ОСВІТА ЯК ЧИННИК КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ МОЛОДІ НА РИНКУ ПРАЦІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Міщук Н.В. ОСВІТА ЯК ЧИННИК КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ МОЛОДІ НА РИНКУ ПРАЦІМета. Дослідження освіти як одного з чинників конкурентоспроможності молоді на ринку праці України. Методика дослідження. В процесі дослідження використовувались загальнонаукові методи, зокрема: методи узагальнення – для дослідження теоретичних основ та існуючих концепцій щодо трактування сутності понять «освіта», «освітній потенціал молоді», «конкурентний потенціал молоді», «якість освіти»; системний підхід – для обґрунтування впливу стану розвитку системи освіти на формування конкурентоспроможності населення; методи аналізу і синтезу – для виявлення показників освітнього потенціалу молодої людини, які сприяють підвищенню її конкурентоспроможності на ринку праці; спеціальні методи економіко-статистичного дослідження для визначення динаміки показників економічної активності населення України за рівнем освіти.Результати дослідження. Обґрунтовано місце і роль освіти у формуванні трудового потенціалу молодої людини. Охарактеризовано освіту як одного із чинників конкурентоспроможності молоді на ринку праці України. Визначено динаміку показників: рівень економічної активності, рівень зайнятості та рівень безробіття населення України залежно від рівня освіти. Сформовано сукупність чинників, які визначають ефективність процесу формування освітнього і трудового потенціалу молодих людей. Визначено елементи освітньо-професійної складової конкурентоспроможності фахівця на ринку праці. Наведено характеристики, які розкривають сутність поняття «якість освіти». Обґрунтовано вплив розвитку системи освіти на формування конкурентоспроможності населення.Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано авторське тлумачення понять «конкурентний потенціал молоді» та «освітній потенціал молоді».Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження будуть корисними дослідникам, які вивчають проблеми розвитку освітньої сфери, а також можуть бути підґрунтям для удосконалення механізму регулювання розвитку освіти в системі конкурентоспроможності молоді на ринку праці України.Ключові слова: конкурентний потенціал; освіта; освітній потенціал; рівень освіти; освітньо-професійна складова конкурентоспроможності; якість освіти.  Мищук Н.В. ОБРАЗОВАНИЕ КАК ФАКТОР КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТИ МОЛОДЕЖИ НА РЫНКЕ ТРУДАЦель. Исследование образования как одного из факторов конкурентоспособности молодежи на рынке труда Украины.Методика исследования. В процессе исследования использовались общенаучные методы, в частности: методы обобщения – для исследования теоретических основ и существующих концепций относительно раскрытия сущности понятий «образование», «образовательный потенциал молодежи», «конкурентный потенциал молодежи», «качество образования»; системный подход – для обоснования влияния состояния развития системы образования на формирование конкурентоспособности населения; методы анализа и синтеза – для выявления показателей образовательного потенциала молодого человека, которые способствуют повышению его конкурентоспособности на рынке труда; специальные методы экономико-статистического исследования для определения динамики показателей экономической активности населения Украины по уровню образования.Результаты исследования. Обосновано место и роль образования в формировании трудового потенциала молодого человека. Охарактеризовано образование как одного из факторов конкурентоспособности молодежи на рынке труда Украины. Определена динамика показателей: уровень экономической активности, уровень занятости и уровень безработицы населения Украины в зависимости от уровня образования. Сформирована совокупность факторов, определяющих эффективность процесса формирования образовательного и трудового потенциала молодёжи. Определены элементы образовательно-профессиональной составляющей конкурентоспособности специалиста на рынке труда. Приведены характеристики, которые раскрывают сущность понятия «качество образования». Обосновано влияние развития системы образования на формирование конкурентоспособности населения.Научная новизна результатов исследования. Предложено авторское толкование понятий «конкурентный потенциал молодежи» и «образовательный потенциал молодежи».Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования будут полезными исследователям, которые изучают проблемы развития образовательной сферы, а также могут быть основой для совершенствования механизма регулирования развития образования в системе конкурентоспособности молодежи на рынке труда Украины.Ключевые слова: конкурентный потенциал, образование, образовательный потенциал, уровень образования, образовательно-профессиональная составляющая конкурентоспособности, качество образования. Mishchuk N.V. EDUCATION AS A FACTOR IN THE COMPETITIVENESS OF YOUTH IN THE LABOUR MARKETPurpose. The aim of the article is to study the education as one of the factors of youth competitiveness on the labour market of Ukraine.Methodology of research. General scientific methods are used in the process of research, in particular: generalization methods – to study the theoretical foundations and existing concepts regarding the interpretation of the essence of the concepts of “education”, “educational potential of youth”, “competitive potential of youth”, “quality of education”; systematic approach – to substantiate the influence of the state of development of the education system on the formation of the competitiveness of the population; methods of analysis and synthesis – to identify the indicators of educational potential of the young person, which contribute to increasing its competitiveness in the labour market; special methods of economic and statistical research – to determine the dynamics of indicators of economic activity of the population of Ukraine by the level of education.Findings. The place and role of education in the formation of the labor potential of a young person is substantiated. Education as one of the factors of youth competitiveness on the Ukrainian labour market is characterized. The dynamics of indicators is determined: the level of economic activity, the level of employment and the unemployment rate of the population of Ukraine, depending on the level of education. A set of factors that determine the effectiveness of the formation of educational and labour potential of young people is formed. The elements of the educational and professional component of the competency of a specialist in the labour market are determined. The characteristics that reveal the essence of the concept of “quality of education” are given. The influence of the education system on the formation of the competitiveness of the population is substantiated.Originality. The author's interpretation of the concepts of “Competitive potential of youth” and “Educational potential of youth” is proposed.Practical value. The obtained results of the research will be useful to researchers who are studying the problems of development of the educational sphere and may also be the basis for improving the mechanism of regulation of education development in the system of youth competitiveness on the Ukrainian labour market.Key words: competitive potential; education; educational potential; educational level; educational and professional component of competitiveness; quality of education.