ПРОДУКТОВА СТРАТЕГІЯ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ НА РИНКУ В’ЇЗНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Заячковська Г.А. ПРОДУКТОВА СТРАТЕГІЯ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ НА РИНКУ В’ЇЗНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІМета. Розкриття сутності основних складових продуктової стратегії органів державної влади на макро- та мезорівнях на ринку в’їзного туризму в Україні.Методика дослідження. У процесі дослідження використано діалектичний і системний підходи, відповідно до чого елементи продуктової стратегії органів державної влади на макро- та мезорівнях розглядаються у взаємозв’язку та взаємозалежності. У ході дослідження використано методи формалізації, структурного синтезу та наукового узагальнення при розробці заходів товарної, цінової та комунікаційної стратегій органів державної влади.Результати дослідження. Розроблено продуктову стратегію органів державної влади для розвитку в’їзного туризму в Україну та визначено її складові. Означено фактори, що впливають на вибір виду стандартизованої або адаптованої стратегії маркетингу. Встановлено, що завдання товарної стратегії полягає у забезпеченні раціонального використання туристично-рекреаційних ресурсів на території України; цінова стратегія органів державної влади передбачає регулювання цін для різних категорій туристів та на перебування у заповідних зонах; комунікаційна стратегія спрямована на просування національного та регіонального туристичного продуктів, формування бренду та туристичного іміджу України та її дестинацій. Висвітлено сутність інструментів маркетингу, які повинні бути використані при реалізації товарної, збутової та комунікаційної стратегій.Наукова новизна результатів дослідження. Розроблено пропозиції щодо складових продуктової стратегії органів державної влади, їх завдання та використання інструментів маркетингу з метою їх реалізації.Практична значущість результатів дослідження. Результати наукових розробок і практичні рекомендації, наведені у статті, можуть бути використані органами державної влади макро- та мезорівнів при розробці продуктової стратегії на ринку в’їзного туризму в Україні.Ключові слова: продуктова стратегія, товарна стратегія, цінова стратегія, комунікаційна стратегія, органи державної влади, макрорівень, мезорівень. Заячковская Г.А. ПРОДУКТОВАЯ СТРАТЕГИЯ ОРГАНОВ ГОСУДАРСТВЕННОЙ ВЛАСТИ НА РЫНКЕ ВЪЕЗДНОГО ТУРИЗМА В УКРАИНЕЦель. Раскрытие сущности основных составляющих продуктовой стратегии органов государственной власти на макро- и мезоуровне на рынке въездного туризма в Украине.Методика исследования. В процессе исследования использованы диалектический и системный подходы, в соответствии с чем элементы продуктовой стратегии органов государственной власти на макро- и мезоуровне рассматриваются во взаимосвязи и взаимозависимости. В ходе исследования использованы методы формализации, структурного синтеза и научного обобщения при разработке мероприятий товарной, ценовой и коммуникационной стратегий органов государственной власти.Результаты исследования. Разработано продуктовую стратегию органов государственной власти для развития въездного туризма в Украину и определены ее составляющие. Отмечено факторы, влияющие на выбор вида стандартизированной или адаптированной стратегии маркетинга. Установлено, что задача товарной стратегии заключается в обеспечении рационального использования туристско-рекреационных ресурсов на территории Украины; ценовая стратегия органов государственной власти предусматривает регулирование цен для различных категорий туристов и на пребывание в заповедных зонах; коммуникационная стратегия направлена на продвижение национального и регионального туристического продуктов, формирование бренда и туристического имиджа Украины и ее дестинаций. Освещена сущность инструментов маркетинга, которые должны быть использованы при реализации товарной, сбытовой и коммуникационной стратегий.Научная новизна результатов исследования. Разработаны предложения относительно составляющих продуктовой стратегии органов государственной власти, их задачи и использование инструментов маркетинга с целью их реализации.Практическая значимость результатов исследования. Результаты научных разработок и практические рекомендации, приведенные в статье, могут быть использованы органами государственной власти макро- и мезоуровней при разработке продуктовой стратегии на рынке въездного туризма в Украине.Ключевые слова: продуктовая стратегия, товарная стратегия, ценовая стратегия, коммуникационная стратегия, органы государственной власти, макроуровень, мезоуровень. Zaiachkovska H.A. PRODUCT STRATEGY OF PUBLIC AUTHORITIES IN THE MARKET OF INBOUND TOURISM IN UKRAINEPurpose. The aim of the article is to disclosure the essence of the main components of the product strategy of public authorities at the macro and meso levels in the market of inbound tourism in Ukraine.Methodology of research. The research uses dialectical and systemic approaches, according to which the elements of the product strategy of public authorities at the macro and meso levels are considered in the relationship and interdependence. The methods of formalization, structural synthesis and scientific generalization are used in the development of measures of commodity, price and communication strategies of public authorities in the course of the research.Findings. The product strategy of public authorities for the development of inbound tourism to Ukraine has been developed and its components have been identified. The factors influencing the choice of the type of standardized or adapted marketing strategy are identified. It is established that the task of the product strategy is to ensure the rational use of tourist and recreational resources in Ukraine; the pricing strategy of public authorities provides for the regulation of prices for different categories of tourists and for stays in protected areas; communication strategy is aimed at promoting national and regional tourism products, brand formation and tourism image of Ukraine and its destinations. The essence of marketing tools that should be used in the implementation of product, sales and communication strategies is highlighted.Originality. Proposals have been developed for the components of the product strategy of public authorities, their tasks and the use of marketing tools for their implementation.Practical value. The results of scientific developments and practical recommendations given in the article can be used by public authorities at the macro and meso levels in developing a product strategy for the inbound tourism market in Ukraine.Key words: product strategy, commodity strategy, price strategy, communication strategy, public authorities, macro level, meso level.