ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІНОЗЕМНОГО ІНВЕСТУВАННЯ У СФЕРУ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Кізима Т.О., Мороз В.В. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІНОЗЕМНОГО ІНВЕСТУВАННЯ У СФЕРУ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІМета. Вивчення сучасних реалій розвитку залучення іноземних інвестицій у земельні відносини вітчизняного аграрного сектору та розробка практичних рекомендацій і заходів щодо покращення існуючої ситуації.Методика дослідження. В процесі дослідження використані методи загальнонаукових та емпіричних прийомів економічної науки, що ґрунтуються на системному підході, зокрема: теоретичного узагальнення (для дослідження основних проблемних моментів залучення іноземних інвестицій в аграрну сферу); порівняння (для виявлення позитивних і негативних сторін, що впливають на інвестиційну сприятливість аграрної сфери); абстрактно-логічний метод (для обґрунтування перспектив розбудови і розвитку напрямків іноземного інвестування в земельні відносини в Україні).Результати дослідження. Розкрито фактори інвестиційної привабливості вітчизняної сфери земельних відносин на основі порівняння негативних та позитивних сторін вказаної сфери з точки зору іноземних інвесторів. Визначено основні проблеми залучення іноземних інвестицій, що пов’язані з державною політикою в частині реформування аграрної сфери. Описано закордонний досвід у сфері інвестування в земельних відносинах у розвинених країнах світу.Наукова новизна результатів дослідження. Виявлено сучасні тренди інвестиційної привабливості вітчизняної сфери земельних відносин з урахуванням поточної економічної ситуації та наявних проблемних реалій. Окреслено основні шляхи удосконалення інвестиційної привабливості аграрної сфери України з урахуванням закордонного досвіду та процесів урбанізації, яка носить глобальний характер впливу.Практична значимість результатів дослідження. Отримані результати дослідження є підґрунтям для розробки основних напрямів іноземного інвестування  сфери земельних відносин України.Ключові слова: інвестиції; іноземне інвестування; земельні відносини; аграрний сектор. Кизима Т.А., Мороз В.В. ПЕРСПЕКТИВЫ РАЗВИТИЯ ИНОСТРАННОГО ИНВЕСТИРОВАНИЯ В СФЕРУ ЗЕМЕЛЬНЫХ ОТНОШЕНИЙ В УКРАИНЕЦель. Изучение современных реалий развития привлечения иностранных инвестиций в земельные отношения отечественного аграрного сектора и разработка практических рекомендаций и мероприятий по улучшению существующей ситуации.Методика исследования. В процессе исследования использованы методы общенаучных и эмпирических приемов экономической науки, основанные на системном подходе, в частности: теоретического обобщения (для исследования основных проблемных моментов привлечения иностранных инвестиций в аграрную сферу); сравнения (для выявления положительных и отрицательных сторон, влияющих на инвестиционную благоприятность аграрной сферы); абстрактно-логический метод (для обоснования перспектив развития и развития направлений иностранного инвестирования в земельные отношения в Украине).Результаты исследования. Раскрыты факторы инвестиционной привлекательности отечественной сферы земельных отношений на основе сравнения отрицательных и положительных сторон указанной сферы с точки зрения иностранных инвесторов. Определены основные проблемы привлечения иностранных инвестиций, связанных с государственной политикой в части реформирования аграрной сферы. Описан зарубежный опыт в сфере инвестирования в земельных отношениях в развитых странах мира.Научная новизна результатов исследования. Выявлены современные тренды инвестиционной привлекательности отечественной сферы земельных отношений с учетом текущей экономической ситуации и имеющихся проблемных реалий. Определены основные пути совершенствования инвестиционной привлекательности аграрной сферы Украины с учетом зарубежного опыта и процессов урбанизации, которая носит глобальный характер воздействия.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования являются основой для разработки основных направлений иностранного инвестирования сферы земельных отношений Украины.Ключевые слова: инвестиции; иностранное инвестирование; земельные отношения; аграрный сектор. Kizyma T.O., Moroz V.V. PROSPECTS FOR THE DEVELOPMENT OF FOREIGN INVESTMENT IN THE FIELD OF LAND RELATIONS IN UKRAINEPurpose. The aim of the article is to study the current realities of the development of attracting foreign investments into the land relations of the domestic agricultural sector and developing practical recommendations and measures to improve the existing situation.Methodology of research. The methods of general scientific and empirical methods of economic science based on a systematic approach are used in the course of research, in particular: theoretical generalization (for studying the main problem points of attracting foreign investments into the agrarian sphere); comparison (to identify the positive and negative aspects that affect the investment advancement of the agrarian sector); abstract and logical method (to substantiate the prospects of building and developing directions of foreign investment in land relations in Ukraine).Findings. The factors of investment attractiveness of the domestic sphere of land relations are revealed on the basis of comparison of negative and positive sides of the given sphere from the point of view of foreign investors. The main problems of attraction of foreign investments, which are connected with the state policy in the part of reforming the agrarian sphere, are determined. The foreign experience in investing in land relations in the developed countries of the world is described.Originality. The modern trends of investment attractiveness of the domestic sphere of land relations are revealed, taking into account the current economic situation and the existing problem realities. The main ways of improving the investment attractiveness of the agrarian sector of Ukraine are outlined, taking into account the foreign experience and processes of urbanization, which has a global character of influence.Practical value. The obtained results of the research are the basis for developing the main directions of foreign investment in the sphere of land relations of Ukraine.Key words: investment; foreign investment; land relations; agrarian sector.