ФАКТОРИ РОЗВИТКУ СФЕРИ ГОСТИННОСТІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Гуменюк А.М. ФАКТОРИ РОЗВИТКУ СФЕРИ ГОСТИННОСТІМета. Систематизація основних факторів розвитку сфери гостинності, які існують на сучасному етапі розвитку.Методика дослідження. В цілях реалізації дослідницьких завдань передбачено використання низки методів, які складають основу методики дослідження. Зокрема, теоретичні аспекти систематизації підходів та ознак сформульовано із застосуванням методу систематизації, який дозволив виокремити ключові елементи в рамках досліджуваної проблематики. Також застосувався порівняльний метод, необхідний для здійснення співставлення та доповнення тверджень авторів, які вивчали вказані питання.Результати дослідження. Систематизовано основні фактори розвитку сфери гостинності, які існують на сучасному етапі розвитку. Виокремлено основні наукові підходи, які визначають ознаки класифікації факторів розвитку сфери гостинності, серед яких виділено: підхід, який передбачає структуризацію факторів даної категорії, пов’язану із орієнтиром на ознаки результативності (критичного характеру впливу) та прогностичності функціонування в перспективі; підхід, яким встановлено класифікацію факторів становлення партнерства суб’єктів сфери гостинності між собою та супутніми учасниками ринку (ознака партнерства); підхід, пов’язаний із класифікацією факторів клієнтського вибору об’єктів сфери гостинності (ознака клієнтських переваг); підхід, що базується на класифікації факторів, пов’язаних із орієнтиром на місце в ринковому середовищі (ринкова ознака). Сформульовано ключові фактори розвитку сфери гостинності, характерні для сучасного етапу розвитку, це, зокрема: результативні фактори (або фактори критичного впливу), прогностичні фактори, фактори розвитку партнерства, фактор орієнтиру на клієнтські переваги, ринкові фактори.Наукова новизна результатів дослідження. Набули подальшого розвитку питання класифікації сутнісних ознак та складу факторів розвитку сфери гостинності, які існують на сучасному етапі наукової думки.Практична значущість результатів дослідження. Представлені фактори можуть бути використані для фактичної та прогнозної оцінки розвитку сфери гостинності і її суб’єктів.Ключові слова: сфера гостинності, результативність, критичний характер впливу, ознака партнерства, ринкова ознака, клієнтські переваги, сегментація, маркетинговий аналіз. Humenyuk A.M. THE HOSPITALITY INDUSTRY DEVELOPMENT FACTORSPurpose. The purpose of the article is to systematize the main factors in the development of hospitality, which exist at the present stage of development.Methodology of research. In order to implement research tasks, the use of a number of methods that form the basis of research methodology is provided. In particular, the theoretical aspects of systematization of approaches and features are formulated using the method of systematization, which allowed to identify key elements within the research issues. The comparative method required to compare and supplement the statements of the authors who studied these issues was also used.Findings. The systematization of the main factors of hospitality development, which exist at the present stage of development, is presented. The main scientific approaches that determine the characteristics of the classification of factors of hospitality development are identified, among which are: the approach that involves the structuring of factors in this category, related to the focus on performance (critical impact) and predictability in the future; the approach, which establishes the classification of factors of formation of partnership of hospitality entities between themselves and related market participants (a sign of partnership); approach related to the classification of factors of customer choice of hospitality facilities (a sign of customer preferences); an approach based on the classification of factors related to the orientation of the place in the market environment (market sign). The key factors of hospitality development characteristic of the current stage of development are formulated, in particular: performance factors (or factors of critical influence), prognostic factors, partnership development factors, customer preferences factor, market factors.Originality. The scientific novelty lies in the fact that the study further developed the question of classification of essential features and the composition of factors in the development of hospitality, which exist at the present stage of scientific thought.Practical value. The practical significance of the results of the study is that the presented factors can be used for actual and predictive assessment of the development of the hospitality industry and its actors.Key words: hospitality, efficiency, critical nature of influence, sign of partnership, market sign, customer preferences, segmentation, marketing analysis.