АМЕРИКАНСЬКА МОДЕЛЬ МІЖНАРОДНОГО ФІНАНСОВОГО ПОРЯДКУ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Кафтя М.А. АМЕРИКАНСЬКА МОДЕЛЬ МІЖНАРОДНОГО ФІНАНСОВОГО ПОРЯДКУ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУМета. Висвітлення історичних етапів формування Американської моделі світового фінансового порядку та проведення порівняльного аналізу основних елементів Бреттон-Вудської та Ямайської валютних систем. Дослідження та окреслення позитивних і негативних аспектів еволюції Бреттон-Вудської та Ямайської валютних систем.Методика дослідження. В процесі дослідження використовувалися такі методи: історичний (під час аналізу Бреттон-Вудської системи, де американський долар здобув монопольну валютну гегемонію і перетворився на стандарт світової валютної системи); порівняння та аналогія (під час зіставлення Бреттон-Вудської моделі світового монетарного порядку, не дивлячись на її явні конкурентні переваги та монетарної системи у форматі Ямайської валютної системи, яка базується на запровадженні стандарту спеціальних прав запозичень, золотих паритетів та розміну американських доларів на золото, а також наданні країнам права вибору режиму валютного курсу).Результати дослідження. Встановлено, що структурна динаміка розвитку міжнародної монетарної системи завжди відображала головну економічну суперечність суспільного розвитку, а саме: між формою організації монетарних відносин та розвитком виробничих сил. Визначено, що дана суперечність з часу набуття Ямайською валютною системою чинності сформувала потужний самопідтримувальний механізм відтворення у глобальному масштабі головної світогосподарської диспропорції – можливості розширення суспільного споживання понад величину створеного за певний період часу валового продукту.Передбачено, що сучасний монетарний формат міжнародного економічного порядку може бути кваліфікований як пост-Бреттон-Вудський, що характеризується переходом від моноцентризму до поліцентризму з тимчасовим відновленням ролі монетарних металів. Визначено, що наростаюча залежність світогосподарської системи від макроекономічної динаміки Сполучених Штатів Америки і перманентних коливань обмінного курсу американського долара за своєю природою й іманентними рисами відображає ключову суперечність між державною формою і монетарним речовим змістом розвитку світового фінансового ринку.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовані теоретичні  положення та вироблений концептуальний підхід щодо усунення суперечностей американського фінансового порядку, який породжений наростанням невідповідності між міжнародним характером використання і національною природою грошових одиниць.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження є підґрунтям для вирішення практичних проблем що пов’язані з реалізацією центральними банками грошово-кредитної політики, механізмами функціонування національних грошових систем, збалансуванням попиту і пропозиції грошей, постійною волатильністю валютних обмінних курсів, забезпеченням міжнародної ліквідності, управлінням офіційними золотовалютними резервами країн, постійним зниженням купівельної спроможності грошей, підвищенням рівня монетизації національних економік за одночасного зниження швидкості грошового обігу.Ключові слова: світовий фінансовий порядок; Бреттон-Вудська валютна система; Ямайська валютна система; золотовалютний стандарт; валютні резерви; обмінний курс. Кафтя М.А. АМЕРИКАНСКАЯ МОДЕЛЬ МЕЖДУНАРОДНОГО ФИНАНСОВОГО ПОРЯДКА: ПРОБЛЕМЫ И ПЕРСПЕКТИВЫ РАЗВИТИЯЦель. Освещение исторических этапов формирования американской модели мирового порядка и проведения сравнительного анализа основных элементов Бреттон-Вудской и Ямайской валютных систем. Исследование и определение положительных и отрицательных сторон эволюции Бреттон-Вудской и Ямайской валютных систем.Методика исследования. В процессе исследования использовались следующие методы: исторический (при анализе Бреттон-Вудской системы, где американский доллар получил монопольную валютную гегемонию и превратился в стандарт мировой валютной системы); сравнения и аналогии (при сопоставлении Бреттон-Вудской модели мирового монетарного порядка, несмотря на ее явные конкурентные преимущества и монетарной системы в формате Ямайской валютной системы, основанной на внедрении стандарта специальных прав заимствований, золотых паритетов и размена американских долларов на золото, а также предоставлении странам право выбора режима валютного курса).Результаты исследования. Установлено, что структурная динамика развития международной монетарной системы всегда отражала главную экономическую противоречие общественного развития, а именно: между формой организации монетарных отношений и развитием производственных сил. Определено, что данное противоречие с момента вступления в силу Ямайской валютной системы сформировало мощный само поддерживающий механизм воспроизводства в глобальном масштабе главной мирохозяйственной диспропорции – возможности расширения общественного потребления сверх величины валового продукта, созданного за определенный период времени.Предполагается, что современный монетарный формат международного экономического порядка может быть квалифицирован как пост-Бреттон-Вудской, характеризующийся переходом от моноцентризма к полицентризму с временным восстановлением роли монетарных металлов. Определено, что нарастающая зависимость мирохозяйственной системы от макроэкономической динамики Соединенных Штатов Америки и перманентных колебаний обменного курса американского доллара по своей природе и имманентным чертам отражает ключевое противоречие между государственной формой и монетарным вещественным содержанием развития мирового рынка.Научная новизна результатов исследования. Обоснованы теоретические положения и выработан концептуальный подход по устранению противоречий американского финансового порядка, который порожден нарастанием несоответствия между международным характером использования и национальной природой денежных единиц.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования являются основой для решения практических проблем, связанных с реализацией центральными банками денежно-кредитной политики, механизмами функционирования национальных денежных систем, сбалансированием спроса и предложения денег, постоянной волатильностью валютных обменных курсов, обеспечением международной ликвидности, управлением официальными золотовалютными резервами стран, постоянным снижением покупательной способности денег, повышением уровня монетизации национальных экономик при одновременном снижении скорости денежного обращения.Ключевые слова: мировой финансовый порядок; Бреттон-Вудская валютная система; Ямайская валютная система; золотовалютный стандарт; валютные резервы; обменный курс. Kaftia M.A. AMERICAN MODEL OF INTERNATIONAL FINANCIAL ORDER: PROBLEMS AND PROSPECTS OF DEVELOPMENTPurpose. The aim of the article is to highlight the historical stages of the formation of the American model of world financial order and the comparative analysis of the main elements of the Bretton Woods and Jamaican foreign exchange systems. Research and outline of the positive and negative aspects of the evolution of the Bretton Woods and Jamaican foreign exchange systems is also defined.Methodology of research. The following methods are used in the process of research: historical (during the analysis of the Bretton Woods system, where the US dollar gained monopoly currency hegemony and turned into a standard for the world monetary system); comparison and analogy (when comparing the Bretton Woods model of the world monetary order, despite its obvious competitive advantages and the monetary system of the Jamaican currency system, which is based on the introduction of the standard of special rights of borrowings, gold parities and the amortization of US dollars on gold, and also giving countries the right to choose the exchange rate regime).Findings. It has been established that the structural dynamics of the development of the international monetary system has always reflected the main economic contradiction of social development, namely: between the form of monetary relations and the development of productive forces. It is determined that this contradiction since the acquisition of the Jamaican currency system of force has formed a powerful self-supporting mechanism of reproduction of the global scale of the main world economic imbalance – the possibility of expanding public consumption over the magnitude of the gross product created for a certain period of time.It is envisioned that the modern monetary format of the international economic order may be qualified as the post-Bretton Woods, characterized by the transition from monocentrism to polycentrism with the temporary restoration of the role of monetary metals. It is determined that the growing dependence of the world economic system on the macroeconomic dynamics of the United States of America and on the permanent fluctuations of the exchange rate of the US dollar, by its nature and inherent features, reflects the key contradiction between the state form and the monetary substance of the development of the world financial market.Originality. The theoretical positions are substantiated and the conceptual approach to eliminating contradictions in the American financial order generated by an increase in inconsistency between the international nature of use and the national nature of monetary units is developed.Practical value. The obtained results of the research are the basis for solving practical problems related to the implementation of monetary policy by central banks, mechanisms for the functioning of national monetary systems, balancing demand and supply of money, the constant volatility of foreign exchange rates, ensuring international liquidity, managing official gold and currency reserves of countries, a constant decrease in the purchasing power of money, an increase in the level of monetization of national economies while simultaneously reducing wages cash flows.Key words: world financial order; Bretton Woods Currency System; Jamaican Foreign Exchange System; gold standard; foreign exchange reserves; exchange rate.