ДИВЕРГЕНТНІ ЗМІНИ В ПРОДОВОЛЬЧОМУ СЕКТОРІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2021)
Іващук І.О., Карп І.М. ДИВЕРГЕНТНІ ЗМІНИ В ПРОДОВОЛЬЧОМУ СЕКТОРІМета. Метою статті є аналіз та оцінювання дивергентних змін у продовольчому секторі України та інших країн з врахуванням викликів енвайронментального середовища.Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети використовувались наступні методи дослідження: теоретичного синтезу, аналізу, абстрактно-логічний – для розкриття взаємозв’язку світової продовольчої кризи в контексті досягнення цілей продовольчої безпеки; інтерпретації та порівняння – для визначення перспектив підвищення продовольчого забезпечення; табличний та графічний – для наочного представлення продовольчого забезпечення в світі.Результати дослідження. Встановлено, що продовольча безпека виступає об’єктивною необхідністю розвитку людства. Її забезпечення – це гарантування регулярного доступу населення до високоякісної їжі, необхідної для ведення активного і здорового життя. Виявлено зростання продовольчої незахищеності у багатьох країнах світу, що особливо загострилось під час пандемії COVID-19. Враховуючи проаналізовані індикатори продовольчої безпеки, виявлено резерви для покращання показників зростання продовольчої захищеності населення у стратегії сталого розвитку України та світу.Наукова новизна результатів дослідження. Проведено сукупний взаємопов’язаний аналіз пандемічного та постпандемічного зростання бідності, зменшення дохідності та диференціації цін у забезпеченні продовольчої безпеки. Здійснено оцінювання дивергентних змін у продовольчому секторі України та інших країн з врахуванням викликів енвайронментального середовища.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження у питанні забезпечення продовольчої безпеки можуть бути використані в управлінні економіки та агропромислового сектору як одні із цілей сталого розвитку.Ключові слова: продовольча безпека, пандемія, бідність, зменшення дохідності, стратегічні цілі розвитку, глобальне середовище, індикатори продовольчої безпеки, індекс споживчих цін. Ivashchuk I.O., Karp I.M. DIVERGENT CHANGES IN THE FOOD SECTORPurpose. The aim of the article is to analyse and evaluate divergent changes in the food sector of Ukraine and other countries, taking into account the challenges of the environmental environment.Methodology of research. The following research methods are used to achieve this goal: theoretical synthesis, analysis, abstract and logical – to reveal the relationship of the global food crisis in the context of achieving food security goals; interpretation and comparison – to determine the prospects for improving food security; tabular and graphical – for a visual representation of food security in the world.Finding. It has been established that food security is an objective necessity for human development. Its provision is a guarantee of regular access of the population to high-quality food necessary for leading an active and healthy life. There has been an increase in food insecurity in many countries around the world, which was especially acute during the COVID-19 pandemic. Taking into account the analysed indicators of food security, reserves have been identified for improving the growth of food security in the strategy of sustainable development of Ukraine and the world.Originality. A cumulative interrelated analysis of pandemic and post-pandemic poverty growth, declining profitability, and price differentiation in food security has been conducted. The assessment of divergent changes in the food sector of Ukraine and other countries is carried out taking into account the challenges of the environmental environment.Practical value. The results of the study on food security can be used in the management of the economy and the agro-industrial sector as one of the goals of sustainable development.Key words: food security, pandemic, poverty, reduction of profitability, strategic development goals, global environment, food security indicators, consumer price index.