ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ РЕАЛІЗАЦІЇ МОЛОКА ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Свиноус І.В., Радько В.І., Федорук Ю.В., Лозінська Т.П. ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ РЕАЛІЗАЦІЇ МОЛОКА ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКАМета. На основі узагальнення досліджень науковців та досвіду господарств корпоративного сектору аграрної економіки – виробників молока запропонувати практичні рекомендації по удосконаленню системи реалізації молока переробним підприємствам.Методика дослідження. У процесі дослідження використано методи: статистико-економічний – для опрацювання масиву статистичних та емпіричних даних; монографічний – для детального вивчення окремих елементів досліджуваного явища на прикладі конкретних об’єктів; синтезу, порівнянь, метод єдності історичного і логічного в економічних дослідженнях – для вивчення наявного досвіду агропромислової інтеграції в молокопродуктовому підкомплексі.Результати дослідження. Доведено, що система договірних відносин між сільськогосподарськими і переробними підприємствами повинна передбачати порядок укладання договорів, умови збуту – приймання молока, визначення якості й обсягу продукції, встановлення цін, взаєморозрахунків, матеріальну відповідальність партнерів за порушення договірних зобов’язань.У системі договірних відносин між сільськогосподарськими товаровиробниками та переробними підприємствами необхідно врахувати опціон на поставку молоко-сировини, який надасть право вибирати між альтернативними умовами договору.Розроблено алгоритм процесу впровадження інтегрованої системи управління якістю та безпечністю продукції на молочнотоварних фермах, що включає аналіз і контроль ризиків на всіх етапах технологічного процесу, а також управління критичними точками з оцінкою його результатів.Наукова новизна результатів дослідження. Удосконалено систему формування закупівельних цін на молоко, що передбачає встановлення ціни на молоко-сировину, на основі нормативних витрат та з урахуванням якісних показників продукції та буде сприяти підвищенню рівня рентабельності виробництва та реалізації молока.Практична значущість результатів дослідження. Запропоновані рекомендації доцільно використати при розробці типових договорів на постачання молока переробним підприємствам та при впровадженні системи контролю якості молока в господарствах корпоративного сектору аграрної економіки.Ключові слова: реалізація, молоко, сільськогосподарське підприємство, переробне підприємство, економічні відносини, якість. Svynous I.V., Radko V.I., Fedoruk Yu.V., Lozinska T.P. ORGANIZATIONAL APPROACHES TO THE FORMATION OF THE MILK SALES SYSTEM AS A FACTOR IN INCREASING THE EFFICIENCY OF MILK PRODUCTIONPurpose. The aim of the article is to propose practical recommendations for improving the system of milk sales to processing enterprises, based on the generalization of research by scientists and the experience of farms in the corporate sector of the agrarian economy – milk producers.Methodology of research. The following methods were used in the research process: statistical and economic – to process a set of statistical and empirical data; monographic – for a detailed study of individual elements of the studied phenomenon using the example of specific objects; synthesis, comparisons, the method of the unity of historical and logical in economic research – for the study of the existing experience of agro-industrial integration in the dairy sub-complex.Findings. It has been proven that the system of contractual relations between agricultural and processing enterprises should provide for the procedure for concluding contracts, sales conditions – acceptance of milk, determination of the quality and volume of products, setting of prices, mutual settlements and material responsibility of partners for breach of contractual obligations.It is necessary to take into account the option for the supply of raw milk in the system of contractual relations between agricultural producers and processing enterprises. Such option will give the right to choose between alternative terms of the contract.An algorithm for the implementation of an integrated system of product quality and safety management on dairy farms were developed, which includes risk analysis and control at all stages of the technological process, as well as management of critical points with evaluation of its results.Originality. The system of forming purchase prices for milk were improved, which provides for setting the price of raw milk based on regulatory costs and taking into account product quality indicators, and will contribute to increasing the level of profitability of milk production and sale.Practical value. The proposed recommendations should be used in the development of standard contracts for the supply of milk to processing enterprises and in the implementation of the milk quality control system in farms of the corporate sector of the agricultural economy.Key words: realization, milk, agricultural enterprise, processing enterprise, economic relations, quality.