ІНТЕГРОВАНА ЗВІТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ: ЗАСАДНИЧІ ПОНЯТІЙНО–ТЕРМІНОЛОГІЧНІ ВИЗНАЧЕННЯ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Макаренко В.Ю. ІНТЕГРОВАНА ЗВІТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ: ЗАСАДНИЧІ ПОНЯТІЙНО–ТЕРМІНОЛОГІЧНІ ВИЗНАЧЕННЯМета. Окреслити засадничі понятійно–термінологічні визначення, які складають основу категоріального апарату інтегрованої звітності.Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є фундаментальні положення сучасної економічної теорії, наукові праці вчених з питань впровадження інтегрованої звітності. В процесі дослідження використовувалися загальнонаукові методи, зокрема: методи теоретичного узагальнення – для дослідження теоретичних підходів до трактування понять інтегрованої звітності та інтегрованого звіту; методи аналізу і синтезу – для виявлення підходів вчених у визначеннях поняття інтегрована звітність.Результати дослідження. Уточнено понятійно-категоріальний апарат сутнісного наповнення визначень «інтегрована звітність» та «інтегрований звіт»; встановлено тендецію до нерозмежування понять інтегрованого звіту та інтегрованої звітності серед вчених.Наукова новизна результатів дослідження. Обгрунтовано підхід до визначення інтегрованої звітності, що, на відміну від існуючого, дозволяє розглядати її в контексті еволюції видів звітності відповідно до превалюючих потреб стейкхолдерів, трансформації існуючої облікової концепції та формування в її межах такої моделі звітності, яка дозволяє оцінити ефективність прийнятих управлінських рішень та визначити стратегічні аспекти розвитку організації.Практична значимість результатів дослідження. Отримані результати дослідження направлені на вирішення проблеми термінологічного розрізнення інтегрованого звіту та інтегрованої звітності, що є необхідною умовою на шляху до побудови теоретичного підґрунтя для імплементації інтегрованої звітності вітчизняними підприємствами.Ключові слова: інтегрована звітність; інтегрований звіт; міжнародний стандарт інтегрованої звітності. Макаренко В.Ю. ИНТЕГРИРОВАННАЯ ОТЧЕТНОСТЬ ПРЕДПРИЯТИЙ: ОСНОВНЫЕ ПОНЯТИЙНО-ТЕРМИНОЛОГИЧЕСКИЕ ОПРЕДЕЛЕНИЯЦель. Обозначить основные понятийно-терминологические определения, которые составляют основу категориального аппарата интегрированной отчетности.Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования являются фундаментальные положения современной экономической теории, научные труды ученых по вопросам внедрения интегрованной отчетности. В процессе исследования использовались общенаучные методы, в частности: методы теоретического обобщения – для исследования теоретических подходов к трактовке понятий интегрованной отчетности и интегрированного отчета; методы анализа и синтеза – для выявления подходов ученых в определении понятия интегрированной отчетности.Результаты исследования. Уточнен понятийно-категориальный аппарат сущностного наполнения определений «интегрированная отчетность» и «интегрированный отчет»; установлено тендецию к неразграничению понятий интегрированного отчета и интегрированной отчетности среди ученых.Научная новизна результатов исследования. Обоснован подход к определению интегрированной отчетности, что, в отличие от существующего, позволяет рассматривать ее в контексте эволюции видов отчетности в соответствии с превалирующими потребностями стейкхолдеров, трансформации существующей учетной концепции и формирование в ее рамках такой модели отчетности, которая позволяет оценить эффективность принятых управленческих решений и определить стратегические аспекты развития организации.Практическая ценность результатов исследования. Полученные результаты исследования направлены на решение проблемы терминологического различения интегрованного отчета и интегрованной отчетности, что является необходимым условием на пути к построению теоретической основы для имплементации интегрованной отчетности отечественными предприятиями.Ключевые слова: интегрированная отчетность; интегрированный отчет; международный стандарт интегрированной отчетности. Makarenko V.Yu. INTEGRATED ACCOUNTING OF ENTERPRISES: FUNDAMENTAL CONCEPTUAL AND TERMINOLOGICAL DEFINITIONSPurpose. The aim of the study is to outline the basic conceptual and terminological definitions that form the basis of the categorical apparatus of integrated reporting.Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the research is the fundamental positions of modern economic theory, scientific works of scientists on the issues of implementation of integrated reporting. General scientific methods are used in the process of research, in particular: theoretical generalization methods – to study theoretical approaches to the interpretation of the concepts of integrated reporting and integrated report; methods of analysis and synthesis – to identify the approaches of scientists in definitions of the concept of integrated reporting.Findings. The conceptual and categorical apparatus of the essential content of the definitions “integrated reporting” and “integrated report” is clarified; an approach to non-differentiation between the concepts of an integrated report and integrated reporting among academics is established.Originality. The approach to the definition of integrated reporting is substantiated, which, unlike the existing one, allows us to consider it in the context of the evolution of types of reporting in accordance with the prevailing needs of stakeholders, transformation of the existing accounting concept and the formation within it of such a reporting model that allows us to assess the effectiveness of the management decisions made and to determine strategic aspects of organization development.Practical value. The obtained results of the study are aimed at solving the problem of the terminological distinction between the integrated reports and integrated reporting, which is a prerequisite for the construction of a theoretical basis for the implementation of integrated reporting by domestic enterprises.Key words: integrated reporting; integrated report; international standard of integrated reporting.