ЕКОНОМІЧНІ ХВИЛІ ТА ЦИКЛИ В НАУКОВИХ ТЕОРІЯХ, СЦЕНАРІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ КОН’ЮНКТУРИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Маршалок Т.Я. ЕКОНОМІЧНІ ХВИЛІ ТА ЦИКЛИ В НАУКОВИХ ТЕОРІЯХ, СЦЕНАРІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ КОН’ЮНКТУРИМета. Дослідити природу походження, особливості функціонування, шляхи подолання економічних циклів, виокремити моделі, які дадуть змогу визначати економічний тренд та запобігати настання економічних криз.Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є фундаментальні положення сучасної економічної теорії, наукові праці вчених з проблематики економічних циклів. У процесі дослідження на основі історичного підходу був проаналізований загальний розвиток теорій економічних коливань, а також використаний метод аналізу та синтезу для виявлення впливу економічних циклів на розвиток економіки країни, абстрагування та узагальнення, порівняння та аналогія під час зіставлення отриманих дослідниками результатів та встановлення можливості їхнього використання для виконання завдань щодо запобігання економічних флуктуацій на практиці.Результати дослідження. Здійснено етимологічний аналіз економічних категорій «цикл» та «хвиля», проведено дослідження наукових напрацювань провідних вчених світу в сфері економічної циклічності, що дало змогу побудувати логічні, обґрунтовані сценарії тренду економічного циклу і виокремити варіанти та сценарії економічного розвитку країни у контексті формування ефективних моделей антициклічного регулювання економіки для подолання негативних наслідків, пов’язаних з циклічністю ділової кон’юнктури національної економіки.Наукова новизна результатів дослідження. У статті розроблено сценарії перебігу економічного циклу, які враховують всі можливі варіанти розвитку економіки – від найбільш сприятливого до найбільш негативного.Практична значущість результатів дослідження. Аналіз теоретичних положень економічного циклу дасть змогу майбутнім дослідникам більш якісно використовувати інструменти антициклічного регулювання економіки задля запобігання економічних криз в країні.Ключові слова: економічний цикл; економічна хвиля; тренд економічного розвитку; антициклічне регулювання економіки; фіскальні інструменти. Маршалок Т.Я. ЭКОНОМИЧЕСКИЕ ВОЛНЫ И ЦИКЛЫ В НАУЧНЫХ ТЕОРИЯХ, СЦЕНАРИИ ЭКОНОМИЧЕСКОЙ КОНЪЮНКТУРЫЦель. Исследовать природу происхождения, особенности функционирования, пути преодоления экономических циклов, выделить модели, которые позволят определять экономический тренд и предотвращать наступление экономических кризисов.Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования являются фундаментальные положения современной экономической теории, научные труды ученых по проблематике экономических циклов. В процессе исследования на основе исторического подхода был проанализирован общее развитие теорий экономических колебаний, а также использован метод анализа и синтеза для выявления влияния экономических циклов на развитие экономики страны, абстрагирование и обобщение, сравнение и аналогия при сопоставлении полученных исследователями результатов и установления возможности их использования для выполнения задач по предотвращению экономических флуктуаций на практике.Результаты исследования. Осуществлен этимологический анализ экономических категорий «цикл» и «волна», проведено исследование научных наработок ведущих ученых мира в области экономической цикличности, что позволило построить логические, обоснованные сценарии тренда экономического цикла, выделить варианты и сценарии экономического развития страны в контексте формирования эффективных моделей антициклической регулирования экономики для преодоления негативных последствий, связанных с цикличностью деловой конъюнктуры национальной экономики.Научная новизна результатов исследования. В статье разработаны сценарии течения экономического цикла, которые учитывают все возможные варианты развития экономики – от наиболее благоприятного к наиболее негативному.Практическая значимость результатов исследования. Анализ теоретических положений экономического цикла позволит будущим исследователям более качественно использовать инструменты антициклической регулирования экономики для предотвращения экономических кризисов в стране.Ключевые слова: экономический цикл, экономическая волна, тренд экономического развития, антициклическое регулирования экономики, фискальные инструменты. Marshalok T.Ya. ECONOMIC WAVES AND CYCLES IN THE SCIENTIFIC THEORIES, SCENARIOS OF ECONOMIC CONJUNCTUREPurpose. The aim of the article is to explore the nature of origin, the peculiarities of functioning, ways to overcome economic cycles, and to identify models that will enable us to determine the economic trend and prevent economic crises.Methodology of research. The fundamental positions of modern economic theory, scientific works of scientists on the problems of economic cycles are the theoretical and methodological basis of the research. The general development of the theory of economic vibrations is analyzed in the process of research on the basis of the historical approach, as well as the method of analysis and synthesis used to identify the impact of economic cycles on the development of the country's economy, abstraction and generalization, comparison and analogy in comparing the results obtained by researchers and establishing the possibility of their use to carry out tasks to prevent economic fluctuations in practice.Findings. An etymological analysis of the economic categories “cycle” and “wave” is carried out, research of scientific achievements of the leading scientists of the world in the field of economic cyclicality was conducted that made it possible to construct logical, substantiated scenarios of the trend of the economic cycle and to distinguish variants and scenarios of the country's economic development in the context of the formation of effective models of anti-cyclic regulation of the economy to overcome the negative consequences associated with the cyclical business environment of the national economy.Originality. The article develops scenarios of the course of the economic cycle, which take into account all possible variants of economic development – from the most favourable to the most negative.Practical value. The analysis of the theoretical positions of the economic cycle will enable future researchers to use the tools of anti-cyclical regulation of the economy more qualitatively to prevent economic crises in the country.Key words: economic cycle; economic wave; economic development trend; countercyclical regulation of the economy; fiscal instruments.