ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ: ПОДАТКОВИЙ АСПЕКТ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Чижишин О.І. ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ: ПОДАТКОВИЙ АСПЕКТМета. Визначення напрямків активізації інноваційної діяльності підприємств України та здійснення успішних ринкових реформ з врахуванням досвіду розвинутих країн з пільгового оподаткування інноваційної діяльності.Методика дослідження. У статті використано сучасні загальнонаукові та спеціальні методи економічних досліджень, зокрема: системний підхід – при вивченні економічних зв’язків в системі управління інноваційними процесами підприємств; статистичний аналіз – при визначенні динаміки, структури та результативності розвитку інновацій підприємств; діалектичний та абстрактно-логічний – при проведенні теоретичних узагальнень і формуванні висновків. Результати дослідження. Встановлено, що для розвитку підприємництва необхідна належна фінансова база, яку в ринкових умовах доцільно формувати не лише за рахунок методів прямого фінансування, а й на основі використання таких опосередкованих важелів, як податки. Визначено, що в Україні податкове стимулювання підприємництва впродовж усіх років незалежності було недостатньо ефективним, а отже, не приносило очікуваних результатів. Наукова новизна результатів дослідження. Залучення передового зарубіжного досвіду для активізації податкового стимулювання розвитку підприємництва нині є особливо важливою проблемою, яка потребує системного вивчення та вирішення, впровадити стимулюючу модель податку на прибуток із відповідним механізмом його адміністрування. За прикладом європейських країн увести диференційну ставку для прибутку, що реінвестується в операційну та інвестиційну діяльність суб’єкта. Практична значущість результатів дослідження. За прикладом європейських країн введення диференційованої ставки прибутку забезпечить розширення джерел фінансування не лише самого дослідження і впровадження інновацій, а й на підготовку фахівців, що в свою чергу призведе до якісно нової організації взаємозв’язків між інноваційними структурами, підприємствами та державними органами управління. Ключові слова: інноваційна діяльність; оподаткування; ринок; прибуток; підприємництво. Чижишин О.И. ВОПРОСЫ ИННОВАЦИОННОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ В УКРАИНЕ: НАЛОГОВЫЙ АСПЕКТЦель. Определение направлений активизации инновационной деятельности предприятий Украины и осуществление успешных рыночных реформ с учетом опыта развитых стран по льготному налогообложению инновационной деятельности.Методика исследования. В статье использованы современные общенаучные и специальные методы экономических исследований, в частности: системный подход – при изучении экономических связей в системе управления инновационными процессами предприятий; статистический анализ – при определении динамики, структуры и результативности развития инноваций предприятий; диалектический и абстрактно-логический – при проведении теоретических обобщений и формировании выводов. Результаты исследования. Установлено, что для развития предпринимательства необходима надлежащая финансовая база, которую в рыночных условиях целесообразно формировать не только за счет методов прямого финансирования, но и на основе использования таких опосредствованных рычагов, как налоги. Определено, что в Украине налоговое стимулирование предпринимательства на протяжении всех лет независимости было недостаточно эффективным, а следовательно, не приносило ожидаемых результатов.Научная новизна результатов исследования. Привлечение передового зарубежного опыта для активизации налогового стимулирования развития предпринимательства в настоящее время является особенно важной проблемой, которая требует системного изучения и решения, которая требует внедрить стимулирующую модель налога на прибыль с соответствующим механизмом его администрирования. По примеру европейских стран ввести дифференциальную ставку для прибыли, реинвестируется в операционную и инвестиционную деятельность субъекта.Практическая значимость результатов исследования. На примере европейских стран введение дифференциальной ставки прибыли обеспечит расширение источников финансирования не только для самового исследования и внедрения инноваций, но и для подготовки специалистов, что в свою очередь приведет к качественно новой организации взаимосвязей между инновационными структурами, предприятиями та государственними органами управления.Ключевые слова: инновационная деятельность; налогообложение; рынок; прибыль; предпринимательство. Chzhyshyn O.I. PROBLEMATIC ISSUES OF INNOVATION ACTIVITY IN UKRAINE: THE TAX ASPECTPurpose. The aim of the article is the determination of directions for activation of innovation activity of Ukrainian enterprises and implementation of successful market reforms taking into account the experience of developed countries on preferential taxation of innovation activity.Methodology of research. The modern general scientific and special methods of economic research are used in the article, in particular: system approach – when studying economic ties in the system of management of innovative processes of enterprises; statistical analysis – in determining the dynamics, structure and impact of the development of enterprise innovation; dialectical, abstract and logical – when conducting theoretical generalizations and forming conclusions.Findings. It has been established that for the development of entrepreneurship it is necessary to have an appropriate financial base, which, in market conditions, is expedient to form not only through direct financing methods, but also through the use of indirect levers such as taxes. It has been determined that tax incentives for entrepreneurship in Ukraine during all years of independence were not sufficiently effective and, consequently, did not bring the expected results.Originality. Attracting advanced foreign experience to stimulate tax incentives for entrepreneurship development is now a particularly important problem requiring systematic study and resolution, introducing a stimulating model of income tax with an appropriate mechanism for its administration. As an example of European countries, introduce a differential rate for profit, which reinvested in the operating and investment activities of the entity.Practical significance. The introduction of a differentiated rate of return will ensure the expansion of sources of funding not only the study and implementation of innovations according to the example of European countries, but also the training of specialists, which in turn will lead to a qualitatively new organization of the relationship between innovation structures, enterprises and government authorities.Key words: innovation activity; taxation; market; profit; entrepreneurship.