ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНІ ПОДАТКИ І ЗБОРИ В КОНТЕКСТІ НАПОВНЕННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ: РЕАЛІЇ ВІТЧИЗНЯНОЇ ПРАКТИКИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Сидор І.П., Корнацька Р.М. ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНІ ПОДАТКИ І ЗБОРИ В КОНТЕКСТІ НАПОВНЕННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ: РЕАЛІЇ ВІТЧИЗНЯНОЇ ПРАКТИКИМета. Здійснити комплексний аналіз вітчизняної практики формування дохідної частини місцевих бюджетів за рахунок загальнодержавних податків і зборів, виявити недоліки та можливі резерви зростання надходжень.Методика дослідження. В процесі дослідження використані методи загальнонаукових та емпіричних прийомів економічної науки, що ґрунтуються на системному підході, зокрема: методи наукового пізнання: діалектичний і логічний, аналізу та синтезу, узагальнення, графічного, статистичного аналізу – в процесі оцінювання загальнодержавних податків і зборів в системі доходів місцевих бюджетів, наукового абстрагування – при розробленні пропозицій щодо пошуку резервів зростання податкових надходжень місцевих бюджетів.Результати дослідження. Проведено аналіз і виявлено тенденції щодо формування доходів місцевих бюджетів. Встановлено, що основу формування податкових надходжень місцевих бюджетів складають загальнодержавні податки і збори, які виступають основою для виконання місцевими органами влади делегованих повноважень. Визначено недоліки вітчизняної практики справляння податкових платежів та можливі резерви їх зростання, зокрема в частині надходження ПДФО. Обґрунтовано необхідність посилення контролю за справлянням податкових платежів до місцевих бюджетів України.Наукова новизна результатів дослідження. Здійснено комплексний аналіз справляння загальнодержавних податків і зборів до місцевих бюджетів, який сприяв виявленню недоліків вітчизняної практики. Удосконалено підходи до механізму справляння ПДФО, які сприяли виявленню можливих резервів зростання надходжень місцевих бюджетів. Визначено пріоритетні напрями при здійсненні фінансового контролю за справлянням податкових платежів.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження можуть виступати підґрунтям для вдосконалення механізму справляння податкових платежів та посилення контрольних заходів за їх мобілізацією.Ключові слова: загальнодержавні податки і збори; місцеві бюджети; податкові надходження; доходи місцевих бюджетів; справляння податків; податкові пільги. Сыдор И.П., Корнацка Р.М. ОБЩЕГОСУДАРСТВЕННЫЕ НАЛОГИ И СБОРЫ В КОНТЕКСТЕ НАПОЛНЕНИЯ МЕСНЫХ БЮДЖЕТОВ: РЕАЛИИ ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ПРАКТИКИЦель. Осуществить комплексный анализ отечественной практики формирования доходної части месных бюджетов за счет общегосударственных налогов и сборов, выявить недостатки и возможные резервы роста поступлений.Методика исследования. В процессе исследования использованы методы общенаучных и емпирических прийомов экономической науки, которые основываются на системном подходе, в часности: методы научного познания: диалектический и логический, анализа и синтеза, обобщения, графического, статистического анализа – в процессе оценивания общегосударственных налогов и сборов в системе доходов местных бюджетов, научного абстрагирования – при разработке предложений по поиску резервов роста налоговых поступлений местных бюджетов.Результаты исследования. Проведен анализ и выявлены тенденции формирования доходов местных бюджетов. Установлено, что основу формирования налоговых поступлений местных бюджетов составляют общегосударственные налоги и сборы, которые выступают основой для выполнения местными органами власти делегированных полномочий. Определены недостатки отечественной практики взымания налоговых платежей и возможные резервы их роста, в частности в части поступления НДФЛ. Обоснована необходимость усиления контроля за взиманием налоговых платежей в местные бюджеты Украины.Научная новизна результатов исследования. Осуществлен комплексный анализ взимания общегосударственных налогов и сборов в местные бюджеты, который способствовал выявлению недостатков отечественной практики. Усовершенствованы подходы к механизму взимания НДФЛ, которые способствовали выявлению возможных резервов роста поступлений местных бюджетов. Определены приоритетные направления при осуществлении финансового контроля за взиманием налоговых платежей.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования могут выступать основой для совершенствования механизма взимания налоговых платежей и усиления контрольных мероприятий по их мобилизации.Ключевые слова: общегосударственные налоги и сборы; местные бюджеты; налоговые поступления; доходы местных бюджетов; взимания налогов; налоговые льготы. Sydor I.P., Kornatska R.M. NATIONAL TAXES AND FEES IN THE CONTEXT OF FILLING LOCAL BUDGETS: THE REALITIES OF DOMESTIC PRACTICEPurpose. The aim of the article is to carry out a comprehensive analysis of the domestic practice of forming the revenue part of local budgets at the expense of national taxes and fees, to identify shortcomings and possible reserves of growth in revenues.Methodology of research. Methods of general scientific and empirical methods of economic science based on the system approach are used in the course of research, in particular: methods of scientific knowledge: dialectical and logical, analysis and synthesis, generalization, graphical, statistical analysis – in the process of assessment of national taxes and fees in the system of local incomes budgets, scientific abstraction – when developing proposals for finding reserves to increase tax revenues of local budgets.Findings. The analysis and trends in the formation of revenues of local budgets have been analyzed. It is established that the basis of the formation of tax revenues of local budgets is the state taxes and fees, which serve as the basis for the implementation of delegated authority by the local authorities. The shortcomings of the domestic practice of tax payments and possible reserves of their growth, in particular in terms of the inflow of personal income tax, are identified. The necessity of strengthening control over tax payments to the local budgets of Ukraine is substantiated.Originality. A comprehensive analysis of the collection of national taxes and fees to local budgets was carried out, which contributed to the detection of shortcomings of domestic practice. The approaches to the mechanism of collecting PITs have been improved, which have helped to identify possible reserves for the growth of revenues of local budgets. Priority directions in the implementation of financial control over tax payments are determinedThe approaches to the mechanism of collecting Individual Income Tax have been improved, which have helped to identify possible reserves for the growth of revenues of local budgets. Priority directions in the implementation of financial control over tax payments are determined.Practical value. The obtained results of the research may serve as the basis for improving the mechanism for collecting tax payments and strengthening control measures for their mobilization.Key words: national taxes and fees; local budgets; tax revenues; local budget revenues; tax collection; tax privileges.