СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЮ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ВИДИ ТА ОСОБЛИВОСТІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Шпатакова О.Л. СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЮ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ВИДИ ТА ОСОБЛИВОСТІМета. Систематизація сучасних видів та особливостей стратегій управління енергоефективністю будівельних підприємств.Методика дослідження. В дослідженні використано метод систематизації, який дав можливість класифікувати провідні стратегії зазначеної категорії. За допомогою методу індукції встановлено характеристики оцінюваних стратегій, визначені шляхом аналізу окремих положень наукових праць.Результати дослідження. Виокремлено та визначено особливості сучасних видів стратегій управління енергоефективністю будівельних підприємств, серед яких: стратегії інтелектуального управління енергоефективністю при будівництві офісних будівель, міжсекторальні мережеві стратегії управління енергоефективністю, які в тому числі включають участь будівельних підприємств як структурних учасників, стратегію стандартизації, сертифікації та специфікації енергоменеджменту будівельних підприємств. Здійснення систематизації стратегій даного типу було здійснено на підставі аналізу положень наукових підходів зарубіжних авторів і доведено, що виділені їх види є інноваційними, оскільки засновані на сучасних моделях взаємодії учасників, механізмах, які прийнятні для нинішніх умови розвитку ІКТ у сфері будівельного сектору. Встановлено, що орієнтир на визначені стратегії може дати змогу покращити рівень енергоефективності будівельних підприємств та об’єктів будівництва в умовах розвитку сталого суспільства та економіки, націлених на енергетичний перехід від викопного палива та відновлюваної енергетики, економію використання енергії. Виявлено, що впровадження стратегій зазначеного типу має ефект як для соціально відповідальних будівельних підприємств, так і для тих, які орієнтовані лише на дотримання існуючих норм та вимог. Зазначено, що адаптація вказаних стратегій до умов функціонування будівельних підприємств України може бути здійснена з огляду на те, що існують різні позиції підприємницького сектору в даній сфері. Визначено, що актуальним для прийняття рішень про перехід до енергоефективності будівельних підприємств є прийняття тенденції суспільства, споживачів стосовно вибору об’єктів будівництва, які мають високі показники енергозбереження, передбачають використання відновлюваної енергетики. Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку теоретичне забезпечення видів та особливостей сучасних стратегій управління енергоефективністю будівельних підприємств.Практична значущість результатів дослідження. Визначені в дослідженні стратегії можуть бути впроваджені в умовах діяльності українських будівельних підприємств, орієнтованих на досягнення власної енергоефективності та енергоефективності об’єктів будівництва.Ключові слова: енергоефективність, будівельні підприємства, СО2, об’єкти будівництва, міжсекторальні мережеві стратегії, стандартизація, сертифікація та специфікація енергоменеджменту, ІКТ, енергетичний перехід.Shpatakova O.L. ENERGY EFFICIENCY MANAGEMENT STRATEGIES OF CONSTRUCTION ENTERPRISES: TYPES AND FEATURESPurpose. The aim of the article is to systematize the modern types and features of energy efficiency management strategies of construction enterprises.Methodology of research. The method of systematization was used in research, which made it possible to classify the leading strategies of the specified category. The characteristics of the evaluated strategies were established with the help of the induction method, determined by the analysis of individual provisions of scientific works.Findings. Features of modern types of energy efficiency management strategies of construction enterprises are singled out and defined, including: strategies of intelligent energy efficiency management in the construction of office buildings, intersectoral network strategies of energy efficiency management, which include the participation of construction enterprises as structural participants, the strategy of standardization, certification and specifications of energy management of construction enterprises. The systematization of strategies of this type was carried out on the basis of the analysis of the provisions of scientific approaches of foreign authors and it was proved that their selected types are innovative, as they are based on modern models of interaction of participants, mechanisms that are acceptable for the current conditions of ICT development in the field of the construction sector. It has been established that the reference to the defined strategies can make it possible to improve the level of energy efficiency of construction enterprises and construction objects in the conditions of the development of a sustainable society and economy, aimed at the energy transition from fossil fuels and renewable energy, saving energy use. It was found that the implementation of strategies of the specified type has an effect both for socially responsible construction enterprises and for those that are focused only on compliance with existing norms and requirements. It is noted that the adaptation of the specified strategies to the conditions of operation of construction enterprises of Ukraine can be carried out given the fact that there are different positions of the business sector in this field. It was determined that the adoption of the trend of society and consumers regarding the choice of construction objects that have high energy saving indicators and involve the use of renewable energy is relevant for making decisions about the transition to energy efficiency of construction enterprises.Originality. The theoretical provision of types and features of modern energy efficiency management strategies of construction enterprises has gained further development.Practical value. The strategies identified in the study can be implemented in the conditions of Ukrainian construction enterprises, focused on achieving their own energy efficiency and energy efficiency of construction objects.Key words: energy efficiency, construction enterprises, CO2, construction objects, cross-sectoral network strategies, standardization, certification and specification of energy management, ICT, energy transition.