ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ НАДАННЯ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Жуковська А.Ю., Чигур О.В. ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ НАДАННЯ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГМета. Дослідження глобального та вітчизняного ринку телемедичних послуг та обґрунтування необхідності стимулювання його розвитку.Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є фундаментальні положення сучасної економічної теорії, наукові праці провідних зарубіжних та вітчизняних вчених, міжнародні та вітчизняні нормативно-правові акти з питань охорони здоров’я. Для досягнення поставленої мети були використані загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема: метод системного аналізу – для дослідження ринку телемедицини як системи; метод структурного аналізу – для аналізу глобального та вітчизняного ринків телемедицини; метод порівняння – для співставлення глобальних та вітчизняних тенденцій розвитку ринку телемедицини.Результати дослідження. Досліджено стан та перспективи розвитку глобального ринку телемедицини. Проаналізовано структуру глобального ринку телемедицини за видами послуг, за видами допомоги, за спеціалізацією та за формою зв’язку. Досліджено основні моделі взаємодії між суб’єктами телемедицини, які напрацювала зарубіжна практика. Встановлено, що вітчизняний ринок телемедицини знаходиться ще на етапі становлення. Проаналізовано інституційне забезпечення функціонування ринку телемедицини та виявлено його недоліки. Виокремлено три основних сегменти вітчизняного ринку телемедицини і встановлено, що найбільш ємнісним сегментом ринку телемедицини в Україні є телемедичне консультування. Виявлено чинники, які стимулюють та стримують розвиток ринку телемедицини в Україні. Запропоновано заходи стимулювання розвитку ринку телемедицини, які мають запровадити органи державної влади, заклади охорони здоров’я та IT-компанії.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано перспективи розвитку вітчизняного ринку телемедицини та запропоновано заходи щодо його стимулювання.Практична значущість результатів дослідження. Запропоновані в статті заходи щодо стимулювання розвитку ринку телемедицини в Україні мають практичне значення та можуть бути використані при розробці стратегічних орієнтирів розвитку системи охорони здоров’я.Ключові слова: охорона здоров’я, е-медицина, телемедицина, телеконсультування, інноваційні технології. Zhukovska A.Yu., Chyhur O.V. INNOVATION TECHNOLOGIES FOR PROVIDING MEDICAL SERVICESPurpose. The aim of the article is to study the global and domestic market of telemedicine services and substantiate the need to stimulate its development.Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the research is the fundamental provisions of modern economic theory, scientific works of leading foreign and domestic scientists, international and domestic normative legal acts on health care issues. General scientific and special research methods were used to achieve the goal, in particular: the system analysis method – for the study of the telemedicine market as a system; method of structural analysis – for the analysis of global and domestic telemedicine markets; comparison method – to compare global and domestic trends in the development of the telemedicine market.Findings. In the article: the state and prospects for the development of the global telemedicine market are investigated; the structure of the global telemedicine market is analysed by types of services, by types of assistance, by specialization and by form of communication; the main models of interaction between telemedicine subjects developed by foreign practice are investigated; it was established that the domestic market of telemedicine is still at the stage of formation; the institutional support for the operation of the telemedicine market is analysed and its shortcomings are identified; four main segments of the domestic telemedicine market are singled out; it was established that the most capacious segment of the telemedicine market in Ukraine is telemedical consultation; the factors that stimulate and restrain the development of the telemedicine market in Ukraine are identified; measures to stimulate the development of the telemedicine market, which should be implemented by state authorities, health care institutions, and IT companies, are proposed.Originality. The article substantiates the prospects for the development of the domestic telemedicine market and proposes measures to stimulate it.Practical value. The measures proposed in the article to stimulate the development of the telemedicine market in Ukraine are of practical importance and can be used in the development of strategic guidelines for the development of the health care system.Key words: health care, e-medicine, telemedicine, teleconsultation, innovative technologies.