ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Баланюк І.Ф, Драбчук Н.Ю. ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТМета. Дослідження різноманітних підходів щодо визначення сутності поняття “економічна ефективність”, виявлення її змістовного наповнення.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в статті використовувались такі методи і методичні підходи: індукції та дедукції, теоретичне узагальнення, узагальнення, аналіз, абстрагування, діалектичний метод пізнання – при дослідженні наукових джерел з питань визначення сутності поняття “економічна ефективність”; абстрактно-логічний – для узагальнення теоретичних положень, формування висновків та пропозицій.Результати дослідження. Розкрито підходи до обґрунтування сутності категорії “економічна ефективність”. Проаналізовано різні твердження науковців щодо вище наведеної категорії та встановлено, що думки вчених розходяться щодо неї, проте більшість з них розуміють категорію ефективності як відношення результату до понесених витрат чи ресурсів. На основі вище наведеного аналізу запропоновано власне бачення щодо сутності поняття “економічна ефективність використання земельних ресурсів”.Визначено сутності понять “екологічна ефективність” та “соціальна ефективність”. Встановлено наявність взаємозв’язку між економічною, соціальною та екологічною ефективностями. На основі земельних ресурсів наведено приклад зв’язку між основними видами ефективностей, та доведено, що ці взаємозв’язки дозволять підприємству досягнути найбільшої ефективності своєї діяльності.Наукова новизна результатів дослідження. Отримало подальшого розвитку дослідження сутності економічної ефективності використання земельних ресурсів, встановлено наявність та суть взаємозв’язку між різними видами ефективності.Практична значущість результатів дослідження. Результати проведеного дослідження можуть бути враховані вітчизняними сільськогосподарськими підприємствами при визначенні економічної ефективності своєї діяльності.Ключові слова: економічна ефективність; соціальна ефективність; екологічна ефективність; земельні ресурси; сільськогосподарське підприємство. Баланюк И.Ф, Драбчук Н.Ю. ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ЭФФЕКТИВНОСТЬ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ЗЕМЕЛЬНЫХ РЕСУРСОВ: ТЕОРЕТИЧЕСКИЙ АСПЕКТЦель. Исследование различных подходов к определению сущности понятия “экономическая эффективность”, выявление ее содержательного наполнения.Методика исследования. Для достижения поставленной цели в статье использовались следующие методы: индукция и дедукция, теоретическое обобщение, обобщение, анализ, абстрагирование, диалектический метод познания – при исследовании научных источников по вопросам определения сущности понятия “экономическая эффективность”; абстрактно-логический – для обобщения теоретических положений, формирование выводов и предложений.Результаты исследования. Раскрыты подходы к обоснованию сущности категории “экономическая эффективность”. Проанализированы различные утверждения ученых, по выше приведенной категории и установлено, что мнения ученых расходятся по ней, однако большинство из них понимают категорию эффективности как отношение результата к понесенным расходам или ресурсам. На основе выше приведенного анализа предложено собственное видение сущности понятия “экономическая эффективность использования земельных ресурсов”.Определены сущности понятий “экологическая эффективность” и “социальная эффективность”. Установлено наличие взаимосвязи между экономической, социальной и экологической эффективности. На основе земельных ресурсов приведен пример связи между основными видами эффективностей, и доказано, что эти взаимосвязи позволят предприятию достичь наибольшей эффективности своей деятельности.Научная новизна результатов исследования. Получило дальнейшее развитие исследования сущности экономической эффективности использования земельных ресурсов, установлено наличие и суть взаимосвязи между различными видами эффективности.Практическая значимость результатов исследования. Результаты проведенного исследования могут быть учтены отечественными сельскохозяйственными предприятиями при определении экономической эффективности своей деятельности.Ключевые слова: экономическая эффективность; социальная эффективность; экологическая эффективность; земельные ресурсы; сельскохозяйственное предприятие. Balaniuk I.F., Drabchuk N.Yu. ECONOMIC EFFICIENCY OF USE OF LAND RESOURCES: THEORETICAL ASPECTPurpose. The aim of the article is the investigation of various approaches to the definition of the concept of “economic efficiency”, the identification of its profound content.Methodology of research. The following methods and methodological approaches are used in the article in order to achieve this goal: induction and deduction, theoretical generalization, generalization, analysis, abstraction, dialectical method of cognition – in the research of scientific sources on the definition of the essence of the concept of “economic efficiency”; abstract and logical – for generalization of theoretical positions, formation of conclusions and proposals.Findings. Approaches to the substantiation of the essence of the category “economic efficiency” are revealed. Various assertions of scientists regarding the above category have been analyzed and it is established that the opinions of scientists differ in relation to it, but most of them understand the category of effectiveness as the ratio of the result to the incurred costs or resources. We propose an own vision of the concept of “economic efficiency of land use” on the basis of the above analysis.The essence of the concepts of “environmental efficiency” and “social efficiency” is defined. The existence of the relationship between economic, social and environmental efficiency has been established. An example of the connection between the main types of efficiency is presented on the basis of land resources, and it is proved that these relationships will allow the enterprise to achieve the greatest efficiency of its activity.Originality. The study of the essence of economic efficiency of land use has been further developed, the existence and essence of the relationship between different types of efficiency has been established.Practical value. The results of the conducted research can be taken into account by domestic agricultural enterprises in determining the economic efficiency of their activities.Key words: economic efficiency; social efficiency; ecological efficiency; land resources; agricultural enterprise.