ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ В КОНТЕКСТІ СТРУКТУРНОЇ МОДЕРНІЗАЦІЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Шашина М.В. ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ В КОНТЕКСТІ СТРУКТУРНОЇ МОДЕРНІЗАЦІЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИМета. Дослідження основних проявів впливу децентралізації в Україні на структурну модернізацію регіональної економіки.Методика дослідження. В процесі дослідження, що базувалося на основі аналізу статистичної інформації та законодавчих актів, інструментів та інститутів, створених та впроваджених в результаті децентралізації влади, систематизовано та узагальнено наслідки реформи в Україні. Основним методом дослідження виступав порівняльний аналіз та синтез наукових джерел, статистичної інформації та правових актів.Результати дослідження. Висвітлено основні прояви впливу децентралізації в Україні на структурну модернізацію регіональної економіки. Встановлено, що основними результатами децентралізації в Україні стали формування об’єднаних територіальних громад та зростання коштів місцевих бюджетів, які в подальшому сприятимуть фінансуванню програм і проектів соціально-економічного розвитку регіонів та покращенню якості рівня життя населення в регіонах. Визначено, що децентралізація в Україні сприяла розвитку інститутів, які позитивно впливають на соціально-економічний розвиток. Обґрунтовано, що децентралізація в майбутньому сприятиме розвитку інституціональних інструментів оновлення спільного виробництва на підставі об’єднання активів держави з інвестиційними, управлінськими та іншими ресурсами приватного сектору, забезпечуючи тим самим структурні зміни регіональної економіки та оновлення капіталу.Наукова новизна результатів дослідження. Виокремлено основні позитивні наслідки децентралізації влади в Україні та її впливу на структурну модернізацію регіональної економіки України. Вперше визначено взаємозв’язок децентралізації та структурних змін на регіональному рівні.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження можуть бути використані у подальших змінах та формуванні регіональної структурної політики.Ключовi слова: децентралізація; модернізація; регіональна економіка; ОТГ; ДФРР; ДПП. Шашина М.В. ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ В КОНТЕКСТЕ структурной модернизации РЕГИОНАЛЬНОЙ ЭКОНОМИКИ.Цель. Исследования основных проявлений влияния децентрализации в Украине на структурную модернизацию региональной экономики.Методика исследования. В исследовании на основе анализа статистической информации и законодательных актов, инструментов и институтов, созданных и внедренных в результате децентрализации власти, систематизированы и обобщены последствия реформы в Украине. Основным методом исследования выступал сравнительный анализ и синтез научных источников, статистической информации и правовых актов.Результаты исследования. Отражены основные проявления влияния децентрализации в Украине на структурную модернизацию региональной экономики. Основными последствиями децентрализации в Украине стали формирование объединенных территориальных общин и рост средств местных бюджетов, что в дальнейшем будет способствовать финансированию программ и проектов социально-экономического развития регионов и улучшения качества уровня жизни населения в регионах. Определено, что децентрализация в Украине способствовала развитию институтов, которые положительно влияют на социально-экономическое развитие. Обосновано, что децентрализация в будущем будет способствовать развитию институциональных инструментов обновления совместного производства на основании объединения активов государства с инвестиционными, управленческими и другими ресурсами частного сектора, обеспечивая тем самым структурные изменения региональной экономики и обновления капитала.Научная новизна результатов исследования. Выделены основные положительные последствия децентрализации власти в Украине и ее влияния на структурную модернизацию региональной экономики Украины. Впервые определена взаимосвязь децентрализации и структурных изменений на региональном уровне.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования могут быть использованы в дальнейших изменениях и формировании региональной структурной политики.Ключевые слова: децентрализация; модернизация; региональная экономика; ОТО; ГФРР; ГЧП. Shashyna M.V. DECENTRALIZATION IN THE CONTEXT OF STRUCTURAL MODERNIZATION OF THE REGIONAL ECONOMYPurpose. Research paper is to study the main manifestations of the impact of decentralization in Ukraine on the structural modernization of the regional economy.Methodology of research. Based on the analysis of statistical information and legislative acts, tools and institutions established and implemented as a result of the decentralization of power, the effects of the reform in Ukraine were systematized and summarized. The main method of research was comparative analysis and synthesis of scientific sources, statistical information and legal acts.Findings. Paper covers the main manifestations of the impact of decentralization in Ukraine on the structural modernization of the regional economy. Found that the main results the main effects of decentralization in Ukraine were the formation of united territorial communities and the growth of local budget funds, which will further contribute to the financing of programs and projects of socio-economic development of regions and improvement of the living standards of the population in the regions. It has been determined that decentralization in Ukraine contributed to the development of institutions that have a positive impact on social and economic development. It is substantiated that decentralization in the future will promote the development of institutional instruments for the renewal of joint production on the basis of the consolidation of state assets with investment, management and other resources of the private sector, thus ensuring structural changes in the regional economy and the renewal of capital.Originality. The main positive consequences of the decentralization of power in Ukraine and its influence on the structural modernization of the regional economy of Ukraine are outlined. The relationship between decentralization and structural changes at the regional level was first identified.Practical value. The obtained research findings can be used for further changes and in the formation of regional structural policy.Key words: decentralization; modernization; regional economy; united territorial community (UTC); State Fund for Regional Development (SFRD); public-private partnership (PPP).