БЕНЧМАРКІНГ ОСВОЄННЯ КОШТІВ ДЕРЖАВНОГО ДОРОЖНЬОГО ФОНДУ В РОЗРІЗІ СЛУЖБ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ УКРАВТОДОРУ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Цімошинська О.В. БЕНЧМАРКІНГ ОСВОЄННЯ КОШТІВ ДЕРЖАВНОГО ДОРОЖНЬОГО ФОНДУ В РОЗРІЗІ СЛУЖБ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ УКРАВТОДОРУМета. Модифікація механізму розподілу коштів Державного дорожнього фонду шляхом зміни його характеру завдяки використанню інструментарію бенчмаркінгу їх освоєння службами автомобільних доріг областей в попередні роки.Методика дослідження. В процесі дослідження використано загально-наукові та спеціальні методи дослідження, зокрема методи: діалектики та наукової абстракції – при визначенні сутності бенчмаркінгу освоєння коштів Державного дорожнього фонду службами автомобільних доріг областей, бенчмаркінгу-аналізу – при вивченні економічної обґрунтованості розподілу коштів дорожнього фонду у 2018 році. Метод монографічний використано при викладенні результатів дослідження.Результати дослідження. Обґрунтувано доцільності зміни характеру механізму розподілу коштів Державного дорожнього фонду завдяки використанню інструментарію бенчмаркінгу їх освоєння службами автомобільних доріг областей в попередні роки.Наукова новизна результатів дослідження полягає у модифікації механізму розподілу коштів Державного дорожнього фонду шляхом зміни його характеру завдяки використанню інструментарію бенчмаркінгу їх освоєння службами автомобільних доріг областей в попередні роки, застосування якого на практиці сприятиме економічно обґрунтованому розподілу коштів дорожнього фонду залежно від готовності та здатності служб автомобільних доріг областей щодо їх освоєння.Практична значущість результатів дослідження. Основні положення даного дослідження у формі пропозицій та методичних рекомендацій щодо модифікації механізму розподілу коштів Державного дорожнього фонду шляхом зміни його характеру завдяки використанню інструментарію бенчмаркінгу їх освоєння службами автомобільних доріг областей можуть бути використані Міністерством інфраструктури України та Державним агентством автомобільних доріг України при прийнятті рішення щодо розподілу коштів Державного дорожнього фонду між службами автомобільних доріг областей.Ключові слова: бенчмаркінг; інструментарій бенчмаркінгу; освоєння коштів; фінансування розбудови автомобільних доріг. Цимошинская О.В. БЕНЧМАРКИНГ ОСВОЕНИЯ СРЕДСТВ ГОСУДАРСТВЕННОГО ДОРОЖНОГО ФОНДА В РАЗРЕЗЕ СЛУЖБ АВТОМОБИЛЬНЫХ ДОРОГ УКРАВТОДОРА.Цель. Модификация механизма распределения средств Государственного дорожного фонда путем изменения его характера благодаря использованию инструментария бенчмаркинга их освоения службами автомобильных дорог областей в предыдущие годы.Методика исследования. В процессе исследования использованы научные и специальные методы исследования, в частности методы: диалектики и научной абстракции – при определении сущности бенчмаркинга освоения средств Государственного дорожного фонда службами автомобильных дорог областей, бенчмаркинга-анализа – при изучении экономической обоснованности распределения средств дорожного фонда в 2018 году. Метод монографический использован при изложении результатов исследования.Результаты исследования. Обосновано целесообразность изменения характера механизма распределения средств Государственного дорожного фонда благодаря использованию инструментария бенчмаркинга их освоения службами автомобильных дорог областей в предыдущие годы.Научная новизна результатов исследования состоит в модификации механизма распределения средств Государственного дорожного фонда путем изменения его характера благодаря использованию инструментария бенчмаркинга их освоения службами автомобильных дорог областей в предыдущие годы, применение которого на практике будет способствовать экономически обоснованному распределению средств дорожного фонда в зависимости от готовности и способности служб автомобильных дорог областей к их освоению.Практическая значимость результатов исследования. Основные положения данного исследования в форме предложений и методических рекомендаций по модификации механизма распределения средств Государственного дорожного фонда путем изменения его характера благодаря использованию инструментария бенчмаркинга их освоения службами автомобильных дорог областей могут быть использованы Министерством инфраструктуры Украины и Государственным агентством автомобильных дорог Украины при принятии решения о распределении средств Государственного дорожного фонда между службами автомобилей омобильних дорог областей.Ключевые слова: бенчмаркинг, инструментарий бенчмаркинга, освоение средств, финансирование развития автомобильных дорог Tsimoshynska O.V. BENCHMARKING OF THE DEVELOPMENT OF STATE ROAD FUNDS IN THE CONTEXT OF UKRAINIAN AUTOMOBILES ROAD SERVICESPurpose. The aim of the article is a modified distribution mechanism of the State Road Fund by changing its character through the use of benchmarking tools for their development Road Service areas in previous years.Methodology of research. The general scientific and special methods, including methods are used during the study: dialectics and scientific abstraction – in determining the nature of benchmarking the development of the State Road Fund Road Service areas benchmarking analysis – in studying the economic feasibility of allocating funds road fund in 2018. The monographic method is used to describe the results of the study.Findings. The results of the study consist of substantiating the appropriateness of changing the character of the mechanism of distribution of funds of the State Road Fund due to the use of benchmarking tools for their development by the roads of the regions in previous years.Originality. The scientific novelty of the research results is to modify the mechanism of distribution of funds of the State Road Fund by changing its nature due to the use of benchmarking tools for their development by the services of highways of the regions in previous years, the application of which in practice will contribute to the economically justified allocation of funds of the road fund, depending on the readiness and capacity of the road services areas for their development.Practical value. The practical significance of the results of the study is that the main provisions of this study in the form of proposals and methodological recommendations for modifying the mechanism of distribution of funds of the State Road Fund by changing its nature through the use of benchmarking tools for their development by the roads of the regions can be used by the Ministry of Infrastructure of Ukraine and the State Agency of highways of Ukraine when making a decision on the allocation of funds from the State Road Fund between services of motor roads of oblasts.Key words: benchmarking; benchmarking tools; development of funds; financing of road construction.