ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ НОВИХ ВІТЧИЗНЯНИХ СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА РІЗНИХ СТРОКІВ СІВБИ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Ящук Т.С., Самець Н.П., Грицевич Ю.П., Музика О.П. ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ НОВИХ ВІТЧИЗНЯНИХ СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА РІЗНИХ СТРОКІВ СІВБИ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИМета. Вивчити та оцінити вплив строків сівби сучасних сортів пшениці озимої на урожайність, якість зерна, прибутковість виробництва в агробіологічній системі вирощування у зоні Західного Лісостепу.Методи дослідження. Польовий: спостереження за ростом і розвитком рослин під час вегетації, формування урожайності; лабораторний: визначення якісних показників зерна; математично-статистичний: дисперсійний аналіз; розрахунково-порівняльний: визначення урожайності, економічна оцінка досліджуваних елементів технології.Результати дослідження. Розроблено ефективні технологічні елементи агробіологічної системи вирощування зернових колосових культур щодо строків сівби пшениці озимої в умовах Західного Лісостепу України. Обґрунтовано, що в умовах зміни клімату в даних ґрунтово-кліматичних умовах пшениця озима демонструє високі показники за пізньої сівби, кращими є строки сівби пшениці озимої 25 вересня та 5 жовтня. Відмічена тенденція зростання якісних показників у зерні за сівби в пізні строки. Уміст клейковини та білка в зерні пшениці озимої, в середньому за 2021–2023 рр., з урахуванням даних для усіх сортів, був найвищий за висівання її у найпізніші строки (15 та 25 жовтня) і становив 20,1% та 20,8 % для клейковини та 11,4; 11,7 % для білка.Доведено, що сівба пшениці озимої у строки з 25 вересня до 05 жовтня забезпечила найвищу врожайність якісного зерна 6,70–7,10 т/га, умовно чистий прибуток – 11900–12384 грн/га, рівень рентабельності – 54,6–56,7 %.Наукова новизна результатів дослідження. Розроблено технологічні елементи забезпечення сталості виробництва зерна пшениці озимої з цінними господарськими ознаками, що сприяє підвищенню його конкурентоспроможності та прибутковості на основі використання біологічного потенціалу нових сортів в умовах Західного Лісостепу.Практична значущість результатів дослідження. Впровадження ефективних технологічних елементів агробіологічної системи вирощування зернових колосових культур в умовах Західного Лісостепу сприятиме зростанню урожайності високоякісного зерна нових сортів пшениці озимої, що забезпечить зниження собівартості виробництва і підвищення його прибутковості.Ключові слова: зернові колосові культури, сорт, строк сівби, урожайність, якість, конкурентоздатність, прибутковість. Yashchuk T.S., Samets N.P., Hrytsevych Yu.S., Muzykа O.M. ECONOMIC EFFICIENCY OF GROWING NEW DOMESTIC VARIETIES OF WINTER WHEAT AT DIFFERENT SOWING PERIODS IN THE WESTERN FOREST STEPPE OF UKRAINEPurpose. To study and evaluate the impact of sowing dates of modern varieties of winter wheat on productivity, grain quality, production profitability in the agrobiological system of cultivation in the Western Forest Steppe zone.Methodology of research. Field: observation of the growth and development of plants during the growing season, yield formation; laboratory: determination of grain quality indicators; mathematical and statistical: dispersion analysis; calculation-comparative: determination of productivity, economic assessment of the researched elements of technology.Findings. Effective technological elements of the agrobiological system of growing grain ear crops have been developed in relation to the terms of sowing winter wheat in the conditions of the Western Forest Steppe of Ukraine.It is substantiated that in the conditions of climate change and in these soil and climatic conditions, winter wheat shows high indicators for late sowing, the best dates for sowing winter wheat are September 25 and October 5. A trend of growth in grain quality indicators for late sowing was noted. The content of gluten and protein in winter wheat grains, on average for 2021–2023, taking into account the data for all varieties, was the highest for its sowing in the latest dates (October 15 and 25) and amounted to 20.1% and 20.8% for gluten and 11.4; 11.7% for protein. It has been proven that the sowing of winter wheat in the period from September 25 to October 5 ensured the highest yield of quality grain 6.70–7.10 t/ha, conditionally net profit – 11900– 12384 UAH/ha, profitability level – 54,6–56,7%.Originality. The technological elements of ensuring the sustainability of winter wheat grain production with valuable economic characteristics have been developed, which contributes to increasing its competitiveness and profitability based on the use of the biological potential of new varieties in the conditions of the Western Forest Steppe.Practical value. The implementation of effective technological elements of the agrobiological system of growing grain ear crops in the conditions of the Western Forest Steppe will contribute to the growth of high-quality grain yield of new varieties of winter wheat, which will ensure a decrease in the cost of production and an increase in its profitability.Key words: grain ear crops, variety, sowing period, productivity, quality, competitiveness, profitability.