ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВАЙРОНМЕНТАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Мащенко М.А. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВАЙРОНМЕНТАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВАМета. Аналіз механізму забезпечення інвайронментальної безпеки підприємства.Методика дослідження. В статті використано методи аналізу та синтезу, графоаналітичний метод дослідження для систематизації індикаторів, що характеризують сталий розвиток підприємства у відповідності до стандарту ISO 14001, проведено оцінку інвайронментальної безпеки діяльності підприємств.Результати дослідження. Обґрунтовано, що формування в Україні нових соціально-економічних відносин, реформування соціально-економічної моделі вимагають осмислення підходів і розробку концепції національної безпеки, а в рамках загальної концепції – основних положень інвайронментальної безпеки України. Досліджено, що оцінка інвайронментальної безпеки діяльності підприємств, а також здатність цих підприємств здійснювати заходи щодо підвищення рівня інвайронментальної безпеки набуває стратегічного значення для сталого розвитку України. Обґрунтовано, що концептуальні підходи до управління інвайронментальною безпекою є основою для створення ефективної системи ухвалення управлінських рішень стосовно розвитку системи екологічного менеджменту промислових підприємств, які повинні стати інструментом забезпечення балансу інтересів держави, потенційного інвестора, власника промислового підприємства і суспільства в цілому.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано, що одним з важливіших підходів для досягнення інвайронментальної безпеки підприємства є розроблений механізм забезпечення інвайронментальної безпеки підприємства.Практична цінність результатів дослідження. Одним з важливіших підходів для досягнення інвайронментальної безпеки є визначений в статті та розроблений автором механізм забезпечення інвайронментальної безпеки підприємства.Ключові слова: інвайронментальна безпека підприємства; соціальна безпека; соціально-еколого-економічний підхід; держава. Мащенко М.А. ОБЕСПЕЧЕНИЕ ИНВАЙРОНМЕНТАЛЬНОЙ БЕЗОПАСНОСТИ ПРЕДПРИЯТИЯЦель. Анализ механизма обеспечения инвайронментальной безопасности предприятия.Методика исследования. В статье использованы методы анализа и синтеза, графоаналитический метод исследования для систематизации индикаторов, характеризующих устойчивое развитие предприятия в соответствии со стандартом ISO 14001, проведена оценка инвайронментальной безопасности деятельности предприятий.Результаты исследования.Обосновано, что формирование в Украине новых социально-экономических отношений, реформирование социально-экономической модели требуют осмысления подходов и разработку концепции национальной безопасности, а в рамках общей концепции – основных положений инвайронментальной безопасности Украины. Оценка инвайронментальной безопасности деятельности предприятий, а также способность этих предприятий осуществлять мероприятия по повышению уровня инвайронментальной безопасности приобретает стратегическое значение для устойчивого развития Украины. Концептуальные подходы к управлению инвайронментальной безопасностью является основой для создания эффективной системы принятия управленческих решений по развитию системы экологического менеджмента промышленных предприятий, которые должны стать инструментом обеспечения баланса интерессов государства, потенциального инвестора, владельца промышленного предприятия и общества в целом.Научная новизна результатов исследования. Обосновано, что одним из важнейших подходов для достижения инвайронментальной безопасности предприятия является разработанный механизм обеспечения инвайронментальной безопасности предприятия.Практическая ценность результатов исследования. Одним из важнейших подходов для достижения инвайронментальной безопасности является определенный в статье и разработанный автором механизм обеспечения инвайронментальной безопасности предприятия.Ключевые слова: инвайронментальная безопасность предприятия; социальная безопасность; социально-эколого-экономический подход; государство. Maschenko M.A. PROVISION OF INVARIANT SAFETY OF THE ENTERPRISEPurpose. The aim of the article is the formation of the mechanism of ensuring the invariant safety of the enterprise.Methodology of research. Methods of analysis and synthesis, graphical and analytical method of research are used in the article for systematization of indicators characterizing the sustainable development of the enterprise in accordance with the standard ISO 14001; an assessment of the invariant safety of enterprises is conducted.Findings. It is substantiated that the formation of new social and economic relations in Ukraine, the reformation of the social and economic model requires an understanding of approaches and the development of the concept of national security, and within the framework of the general concept, the basic provisions of Ukraine’s invariant security. It is established that the estimation of the invariant safety of the activity of enterprises, as well as the ability of these enterprises to take measures to increase the level of invasive security becomes strategic for the sustainable development of Ukraine. It has been determined that conceptual approaches to the management of invasive security are the basis for creating an effective system for the adoption of managerial decisions regarding the development of the environmental management system of industrial enterprises, which should become an instrument for balancing the interests of the state, the potential investor, the owner of the industrial enterprise and society in general.Originality. It is substantiated that one of the most important approaches for achievement of invariant safety of the enterprise is the developed mechanism of providing of invariant safety of the enterprise.Practical value. One of the most important approaches to achieve invariant safety is defined in the article and developed by the author mechanism of ensuring the invariant safety of the enterprise.Key words: invariant safety of the enterprise; social security; economic; social and ecological approach; state.