ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ БІОЕНЕРГЕТИЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Печенюк А.В. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ БІОЕНЕРГЕТИЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇМета. Розробка комплексу заходів для розвитку вітчизняної біоенергетичної галузі в умовах євроінтеграційних прагнень України.Методика дослідження. Теоретичну та методологічну основу дослідження склали фундаментальні положення еколого-економічних засад розвитку відновлювальної енергетики та результати досліджень вітчизняних дослідників галузі біоенергетики. При підготовці публікації використано низку загальнонаукових методів: теоретичного узагальнення – для дослідження передумов становлення та розвитку біоенергетичного виробництва; аналізу та синтезу – для виявлення ступеня впливу факторів, які перешкоджають ефективному розвитку біоенергетики в Україні; управлінського моделювання – для розробки комплексу заходів, спрямованих на подолання труднощів у галузі; логічний – для обґрунтування переваг, які отримують громадяни, підприємства, регіони та держава за умови поширення ефективного біоенергетичного виробництва.Результати дослідження. Обґрунтовано зростання попиту на відновлювальні джерела енергії. Проаналізовано переваги біоенергетичного виробництва перед іншими сферами відновлювальної енергетики. Розкрито передумови для ефективного розвитку біоенергетики в умовах України. Досліджено переваги, які може отримати економіка країни за умови підтримки галузі, та досліджено кращий досвід біоенергетичного виробництва в країнах світу. Проаналізовано основні фактори, які стримують розвиток біоенергетики в Україні. Узагальнено комплекс заходів, впровадження яких дозволить підвищити ефективність біоенергетичного виробництва в країні. Наголошено на необхідності врахування європейського досвіду для формування ефективного ринку в сфері біоенергетики.Наукова новизна результатів дослідження. Набула подальшого розвитку теорія переходу від дотримання принципів енергозабезпечення в кількісному аспекті до енергозабезпечення сталого розвитку економіки, в основі якого є використання альтернативних джерел енергії, зокрема біопалива.Практична значущість результатів дослідження. Реалізація запропонованого у публікації комплексу заходів дозволить значною мірою підвищити ефективність біоенергетичного виробництва в Україні, що сприятиме розв’язанню проблеми енергетичної безпеки держави загалом.Ключові слова: відновлювальна енергетика, біоенергетика, біомаса, біопаливо, біогаз, біоенергетичний потенціал, енергетичний ринок, європейська інтеграція, енергетична безпека, енергозбереження, сталий розвиток. Pecheniuk A.V. PROSPECTS FOR THE DEVELOPMENT OF THE BIOENERGY INDUSTRY OF UKRAINE IN THE CONTEXT OF EUROPEAN INTEGRATIONPurpose. The purpose of the article is to develop a set of measures for the development of the domestic bioenergy industry in the context of Ukraine's European integration aspirations.Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the study was made up of the fundamental provisions of the ecological and economic foundations of the development of renewable energy and the results of research by domestic researchers in the field of bioenergy. In the preparation of the publication, a number of general scientific methods were used: theoretical generalization – for researching the prerequisites for the establishment and development of bioenergy production; analysis and synthesis – to identify the degree of influence of factors that hinder the effective development of bioenergy in Ukraine; management modeling – to develop a set of measures aimed at overcoming difficulties in the industry; logical – to justify the benefits that citizens, enterprises, regions and the state receive in the event of the spread of effective bioenergy production.Findings. The growth in demand for renewable energy sources is substantiated. The advantages of bioenergy production over other areas of renewable energy are analyzed. The prerequisites for the effective development of bioenergy in the conditions of Ukraine are revealed. The advantages that the country's economy can receive if the industry is supported are studied and the best experience of bioenergy production in the countries of the world is studied. The main factors restraining the development of bioenergy in Ukraine are analyzed. A set of measures is summarized, the implementation of which will increase the efficiency of bioenergy production in the country. The need to take into account European experience for the formation of an effective market in the field of bioenergy is emphasized.Originality. The theory of transition from observing the principles of energy supply in a quantitative aspect to energy supply for sustainable development of the economy, which is based on the use of alternative energy sources, in particular biofuel, has gained further development.Practical value. The implementation of the set of measures proposed in the publication will allow to significantly increase the efficiency of bioenergy production in Ukraine, which will contribute to solving the problem of energy security of the state in general.Key words: renewable energy, bioenergy, biomass, biofuel, biogas, bioenergy potential, energy market, European integration, energy security, energy saving, sustainable development.