НЕЦІЛЬОВЕ ВИКОРИСТАННЯ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ: ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Завистовська Г.І. НЕЦІЛЬОВЕ ВИКОРИСТАННЯ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ: ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКАМета. Визначити шляхи вдосконалення методичного забезпечення урядового фінансового контролюМетодика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові і спеціальні методи та методичні підходи, зокрема: діалектичний та системний підхід – для визначення сутності, об’єктивного існування, ролі та місця нецільового використання бюджетних коштів та роль Державної аудиторської служби України в запобіганні цього злочину як спеціалізованого контрольного органу виконавчої влади. Серед використаних методів: метод порівняльного аналізу – при узагальненні діяльності спеціалізованого органу ДАС України; метод логічного узагальнення – при формуванні висновків.Результати дослідження. Виявлено недостатнє методичне забезпечення Державної аудиторської служби в частині оцінювання відхилень від принципів використання бюджетних коштів. Встановлено, що наслідком цього стало неналежне застосування заходів фінансового впливу і непритягнення винних осіб до відповідальності за ст. 210 Кримінального кодексу України.Наукова новизна результатів дослідження. Узагальнено сутність розуміння та зміст поняття «нецільове використання бюджетних коштів», під яким розуміється використання бюджетних коштів у невідповідності із цільовими обмеженнями – це професійне твердження (оцінка) аудитора про наявність фактів порушень, результатом яких є пряме чи скрите нецільове використання бюджетних коштів.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження забезпечують обґрунтований підхід при визначенні нецільового використання бюджетних коштів, зокрема при: 1) спрямуванні коштів на видатки, які законодавством фінансувати заборонено; 2) здійсненні видатків без бюджетних призначень, або з їх перевищенням; 3) витрачанні коштів на цілі, що не відповідають цілям, визначеним законом (паспортом, програмою, порядком чи/та планом); 4) здійсненні видатків з оплати безтоварних операцій (невиконаних робіт, ненаданих послуг).Ключові слова: нецільове використання бюджетних коштів; витрачання бюджетних коштів; порушення; контроль; пряме нецільове використання; скрите цільове використання; Державна аудиторська служба України. Завистовская А.И. НЕЦЕЛЕВОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ БЮДЖЕТНЫХ СРЕДСТВ: ТЕОРИЯ И ПРАКТИКАЦель. Определить пути совершенствования методического обеспечения правительственного финансового контроля.Методика исследования. В процессе исследования использованы общенаучные и специальные методы и методические подходы, в частности: диалектический и системный подход – для определения сущности, объективного существования, роли и места нецелевого использования бюджетных средств и роль Государственной аудиторской службы Украины в предотвращении этого преступления как специализированного контролирующего органа исполнительной власти. Среди использованных методов: метод сравнительного анализа – при обобщении деятельности специализированного органа ГАС Украины; метод логического обобщения – при формировании выводов.Результаты исследования. Выявлено недостаточное методическое обеспечение Государственной аудиторской службы в части оценки отклонений от принципов использования бюджетных средств. Установлено, что следствием этого стало ненадлежащее применение мер финансового воздействия и не привлечение виновных лиц к ответственности по ст. 210 Уголовного кодекса Украины.Научная новизна результатов исследования. Обобщены сущность понимания и содержание понятия «нецелевое использование бюджетных средств», под которым понимается использование бюджетных средств в несоответствии с целевыми ограничениями – это профессиональное утверждение (оценка) аудитора о наличии фактов нарушений, результатом которых является прямое или скрытое нецелевое использование бюджетных средств.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования обеспечивают обоснованный подход при определении нецелевого использования бюджетных средств, в частности при: 1) направление средств на расходы, которые законодательством финансировать запрещено; 2) осуществление расходов без бюджетных назначений, или с их превышением; 3) расходования средств на цели, не соответствующие целям, определенным законом (паспортом, программой, порядком и / или планом) 4) осуществление расходов по оплате бестоварных операций (невыполненных работ, предоставленных услуг)Ключевые слова: нецелевое использование бюджетных средств; расходование бюджетных средств; нарушения; контроль; прямое нецелевое использование; скрытое целевое использование; Государственная аудиторская служба Украины. Zavystovska H.I. NON-TARGETED USE OF BUDGET FUNDS: THEORY AND PRACTICEPurpose. The aim of the article is to identify ways for improving the methodological provision of government financial control.Methodology of research. General scientific and special methods and methodical approaches are used in the course of the research, in particular: dialectical and systematic approach - to determine the essence, objective existence, role and place of misuse of budget funds and the role of the State Audit Office of Ukraine in preventing this crime as a specialized control body of the executive power. Among the methods used: the method of comparative analysis - in generalizing the activities of the specialized body of the DAS of Ukraine; the method of logical generalization - when forming conclusions.Findings. The insufficient methodological provision of the State Audit Office is identified in terms of estimating deviations from the principles of using budget funds. It is established that the consequence of this was the inadequate application of measures of financial impact and non-prosecution of the perpetrators to liability under Article 210 of the Criminal Code of Ukraine.Originality. The essence of the understanding and content of the concept of “non-targeted use of budget funds”, which means the use of budget funds in the event of inconsistency with the target restrictions, is generalized. This is a professional statement (estimation) of the auditor on the existence of violations that result in direct or hidden misuse of budget funds.Practical value. The obtained results of the research provide a well-grounded approach in determining the misuse of budget funds, in particular: 1) the allocation of funds for expenditures, which are prohibited by law; 2) implementation of expenditures without budget allocations, or with their excess; 3) expenditures for purposes not corresponding to the goals specified by law (passport, program, order and / or plan); 4) implementation of expenditures for the payment of non-traded transactions (unpaid work, unsatisfactory services).Key words: non-targeted use of budget funds; budget expenditures; violations; control; direct non-targeted use; secret targeted use; State Audit Office of Ukraine.