовуються для оцінки фінансових втрат, спричинених шахрайством. Статистичний аналіз використовується для вивчення тенденцій шахрайства з криптовалютою за останні роки.Результати дослідження. Розглянуто типи криптошахрайства, такі як фішинг, ринкові маніпуляції, інвестиційні шахрайські схеми та зломи гаманців. Виявлено, що ці дії призводять до значних фінансових втрат, зниження довіри до цифрових активів та дестабілізації інвестиційного клімату. Проаналізовано інноваційні підходи до мінімізації ризиків, зокрема використання штучного інтелекту для аналізу транзакцій і поведінкових патернів користувачів. Виявлено, що системи, засновані на технологіях машинного навчання, дозволяють виявляти аномальні дії в режимі реального часу та активувати додаткові заходи захисту, що сприяє підвищенню безпеки у криптовалютній сфері. Запропоновано рішення, спрямовані на зниження економічних збитків та захист інвесторів, що підвищує довіру до криптовалютних технологій. Використання штучного інтелекту дозволяє ефективніше боротися з криптошахрайством і забезпечувати стабільність ринку цифрових активів.Наукова новизна результатів дослідження. Вперше обґрунтовано економічних наслідків криптошахрайства, наголошуючи на необхідності заходів кібербезпеки, керованих ШІ. Встановлено, що використання багаторівневої стратегії, яка поєднує регуляторну політику, технологічний прогрес та інформаційні кампанії сприятиме зменшенню ризиків у сфері криптоактивів. Доведено ключову роль штучного інтелекту у виявленні шахрайських дій і зміцненні довіри до екосистеми криптовалют.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження мають значну практичну цінність для регуляторних органів, фінансових установ, інвесторів та розробників технологій кібербезпеки. Запропоновані заходи щодо мінімізації криптошахрайства можуть бути використані для вдосконалення нормативно-правової бази у сфері цифрової економіки та криптовалютного регулювання. Також практична значущість дослідження полягає у формуванні рекомендацій для бізнесу та криптобірж щодо впровадження передових технологічних рішень у сфері безпеки. Виявлені закономірності зростання шахрайства можуть допомогти розробити стратегії захисту інвесторів та забезпечення фінансової стабільності криптовалютного ринку.Ключові слова: криптовалюта, шахрайство, штучний інтелект, економічна безпека, цифрова економіка. Semenchenko N.V., Melnychuk V.E., Kalinichenko M.S. THE IMPACT OF CRYPTO FRAUD ON THE DIGITAL ECONOMY: INCREASE IN LOSSES AND THE ROLE OF CYBERSECURITY IN RISK MINIMIZATION  Purpose. The aim of this article is to study the impact of crypto fraud on the digital economy, as well as to analyse ways to minimize risks by implementing innovative cybersecurity solutions.Methodology of research. The study uses a combination of analytical and empirical methods to study the impact of crypto fraud on the digital economy. Data from reputable financial and cybersecurity sources such as Chainalysis, CoinDesk, and Forbes are created to estimate financial losses caused by fraud. Statistical analysis is used to study cryptocurrency fraud trends over the past years.Findings. Types of crypto fraud are considered, such as phishing, market manipulation, investment fraud schemes, and wallet hacking. It is found that these actions lead to significant financial losses, reduce trust in digital assets, and destabilize the investment climate. Innovative approaches to minimizing risks are analysed, including using artificial intelligence to analyse transactions and behavioural patterns of users. It is found that systems based on machine learning technologies allow the detection of anomalous actions in real time and activate additional protection measures, which increases security in the cryptocurrency sector. Solutions aimed at reducing economic losses and protecting investors are proposed, which increases confidence in cryptocurrency technologies. Artificial intelligence allows for more effective combat against crypto fraud and ensures the stability of the digital asset market.Originality. The economic impact of crypto fraud is substantiated for the first time, highlighting the need for AI-driven cybersecurity measures. It is established that the use of a multi-layered strategy that combines regulatory policy, technological progress and information campaigns will help reduce risks in the crypto-asset sector. The key role of artificial intelligence in detecting fraudulent activities and strengthening trust in the cryptocurrency ecosystem is proven.Practical value. The study results have significant practical value for regulatory authorities, financial institutions, investors and developers of cybersecurity technologies. The proposed measures to minimize crypto fraud can be used to improve the regulatory and legal framework in the digital economy and cryptocurrency regulation. Also, the practical significance of the study is impossible in forming recommendations for business and crypto exchanges on the implementation of advanced technological solutions in the security field. The revealed patterns of fraud growth can help develop strategies to protect investors and ensure the financial stability of the cryptocurrency market.Key words: cryptocurrency, fraud, artificial intelligence, economic security, digital economy.