ЗАГАЛЬНА МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Дудзяк О.А., Покотильська Н.В. ЗАГАЛЬНА МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙМета. Визначення загальної методології і методики дослідження стану і стратегії розвитку сільських територій.Методика дослідження. Методологічною основою дослідження слугували теоретичні розробки вітчизняних і зарубіжних вчених з питань методології наукового дослідження. В процесі дослідження використані загальнонаукові та спеціальні методи, а саме: абстрактно-логічний та монографічний – при узагальненні результатів літературного огляду з досліджуваної проблеми, обґрунтуванні напрямів дослідженні розвитку сільських територій та при написанні програм сприяння розвитку сільських територій.Результати дослідження. Обґрунтовано методологію і методи дослідження процесу відновлення та розвитку сільських територій України. Встановлено, що існує кілька напрямків дослідження, які можуть існувати окремо, а також їх можна поєднувати. При використанні цих підходів дослідження будуть різнобічними та повними, що допоможе повною мірою дослідити проблему відновлення та розвитку сільських територій України, дати повний аналіз ситуації, що склалась в сучасному українському селі, охарактеризувати переваги та недоліки, позитивну та негативну динаміку сільського розвитку в Україні. Визначено, що в дослідженнях важливо показати багатовекторність підходів до вивчення поставлених завдань і обґрунтування шляхів їх вирішення. На основі зазначених підходів досягається комплексний підхід до дослідження проблеми.Наукова новизна результатів дослідження. Визначено пріоритетну методологію дослідження розвитку сільських територій, що включає побудову алгоритму при написанні програми відновлення та розвитку сільських територій.Практична цінність результатів дослідження. Запропоновані методологічні рекомендації можна використовувати при написанні проектів та програм відновлення і розвитку сільських територій з урахуванням досвіду зарубіжних країн. На основі цих програм можна пропонувати безліч ідей щодо розвитку та відновлення сільських територій, опираючись на досвід зарубіжних країн.Ключові слова: стратегія розвитку сільських територій України; методологія дослідження. Дудзяк О.А., Покотильская Н.В. ОБЩАЯ МЕТОДОЛОГИЯ ИССЛЕДОВАНИЯ РАЗВИТИЯ СЕЛЬСКИХ ТЕРРИТОРИЙЦель. Определение общей методологии и методики исследования состояния и стратегии развития сельских территорий.Методика исследования. Методологической основой исследования послужили теоретические разработки отечественных и зарубежных ученых по вопросам методологии научного исследования. В процессе исследования использованы общенаучные и специальные методы, а именно: историко-логический и теоретический – при исследовании развития сельских территорий и написании программ содействия развитию сельских территорий.Результаты исследования. Обосновано методологию и методы исследования процесса восстановления и развития сельских территорий Украины. Установлено, что существует несколько направлений исследования, которые могут существовать отдельно, а также их можно сочетать. При использовании этих подходов исследования будут разносторонними и полными, что поможет в полной мере исследовать проблему восстановления и развития сельских территорий Украины, дать полный анализ ситуации, сложившейся в современном украинском селе, охарактеризовать преимущества и недостатки, положительную и отрицательную динамику сельского развития в Украине. Определено, что в исследованиях важно показать многовекторность подходов к изучению поставленных задач и обоснование путей их решения. На основе указанных подходов достигается комплексный подход к исследованию проблемы.Научная новизна результатов исследования. Определено приоритетную методологию исследования развития сельских территорий, включая построение алгоритма при написании программы восстановления и развития сельских территорий.Практическая ценность результатов исследования. Предложенные методологические рекомендации можно использовать при написании проектов и программ восстановления и развития сельских территорий с учетом опыта зарубежных стран. На основе этих программ можно предлагать множество идей по развитию и восстановления сельских территорий, опираясь на опыт зарубежных стран.Ключевые слова: стратегия развития сельских территорий Украины; методология исследования. Dudziak O.A., Pokotylska N.V. GENERAL METHODOLOGY OF RURAL TERRITORIES DEVELOPMENT RESEARCHPurpose. The aim of the article is the determination of the general methodology and methods of research of the state and strategy of development of rural territories.Methodology of research. The methodological basis of the study is the theoretical development of domestic and foreign scientists on the methodology of scientific research. General scientific and special methods are used in the process of research, namely: theoretical, historical and logical – in the study of the development of rural areas and the writing of programs for the promotion of rural areas.Findings. The methodology and methods of studying the process of rehabilitation and development of rural areas of Ukraine are substantiated. It has been established that there are several research areas that can exist separately and can be combined. Using these approaches, the research will be comprehensive and comprehensive, which will help to fully investigate the problem of the restoration and development of rural areas of Ukraine, give a complete analysis of the situation in the modern Ukrainian village, characterize the advantages and disadvantages, positive and negative dynamics of rural development in Ukraine.It is determined that it is important to show multidirectional approaches to the study of the tasks set in studies and to substantiate the ways of their solution. An integrated approach to the study of the problem is achieved on the basis of these approaches.Originality. The priority methodology of research on the development of rural areas is defined, which includes the construction of an algorithm when writing a program for the restoration and development of rural areas.Practical value. The proposed methodological recommendations can be used when writing projects and programs for the restoration and development of rural areas, taking into account the experience of foreign countries. Many ideas can be offered on the development and restoration of rural areas, drawing on the experience of foreign countries based on these programs.Key words: strategy of development of rural territories of Ukraine; methodology of research.