БОРГОВИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Слатвінська М.О. БОРГОВИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИМета. Проведення та висвітлення аналізу результатів наукових досліджень і оцінки аналітичних матеріалів, які підтверджують практичну доцільність розкриття проблематики, визначення структури і механізмів застосування боргового інструментарію фіскальної політики в Україні та обґрунтування  напрямів усунення виявлених недоліків.Методика дослідження. У процесі дослідження використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи, а саме: порівняльний та статистичний аналіз, метод аналогій, індукція та дедукція, аналіз та синтез для: своєчасного виявлення екзогенних і ендогенних загроз; удосконалення оцінки фіскальних ризиків; розробки системи превентивних заходів щодо передбачення та запобігання ризикам і кризовим явищам; здійснення пошуку неборгових джерел погашення державного боргу з подальшою оцінкою доцільності їх залучення; забезпечення належного контролю за повним і своєчасним використанням запозичених коштів у рамках проектів розвитку; розробки компенсаторних механізмів фінансування економіки на випадок істотного погіршення кон’юнктури на зовнішніх ринках.Результати дослідження. Доведено необхідність переходу від пасивного боргового фінансування дефіциту бюджету до активного впливу на реалізацію стратегічних напрямів розвитку і модернізації економіки та її фінансової системи. Відзначено, що це підвищує важливість боргової політики як структурної та функціональної складової державної фіскальної політики. Розроблено пропозиції, які сприятимуть покращанню управління державним боргом та зниженню фіскальних ризиків, дозволять оптимізувати обсяг державного боргу і його структуру.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано систему управління державним боргом у середньостроковій перспективі, як: отримання повного доступу до зовнішніх джерел фінансування, зниження витрат на обслуговування державного боргу та уникнення пікових навантажень на державний бюджет, пов’язаних з виплатами по державному боргу.Практична значущість результатів дослідження. Запропоновано напрями усунення виявлених недоліків та зменшення фіскальних ризиків, які можуть бути використані в процесі формування і реалізації фіскальної політики та безпосередньо її боргової компоненти.Ключові слова: фіскальна політика; дефіцит; борг; позики; боргова політика; боргові інструменти. Слатвинская М.А. ДОЛГОВОЙ ИНСТРУМЕНТАРИЙ ФИСКАЛЬНОЙ ПОЛИТИКИ ГОСУДАРСТВАЦель. Проведение и освещение анализа результатов научных исследований и оценки аналитических материалов, которые подтверждают практическую целесообразность раскрытия проблематики, определение структуры и механизмов применения долгового инструментария фискальной политики в Украине и обоснование направлений устранения выявленных недостатков.Методика исследования. В процессе исследования использовались общенаучные и специальные методы, а именно: сравнительный и статистический анализ, метод аналогий, индукция и дедукция, анализ и синтез для: своевременного выявления экзогенных и эндогенных угроз; усовершенствования оценки фискальных рисков; разработки системы превентивных мероприятий относительно предвидения и предотвращения рисков и кризисных явлений; осуществление поиска недолговых источников погашения государственного долга с дальнейшей оценкой целесообразности их привлечения; обеспечение должного контроля за полным и своевременным использованием заемных в рамках проектов развития; разработки компенсаторных механизмов финансирования экономики на случай существенного ухудшения конъюнктуры на внешних рынках.Результаты исследования. Доказана необходимость перехода от пассивного долгового финансирования дефицита бюджета к активному воздействию на реализацию стратегических направлений развития и модернизации экономики и ее финансовой системы. Отмечено, что это повышает важность долговой политики как структурной и функциональной составляющей государственной фискальной политики. Разработаны предложения, которые будут способствовать улучшению управления государственным долгом и снижению фискальных рисков, позволят оптимизировать объем государственного долга и его структуру.Научная новизна результатов исследования. Обоснована система управления государственным долгом в среднесрочной перспективе, как: получение полного доступа к внешним источникам финансирования, снижение расходов на обслуживание государственного долга и избежание пиковых нагрузок на государственный  бюджет, связанных с выплатами по государственному долгу.Практическая значимость результатов исследования. Предложены направления устранения выявленных недостатков и уменьшения фискальных рисков, которые могут быть использованы в процессе формирования и реализации фискальной политики, и непосредственно ее долговой компоненты.Ключевые слова: государственная политика; дефицит; долг; займы; долговая политика; долговые инструменты. Slatvinska M.A. DEBT INSTRUMENTS OF FISCAL POLICY OF THE STATEPurpose. Conducting and reporting on the analysis of research results and evaluation of analytical materials, which confirm the practical feasibility of disclosing issues, determining the structure and mechanisms for applying debt instruments of fiscal policy in Ukraine and justifying ways to eliminate the identified deficiencies.Methodology of research. In the course of the study, general scientific and special methods were used, namely: comparative and statistical analysis, the analogy method, induction and deduction, analysis and synthesis for: timely detection of exogenous and endogenous threats; improving fiscal risk assessment; developing a system of preventive measures regarding the prediction and prevention of risks and crisis phenomena; the search for non-debt sources of repayment of public debt with a further assessment of the feasibility of attracting them; ensuring proper control over the full and timely use of debt in the framework of development projects; development of compensatory mechanisms for financing the economy in the event of a significant deterioration in the situation on foreign markets.Findings. The necessity of the transition from passive debt financing of the budget deficit to an active influence on the implementation of the strategic directions of development and modernization of the economy and its financial system has been proved. It was noted that this increases the importance of debt policy as a structural and functional component of the state fiscal policy. Developed proposals that will contribute to improving the management of public debt and reduce fiscal risks, will optimize the volume of public debt and its structure.Originality. The system of public debt management in the medium term has been substantiated, such as: obtaining full access to external sources of financing, reducing the cost of servicing the public debt and avoiding peak loads on the state budget related to payments on public debt.Practical value. The directions for eliminating the identified deficiencies and reducing the fiscal risks that can be used in the process of the formation and implementation of fiscal policy and directly its debt components are proposed.Key words: government policy; deficit; debt; loans; debt policy; debt instruments.