БУХГАЛТЕРСЬКИЙ АУТСОРСИНГ: ЗМІСТ ТА НОВІ РЕАЛІЇ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Шмигель О.Є.  БУХГАЛТЕРСЬКИЙ АУТСОРСИНГ: ЗМІСТ ТА НОВІ РЕАЛІЇМета. Огляд наукової інтерпретації змісту поняття «бухгалтерський аутсорсинг» та його застосування у бізнес-процесах компаній.Методика дослідження. Дослідження проводилося із застосуванням діалектичного підходу до вивчення сучасного стану розвитку бухгалтерського обліку. Використано загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: аналіз, синтез, індукцію, дедукцію та узагальнення як методи наукового пізнання застосовано для розвитку положень теорії і практики бухгалтерського аутсорсингу в системі документально-інформаційного супроводу основних бізнес-процесів компаній, монографічний - при вивченні літературних джерел з питань обліку; гносеологічний метод ‒ для уточнення та поглиблення змісту категорії «бухгалтерський аутсорсинг»; системно-аналітичний – при обробці отриманої інформації; абстрактно-логічний метод – для формулювання висновків дослідження.Результати дослідження. Визначено, що в умовах децентралзіації бізнес-процесів компанії, впровадження та розвитку нових концепцій ведення бізнесу змінюються підходи до методології ведення бухгалтерського обліку, посилюється необхідність застосування бухгалтерського аутсорсингу. Обґрунтовано, що делегування обов’язків ведення бухгалтерського обліку спеціалізованим компаніям сприяє зміні функціонування менеджменту компанії й у бухгалтерії, зокрема. Виявлено, що результатом розвитку бухгалтерського аутсорсингу стане оптимізація організаційної структури та функціональних можливостей бухгалтерії, у тому числі за рахунок скорочення штату, модернізація облікових процесів та облікової політики загалом; посилення вимог до професійних навичок користувачів.Наукова новизна результатів дослідження. Здійснено огляд літературних джерел для уточнення змісту поняття «бухгалтерський аутсорсинг», що дало можливість запропонувати новітнє розуміння зовнішнього облікового супроводу бізнес-процесів компанії для оптимізації децентралізованих функцій менеджменту.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження сприятимуть підвищенню ефективності формування і розвитку бухгалтерського аутсорсингу в сучасних умовах та стануть базою для подальших наукових розробок у цій галузі.Ключові слова: бухгалтерський облік, бухгалтерський аутсорсинг, децентралізація, бізнес-процеси, спеціалізовані компанії. Shmyhel O.Ye. ACCOUNTING OUTSOURCING: CONTENT AND NEW REALITIESPurpose. The aim of the article is to review the scientific interpretation of the concept of “accounting outsourcing” and its application in business processes of companies.Methodology of research. The research was conducted using a dialectical approach to the study of the current state of accounting development. General scientific and special methods are used, in particular: analysis, synthesis, induction, deduction and generalization as methods of scientific knowledge applied to the development of the provisions of the theory and practice of accounting outsourcing in the system of documentary and informational support of the main business processes of companies, monographic – when studying literary sources on accounting issues; epistemological method – to clarify and deepen the content of the “accounting outsourcing” category; system and analytical – when processing the received information; abstract and logical method – for formulating research conclusions.Findings. It was determined that in the conditions of decentralization of the company's business processes, introduction and development of new business concepts, approaches to the accounting methodology are changing, and the need to use accounting outsourcing is increasing. It is substantiated that the delegation of accounting responsibilities to specialized companies helps to change the functioning of the company's management and in accounting, in particular. It was found that the result of the development of accounting outsourcing will be the optimization of the organizational structure and functional capabilities of accounting, including through staff reduction, modernization of accounting processes and accounting policies in general; strengthening requirements for professional skills of users. Originality. A review of literary sources was carried out to clarify the meaning of the concept of “accounting outsourcing”, which made it possible to offer the latest understanding of the external accounting support of the company's business processes for the optimization of decentralized management functions.Practical value. The obtained results of the research will contribute to increasing the effectiveness of the formation and development of accounting outsourcing in modern conditions and will become the basis for further scientific developments in this field.Key words: accounting, accounting outsourcing, decentralization, business processes, specialized companies.