ДОСЛІДЖЕННЯ СВІТОВИХ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ БІОТЕХНОЛОГІЙ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Голей Ю.М., Стасюк Ю.М., Крупський О.П. ДОСЛІДЖЕННЯ СВІТОВИХ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ БІОТЕХНОЛОГІЙМета. Дослідження практики та особливостей організації та розвитку біотехнологічних виробництв у світі, виділення загальних рис економіки підприємств галузі, визначення основних тенденцій розвитку світового ринку біотехнологій.Методика дослідження. Теоретико-методологічною основою статті виступили фундаментальні положення сучасної економічної науки. У процесі дослідження застосовувались методи: теоретичного узагальнення та наукової абстракції – при вивченні основних понять і категорій дослідження; системного аналізу – при формуванні методологічної бази дослідження; порівняльного аналізу – при виявленні регіональних та часових закономірностей розвитку ринку біотехнологій; табличний та графічний – для наочного відображення динаміки та структури аналізованих показників; узагальнення – для аргументації висновків.Результати дослідження. Розглянуто особливості економіки і організації біотехнологічних виробництв з акцентом на світовий найбільш показовий досвід. Біотехнологію розглянуто як галузь, яка включає багато специфічних підприємств, об’єднує загальні особливості організації виробничого та управлінського процесу.Виділено специфічні та загальні характерні риси біотехнологічних виробництв в сфері організації та технології управління, залученні інвестицій та реалізації всього спектра бізнес-процесів.Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку дослідження тенденцій розвитку біотехнологій у світі. Майбутні дослідження будуть спрямовані на дослідження потенціалу розвитку біотехнологій в Україні.Практична значущість результатів дослідження. Визначення світових тенденцій розвитку біотехнологічних виробництв може слугувати для формування передумов розвитку біотехнологій в Україні.Ключові слова: науково-технічний прогрес, біотехнологія, біотехнологічне виробництво, біотехнологічні компанії, світовий ринок біотехнологій. Holei Yu.M., Stasiuk Yu.M., Krupskyi O.P. RESEARCH ON WORLD TRENDS IN BIOTECHNOLOGY DEVELOPMENTPurpose. The aim of the article is to study the practice and peculiarities of organization and development of biotechnology industries in the world, to identify common features of the economy of the industry enterprises, to determine the main trends of the world biotechnology market.Methodology of research. Theoretical and methodological principles of the article are based on the fundamental provisions of modern economic science. The following methods were used in the process of the research: theoretical generalization and scientific abstraction - when studying the basic concepts and categories of the study; method of system analysis - when forming the methodological base of the study; method of comparative analysis - when identifying regional and temporal patterns of development of biotechnology; tabular and graphical - for visual representation of the dynamics and structure of the analyzed indicators; generalization - to substantiate the conclusions. Findings. The features of economics and organization of biotechnology industries are considered, with an emphasis on the most exemplary international experience. The biotechnology is considered as a branch including many specific enterprises which have common features in the organization of the production and management process.Specific and common characteristics of biotechnology industries are highlighted with respect to the organization of management, the technologies used in management, attracting investment and the implementation of the whole range of business processes.Originality. Studies of the trends in the development of biotechnologies worldwide have been further developed. Future research will focus on the potential for biotechnology development in Ukraine.Practical value. Determination of global trends in biotechnology production can serve as prerequisites for the development of biotechnology in Ukraine.Key words: scientific and technological progress, biotechnology, biotechnology production, biotechnology companies, the world market for biotechnology.