ЕВОЛЮЦІЯ ПІДХОДІВ ДО ФОРМУВАННЯ КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Командровська В.Є. ЕВОЛЮЦІЯ ПІДХОДІВ ДО ФОРМУВАННЯ КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВАМета. Дослідження виникнення та еволюції терміну «сталий розвиток підприємства», наявних підходів до тлумачення його сутності в економічній літературі та формування визначення в авторському розумінні.Методика дослідження. Метод наукової абстракції було використано при проведенні дослідження еволюції концепцій сталого розвитку підприємства; аналізу та синтезу – при визначенні теоретико-методологічних підходів щодо сутності поняття «сталий розвиток підприємства»; системний та комплексний підходи – при виявленні факторів, що визначають особливості визначення терміну «сталий розвиток підприємства» для Економіки 5.0.Результати дослідження. Досліджено еволюцію підходів до формування концепції сталого розвитку підприємства під впливом глобальних викликів та технологічного прогресу, зростання вимог до відповідального та екологічного ведення бізнесу. Систематизовано еволюцію підходів провідних вчених до трактування досліджуваного поняття та обґрунтовано його авторське бачення з позицій концепції Економіки 5.0.Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано визначення поняття «сталий розвиток підприємства» з урахуванням особливостей Четвертої промислової революції та переходу до Економіки 5.0. Визначено, що сталий розвиток підприємства ‒ це стратегічний підхід до управління підприємством, який поєднує інноваційні технології та високий рівень автоматизації з відповідальним суспільством, що орієнтовані на досягнення економічного процвітання, суспільної етики та збалансованості між економічними, екологічними та соціокультурними аспектами, з метою створення життєздатної та резилієнтної бізнес-моделі.Практична значущість результатів дослідження. Практична цінність визначається можливістю використання результатів проведеного дослідження підприємствами для формування стратегії сталого розвитку з урахуванням сучасних тенденцій.Ключові слова: сталий розвиток, концепція сталого розвитку, Економіка 5.0, інновації.