РОЗВИТОК БІОЕКОНОМІКИ В УКРАЇНІ: АДАПТАЦІЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ ДЛЯ ІНТЕГРАЦІЇ В ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ПРОСТІР (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Белова І. М., Ярощук О. В. РОЗВИТОК БІОЕКОНОМІКИ В УКРАЇНІ: АДАПТАЦІЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ ДЛЯ ІНТЕГРАЦІЇ В ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ПРОСТІРМета. Проаналізувати європейський досвід розвитку біоекономіки, визначити ключові інструменти її підтримки та обґрунтувати необхідність адаптації цих підходів в Україні для інтеграції в європейський економічний простір.Методи дослідження. У процесі дослідження використано системний підхід, методи аналізу та синтезу для оцінки європейських стратегій у сфері біоекономіки. Застосовано компаративний аналіз для визначення можливостей адаптації європейських практик до умов України.Результати дослідження. Досліджено ключові напрямки розвитку біоекономіки в ЄС, включаючи фінансові, регуляторні та інноваційні інструменти підтримки. Виявлено, що стратегічні ініціативи, такі як Європейська зелена угода, програми «Horizon 2020» та «Horizon Europe», створюють умови для сталого використання біологічних ресурсів і підтримки інновацій. Запропоновано рекомендації щодо адаптації європейських підходів в Україні, зокрема у сферах біоенергетики, сільського господарства та управління відходами. Визначено перспективи участі України у міжнародних програмах, орієнтованих на підтримку біоекономіки.Наукова новизна результатів дослідження. Вперше обґрунтовано необхідність комплексного впровадження європейських механізмів підтримки біоекономіки в Україні для її інтеграції в європейський економічний простір. Доведено, що застосування інструментів регуляторної гармонізації, фінансування інноваційних проєктів та розвитку біотехнологічного сектору сприятиме підвищенню конкурентоспроможності національної економіки. Удосконалено методологічний підхід до аналізу потенціалу біоекономіки України через інтеграцію оцінки природних, економічних і соціальних факторів.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати можуть бути використані при формуванні національної стратегії розвитку біоекономіки в Україні, адаптації нормативно-правової бази до стандартів ЄС, розробці програм державної підтримки біотехнологічних підприємств та залученні міжнародних інвестицій. Запропоновані заходи сприятимуть розвитку біоенергетики, сільськогосподарського виробництва та переробки органічних відходів, що забезпечить стале економічне зростання та екологічну безпеку. Окрім того, результати дослідження можуть бути інтегровані у навчальні програми закладів вищої освіти для підготовки спеціалістів у сфері біоекономіки та сталого розвитку.Ключові слова: біоекономіка, сталий розвиток, Європейська зелена угода, інновації, біоенергетика, Україна, євроінтеграція. Belova I.M., Yaroshchuk O.V. DEVELOPMENT OF THE BIOECONOMY IN UKRAINE: ADAPTING EUROPEAN EXPERIENCE FOR INTEGRATION INTO THE EUROPEAN ECONOMIC SPACEPurpose. The aim of the study is to analyse European experience in developing the bioeconomy, identify its key support instruments and substantiate the need to adapt these approaches in Ukraine to facilitate integration into the European economic space.Methodology of research. A systemic approach was employed along with methods of analysis and synthesis to evaluate European strategies in the field of bioeconomy. Comparative analysis was used to assess the feasibility of adapting European practices to the Ukrainian context.Findings. The study examined the main directions for the development of the bioeconomy in the EU, including financial, regulatory, and innovative support instruments. It was found that strategic initiatives such as the European Green Deal, the Horizon 2020 program, and Horizon Europe create favourable conditions for the sustainable use of biological resources and the promotion of innovation. Recommendations are provided for adapting these European approaches in Ukraine, particularly in the sectors of bioenergy, agriculture, and waste management. Additionally, the prospects for Ukraine’s participation in international programs aimed at supporting the bioeconomy were identified.Originality. For the first time, the necessity for a comprehensive implementation of European support mechanisms for the bioeconomy in Ukraine has been substantiated as a means to integrate the national system into the European economic space. The study demonstrates that utilizing tools such as regulatory harmonization, financing innovative projects, and developing the biotechnology sector can enhance the competitiveness of the national economy. Moreover, the methodological approach to assessing Ukraine’s bioeconomy potential has been refined by incorporating natural, economic, and social factors.Practical value. The obtained findings of this research can be used to formulate a national strategy for the development of the bioeconomy in Ukraine, adapt the regulatory framework to EU standards, develop state support programs for biotechnological enterprises, and attract international investments. The proposed measures will promote the growth of bioenergy, agricultural production, and the processing of organic waste, ensuring sustainable economic growth and environmental security. Furthermore, these results can be integrated into higher education curricula to train specialists in bioeconomy and sustainable development.Key words: bioeconomy, sustainable development, European Green Deal, innovation, bioenergy, Ukraine, Eurointegration.