КЛАСИФІКАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОТОКІВ У ТУРИСТИЧНОМУ БІЗНЕСІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Олещук В.Т. КЛАСИФІКАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОТОКІВ У ТУРИСТИЧНОМУ БІЗНЕСІМета. Формулювання основних класифікаційних ознак інформаційних потоків в туристичному бізнесі.Методика дослідження. Реалізація встановленої мети дослідження передбачає використання певної методики. Для виділення основних підходів, ознак та типів інформаційних потоків застосовувався метод дедукції, який передбачав виділення окремих структурних складових на основі глибокого аналізу характеристик досліджуваного феномену. Класифікація ознак проведена на підставі застосування методу систематизації даних. Оцінка відповідності позицій авторів змісту певного наукового підходу здійснена на підставі застосування порівняльного аналізу змісту положень їх досліджень.Результати дослідження. Виокремлено основні підходи і відповідні класифікаційні ознаки інформаційних потоків в туристичній сфері, які дозволили сформулювати типологізацію останніх. Представлена класифікація ознак і типів інформаційних потоків розроблена з урахуванням сучасних характеристик та специфіки розвитку туристичного бізнесу, який функціонує з урахуванням суспільних трансформацій, соціально-економічних і інформаційно-комунікаційних змін. Доведено, що орієнтир на наведені класифікаційні ознаки (мультигалузеві ознаки, рекламна суб’єктно-об’єктна ознака, маркетингово-ринкова суб’єктно-об’єктна ознака, ознака синтезованого впливу) дасть змогу туристичним підприємствам приймати важливі управлінські рішення в різних сферах, здійснювати аналіз і прогнозування перспектив подальшого розвитку. Відзначено, що не можна стверджувати, що поданий перелік класифікаційних ознак і типів інформаційних потоків в туристичній сфері є незмінним або вирізняється сталими характеристиками на довготривалу перспективу, оскільки динамічність навколишнього середовища може забезпечувати трансформації його розвитку.Наукова новизна результатів дослідження. Набула подальшого розвитку класифікація ознак інформаційних потоків у туристичному бізнесі, зокрема автором висунуто та обґрунтовано ознаку синтезованого впливу, також виділено характерні їй основні типи інформаційних потоків в туризмі.Практична значущість результатів дослідження. Наведену класифікацію інформаційних потоків можна використати для оцінки фактичних і прогнозних типів та характеристик інформаційних потоків у туристичному бізнесі.Ключові слова: інформаційні потоки, туристичний бізнес, синтезований вплив, мультигалузеві ознаки, рекламна суб’єктно-об’єктна ознака, маркетингово-ринкова суб’єктно-об’єктна ознака, переваги, негативний вплив.  Oleshchuk V.T. CLASSIFICATION OF INFORMATION FLOWS IN THE TOURISM BUSINESSPurpose. The aim of the article is formulation of the main classification features of information flows in the tourism business.Methodology of research. Realization of the established goal of the research involves the use of a certain methodology. To highlight the main approaches, signs and types of information flows, the deduction method was used, which involved the selection of individual structural components based on an in-depth analysis of the characteristics of the phenomenon under study. The classification of signs was carried out on the basis of the method of data systematization. The assessment of the conformity of the positions of the authors with the content of a certain scientific approach was carried out on the basis of the application of a comparative analysis of the content of the provisions of their research.Findings. The main approaches and corresponding classification features of information flows in the tourism sphere are singled out, which made it possible to formulate a typology of the latter. The presented classification of signs and types of information flows was developed taking into account the modern characteristics and specifics of the development of the tourist business, which functions taking into account social transformations, social and economic, information and communication changes. It has been proven that the reference to the given classification signs (multi-branch signs, advertising subject-object sign, marketing-market subject-object sign, sign of synthesized influence) will enable tourism enterprises to make important management decisions in various areas, to carry out analysis and forecasting of future development prospects. It is noted that it cannot be claimed that the presented list of classification features and types of information flows in the tourism sphere is unchanged or is distinguished by stable characteristics for the long term, since the dynamism of the environment can provide transformations in its development.Originality. The classification of signs of information flows in the tourism business has gained further development, in particular, the author put forward and substantiated the sign of synthesized influence, and the main types of information flows in tourism characteristic of it have also been highlighted. Practical value. The given classification of information flows can be used to assess the actual and forecast types and characteristics of information flows in the tourism business.Key words: information flows, tourism business, synthesized impact, multi-industry features, advertising subject-object feature, marketing-market subject-object feature, advantages, negative impact.