СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КРИПТОВАЛЮТ В ЦИФРОВІЙ ЕКОНОМІЦІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Шиманська О.П., Телюк Д.Т. СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КРИПТОВАЛЮТ В ЦИФРОВІЙ ЕКОНОМІЦІМета. Визначення місця криптовалют в цифровій економіці, оцінювання їх стану та тенденцій розвитку, дослідження перспективних напрямів розширення сфери їх використання шляхом впровадження інноваційних технологій та інструментів і зменшення ризиків інвестування в криптоактиви. Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети використовувались такі методи дослідження: індукції та дедукції – в процесі виявлення причинно-наслідкових зв’язків та тенденцій розвитку криптовалют в цифровій економіці; аналізу і синтезу – в процесі вивчення окремих сутнісних характеристик категорії «криптовалюти»; порівняння – в процесі дослідження змін ринкової капіталізації криптовалют, динаміки курсу біткойна, динаміки ринкової капіталізації криптовалют та DeFi; графічний – для візуалізації результатів дослідження.Результати дослідження. Визначено вплив чинників зовнішнього середовища на динаміку розвитку криптовалют протягом 2021‒2023 років. Обґрунтовано напрямки їх розвитку в цифровій економіці, до яких віднесено кореляцію крипторинку з традиційними ринками та з фінансовим сектором економіки, появу нових видів криптовалют, що розширюють спектр пропонованих інструментів ринку, розширення сфери використання криптовалют через впровадження інноваційних технологій та інструментів. Виявлено альтернативні напрямки інвестування в криптоактиви. Здійснена порівняльна оцінка ризиків традиційного інвестування та інвестування в криптовалюти.Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку визначення сутнісних характеристик криптовалют, таких як цінова волатильність, інвестиційна привабливість та ризиковість. Обґрунтовано перспективні напрями використання інноваційних інструментів в криптоіндустрії, зокрема, децентралізованих фінансів (DeFi).Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані за результатами дослідження висновки і пропозиції можуть бути використані в процесі здійснення операцій з криптовалютами та прийняття рішень суб’єктами ринку щодо напрямів та інструментів інвестування в криптоактиви.Ключові слова: криптовалюти, ринкова капіталізація, динаміка курсів, цінова волатильність, інноваційні технології та інструменти в криптоіндустрії, децентралізовані фінанси (DeFi), альтернативні інвестиції в криптоактиви. Shymanska O.P., Teliuk D.T. THE STATE AND PROSPECTS OF THE DEVELOPMENT OF CRYPTOCURRENCIES IN THE DIGITAL ECONOMYPurpose. The aim of the article is to determine the place of cryptocurrencies in the digital economy, assess their state and development trends, research prospective directions for expanding the scope of their use by introducing innovative technologies and tools, and reducing the risks of investing in crypto assets.Methodology of research. The following research methods were used to achieve the set goal: induction and deduction – in the process of identifying cause-and-effect relationships and trends in the development of cryptocurrencies in the digital economy; analysis and synthesis – in the process of studying the individual essential characteristics of the category "cryptocurrency"; comparison – in the process of researching changes in the market capitalization of cryptocurrencies, the dynamics of the Bitcoin exchange rate, the dynamics of the market capitalization of cryptocurrencies and DeFi; graphic – to visualize the results of the study.Findings. The influence of environmental factors on the dynamics of the development of cryptocurrencies during 2021‒2023 has been determined.  The directions of their development in the digital economy are substantiated, which include the correlation of the crypto market with traditional markets and the financial sector of the economy, the emergence of new types of cryptocurrencies that expand the range of offered market tools, the expansion of the scope of use of cryptocurrencies through the introduction of innovative technologies and tools. Alternative directions for investing in crypto assets have been identified. A comparative assessment of the risks of traditional investing and investing in cryptocurrencies was carried out.Originality. Determining the essential characteristics of cryptocurrencies, such as price volatility, investment attractiveness and riskiness, has been further developed. Prospective directions for the use of innovative tools in the crypto industry, in particular, decentralized finance (DeFi), are substantiated.Practical value. Conclusions and proposals substantiated by the results of the research can be used in the process of carrying out operations with cryptocurrencies and making decisions by market subjects regarding directions and instruments for investing in crypto assets.Key words: cryptocurrencies, market capitalization, rate dynamics, price volatility, innovative technologies and tools in the crypto industry, decentralized finance (DeFi), alternative investments in crypto assets.