ВПЛИВ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА РОЗВИТОК РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Місюк М.В., Мушеник І.М. ВПЛИВ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА РОЗВИТОК РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВМета. Аналіз сучасного стану і тенденцій розвитку інноваційної діяльності аграрних підприємств України та узагальнення напрямків та заходів щодо підвищення їх інноваційної активності.Методика дослідження. У процесі написання статті використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи. Використано системно-інституціональний підхід для узагальнення взаємозв’язків інвестиційно-інноваційної діяльності та розвитку ресурсного потенціалу агробізнесу. У дослідженні використано такі наукові методи: наукової абстракції – для теоретичного узагальнення, уточнення понятійного апарату з проблеми дослідження, формулювання висновків; статистичних порівнянь, – при дослідження індексу конкурентоспроможності України та інвестиційно-інноваційного забезпечення; метод діалектичного пізнання, який використовувався при розгляді стану інноваційного розвитку агробізнесу; економіко-математичний – при удосконаленні методичних підходів до оцінки інноваційних проектів розвитку аграрних підприємств.Результати дослідження. Визначено базові положення теорії формування інноваційної діяльності на розвиток ресурсного потенціалу аграрних підприємств. Обґрунтовано динаміку розвитку ресурсного потенціалу аграрних підприємств. Розглянуто теоретичні та практичні основи розвитку інноваційної діяльності агропромислових підприємств України. Висвітлено проблеми, які гальмують інноваційну діяльність підприємств. Зазначено пріоритетні напрями інноваційного розвитку агропромислових підприємств. Висвітлено теоретико-методологічні підходи до створення умов підвищення здатності аграрних підприємств щодо подальшого інноваційного розвитку.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано теоретико-методичні підходи та рекомендації щодо удосконалення впливу інноваційної діяльності на розвиток ресурсного потенціалу аграрних підприємств.Практична значущість результатів дослідження. Результати досліджень можуть бути використанні Кам’янець-Подільською райдержадміністрацією при розробці пропозицій і практичних рекомендацій з обґрунтування Плану економічного розвитку сільського господарства на 2018–2019 рр.Ключові слова: інновації; інноваційна діяльність; агропромисловий комплекс; сільськогосподарські підприємства Мисюк Н.В., Мушеник И.Н. ВЛИЯНИЕ ИННОВАЦИОННОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ НА РАЗВИТИЕ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦИАЛА АГРАРНЫХ ПРЕДПРИЯТИЙЦель. Анализ современного состояния и тенденций развития инновационной деятельности аграрных предприятий Украины и обобщение направлений и мероприятий по повышению их инновационной активности.Методика исследования. В процессе написания статьи использовались общенаучные и специальные методы. Использованы системно-институциональный подход для обобщения взаимосвязей инвестиционно-инновационной деятельности и развития ресурсного потенциала агробизнеса. В исследовании использованы следующие научные методы: научной абстракции – для теоретического обобщения, уточнения понятийного аппарата по проблеме исследования, формулирования выводов; статистических сравнений – при исследования индекса конкурентоспособности Украины и инвестиционно-инновационного обеспечения; метод диалектического познания, который использовался при рассмотрении состояния инновационного развития агробизнеса; экономико-математический – при совершенствовании методических подходов к оценке инновационных проектов развития аграрных предприятий.Результаты исследования. Определены базовые положения теории формирования инновационной деятельности на развитие ресурсного потенциала аграрных предприятий. Обосновано динамику развития ресурсного потенциала аграрных предприятий. Рассмотрены теоретические и практические основы инновационной деятельности агропромышленных предприятий Украины. Освещены проблемы, которые тормозят инновационную деятельность предприятий. Указано приоритетные направления инновационного развития агропромышленных предприятий. Освещены теоретико-методологические подходы к созданию условий повышения способности аграрных предприятий по дальнейшему инновационного развития.Научная новизна результатов исследования. Обоснованы теоретико-методические подходы и рекомендации по совершенствованию влияния инновационной деятельности на развитие ресурсного потенциала аграрных предприятий.Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследований могут быть использованы Каменец-Подольской райгосадминистрацией при разработке предложений и практических рекомендаций по обоснованию Плана экономического развития сельского хозяйства на 2018-2019 гг.Ключевые слова: инновации; инновационная деятельность; агропромышленный комплекс; сельскохозяйственные предприятия. Misiuk М.V., Mushenyk І.М. INFLUENCE OF INNOVATION ACTIVITY ON THE DEVELOPMENT OF AGRICULTURAL ENTERPRISES RESOURCE POTENTIALPurpose.The purpose of the article is to analyze current state and trends in the agricultural enterprises development of innovative activities of Ukraine and the synthesis of directions and measures to increase their innovative activity.Methodology of research. In the process of writing the article, general scientific and special methods were used. The system and institutional approach is used to summarize the relationship of investment and innovation and the development of the agribusiness resource potential. The study used the following scientific methods: scientific abstraction – for theoretical synthesis, clarification of the conceptual apparatus on the study problem, the formulation of conclusions; statistical comparisons, in the index study of Ukraine competitiveness and investment and innovation support; the dialectical cognition method, which is used when considering the innovative development state of agribusiness; economic and mathematical – with the methodological approaches improvement to the innovative projects evaluation for the agricultural enterprises development.Findings. The formation theory basic principles of innovative activity on the resource potential development of agricultural enterprises are determined. The dynamics of the resource potential development of agricultural enterprises is substantiated. The theoretical and practical foundations of the innovation activities of the agro-industrial enterprises of Ukraine are considered. The problems that hamper the innovation activity of enterprises are covered. The priority directions of agro-industrial enterprises innovative development are indicated. Theoretical and methodological approaches to creating conditions for increasing the agricultural enterprises capacity for further innovative development are highlighted.Orinality. It consists in substantiating theoretical and methodological approaches and recommendations for improving the impact of innovation on the resource potential development of agricultural enterprises.Practical value. The research results can be used by the Kamianets-Podilskyi District State Administration in developing proposals and practical recommendations for substantiating the Plan for the Economic Development of Agriculture for 2018-2019.Key words: innovation; innovation activity; agro-industrial complex; agricultural enterprises.