ПЛАНУВАННЯ РОБОТИ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ В КОНТЕКСТІ ВИКОНАННЯ НОРМАТИВНИХ ВИМОГ ДО РІВНЯ ЇХ НАУКОВОЇ ТА ПРОФЕСІЙНОЇ АКТИВНОСТІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Ломоносова О.Е. ПЛАНУВАННЯ РОБОТИ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ В КОНТЕКСТІ ВИКОНАННЯ НОРМАТИВНИХ ВИМОГ ДО РІВНЯ ЇХ НАУКОВОЇ ТА ПРОФЕСІЙНОЇ АКТИВНОСТІ Мета. Розробка пропозицій щодо удосконалення планування діяльності науково-педагогічних працівників з метою безперервного забезпечення ними нормативних вимог до рівня наукової та професійної активності.Методика дослідження. Планування діяльності науково-педагогічних працівників запропоновано здійснювати на основі метода ковзного планування у формі планів-графіків. Застосування цього методу дає змогу реалізувати найважливіші принципи планування – безперервності та гнучкості і забезпечити постійний контроль за виконанням запланованих заходів.Результати дослідження. Визначено, що для підтримання нормативного рівня наукової та професійної активності науково-педагогічних працівників, доцільно формувати плани-графіки заходів, реалізація яких забезпечує безперервне виконання вимог, спрямованих на досягнення необхідної кількості видів та результатів діяльності, які передбачені ліцензійними умовами провадження освітньої діяльності у сфері вищої освіти. Розроблена форма плану-графіка, як основного документу, в якому безпосередньо виконується планування заходів і здійснюється контроль за їх виконанням. В ньому також наочно відображається, за рахунок яких саме результатів і видів діяльності забезпечуватиметься підтвердження науково-педагогічними працівниками нормативних вимог до рівня їх наукової та професійної активності у планованому та декількох наступних роках.Наукова новизна результатів дослідження. Вперше поставлено і вирішено завдання розробки інструментарію для планування діяльності науково-педагогічних працівників  з урахуванням необхідності підтримання їх нормативного рівня наукової та професійної активності.Практична значущість результатів дослідження. Розроблений метод планування діяльності науково-педагогічних працівників на основі планів-графіків без доопрацювання може бути застосований у будь-якому закладі вищої освіти України. Ключові слова: заклади вищої освіти; науково-педагогічні працівники; праця науково-педагогічних працівників; планування роботи науково-педагогічних працівників; наукова та професійна активність науково-педагогічних працівників; план-графік заходів науково-педагогічних працівників. Ломоносова О.Э. ПЛАНИРОВАНИЕ РАБОТЫ НАУЧНО-ПЕДАГОГИЧЕСКИХ РАБОТНИКОВ В КОНТЕКСТЕ ВЫПОЛНЕНИЯ НОРМАТИВНЫХ ТРЕБОВАНИЙ К УРОВНЮ ИХ НАУЧНОЙ И ПРОФЕССИОНАЛЬНОЙ АКТИВНОСТИЦель. Разработка предложений по совершенствованию планирования деятельности научно-педагогических работников с целью непрерывного обеспечения ими нормативных требований к уровню научной и профессиональной активности.Методика исследования. Планирование деятельности научно-педагогических работников предлагается осуществлять на основе метода скользящего планирования в форме планов-графиков. Применение этого метода дает возможность реализовывать важнейшие принципы планирования – непрерывность и гибкость, а также обеспечивать постоянный контроль за выполнением запланированных мероприятий.Результаты исследования. Показано, что для поддержания нормативного уровня научной и профессиональной активности научно-педагогических работников, целесообразно формировать планы-графики мероприятий, реализация которых обеспечивает непрерывное выполнение требований, направленных на достижение необходимого количества видов и результатов деятельности, предусмотренных лицензионными условиями осуществления образовательной деятельности в сфере высшего образования. Разработана форма плана-графика, как основного документа, в котором непосредственно выполняется планирование мероприятий и осуществляется контроль за их выполнением. В нем также наглядно отображается, за счет каких именно результатов и видов деятельности будет обеспечиваться подтверждение научно-педагогическими работниками нормативных требований к уровню их научной и профессиональной активности в планируемом и нескольких последующих годах.Научная новизна результатов исследования. Впервые поставлена и решена задача разработки инструментария для планирования деятельности научно-педагогических работников с учетом необходимости поддержания их нормативного уровня научной и профессиональной активности.Практическая значимость результатов исследования. Разработанный метод планирования деятельности научно-педагогических работников на основе планов-графиков без доработки может быть применен в любом высшем учебном заведении Украины.Ключевые слова: высшие учебные заведения; научно-педагогические работники; труд научно-педагогических работников; планирование работы научно-педагогических работников; научная и профессиональная активность научно-педагогических работников; план-график мероприятий научно-педагогических работников.Lomonosova O.E. PLANNING OF WORK OF SCIENTIFIC AND PEDAGOGICAL WORKERS IN THE CONTEXT OF FULFILMENT OF NORMATIVE REQUIREMENTS TO THE LEVEL OF THEIR SCIENTIFIC AND PROFESSIONAL ACTIVITYPurpose. The aim of the article is the development of proposals for improving the planning of the activities of scientific and pedagogical workers in order to continuously provide them with regulatory requirements to the level of scientific and professional activity.Methodology of research. Planning activity of scientific and pedagogical workers is proposed to be implemented on the basis of the method of sliding scheduling in the form of plans-charts. The application of this method enables to realize the most important principles of planning – continuity and flexibility, and to ensure continuous monitoring of the implementation of planned activities.Findings. It is determined that, it is advisable to formulate plans-schedules of measures, implementation of which ensures the continuous fulfilment of requirements aimed at achieving the necessary number of types and results of activities that are stipulated by the licensing conditions for conducting educational activities in the field of higher education in order to maintain the normative level of scientific and professional activity of scientific and pedagogical workers. The form of the plan-chart is developed as the main document in which the planning of measures is implemented and the control over their fulfilment is carried out. It also clearly shows, at the expense of which exactly the results and activities will be ensured by scientific and pedagogical staff normative requirements to the level of their scientific and professional activity in the planned and several subsequent years.Scientific novelty. For the first time, the task of developing the toolkit for planning the activities of scientific and pedagogical workers has been set and solved, taking into account the need to maintain their normative level of scientific and professional activity. Practical significance. The developed method of planning the activity of scientific and pedagogical workers on the basis of schedule-graphs without refinement can be applied in any institution of higher education of Ukraine.Key words: institutions of higher education; scientific and pedagogical workers; work of scientific and pedagogical workers; planning of scientific and pedagogical workers; scientific and professional activity of scientific and pedagogical workers; schedule of activities of scientific and pedagogical workers.