ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУКТУРНИХ ЗРУШЕНЬ ФІНАНСІВ ДОМОГОСПОДАРСТВ УКРАЇНИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Ясинська Н.А. ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУКТУРНИХ ЗРУШЕНЬ ФІНАНСІВ ДОМОГОСПОДАРСТВ УКРАЇНИМета. Дослідження структурних зрушень фінансів домогосподарств України із використанням інструментів такої динаміки щодо доходів і витрат домогосподарств та інструментів біржової торгівлі (хвильової теорії Елліота та відношення Фібоначчі) до наявних доходів населення України.Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: для дослідження динаміки структурних зрушень портфелю фінансових активів домогосподарств застосовано метод аналізу соціально-економічної статистики абсолютних та відносних показників зміни структурних зрушень та структурних відмінностей фінансів домогосподарств; для дослідження кривої наявних доходів населення – використано основні принципи хвильової теорії Елліота та відношення Фібоначчі.Результати дослідження. Встановлено, що на даному етапі соціально-економічного розвитку актуальним стає не соціально-орієнтована економіка чи фінансова система, а спроможна до розвитку економіка й фінансова система. Виявлено негативні характеристики існуючої динаміки структурних зрушень фінансів домогосподарств України.Наукова новизна результатів дослідження. На відміну від існуючого моніторингу доходів та витрат домогосподарств, запропоновано розширити соціально-економічну статистику абсолютних та відносних показників, що дасть змогу дослідити моделі їх доходів і витрат залежно від належності до відповідної соціальної страти та здійснювати громадський контроль ефективності кожного формального нормативу відповідно до структурних зрушень в межах їх портфелів фінансових активів.Обґрунтовано доцільність дослідження моделей доходів і витрат домогосподарств залежно від їх належності до відповідної соціальної страти та обрахунку ефективності кожного формального нормативу відповідно до структурних зрушень доходів та витрат домогосподарств.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані в роботі апарату фінансового управління, при реалізації соціальної функції в державі, для утворення передумов активізації фінансової активності домогосподарств в Україні.Ключові слова: структура; доходи; витрати; домогосподарство; фінансовий актив; портфель. Ясинская Н.А. ИССЛЕДОВАНИЕ СТРУКТУРНЫХ СДВИГОВ ФИНАНСОВ ДОМОХОЗЯЙСТВ УКРАИНЫ Цель. Исследование структурных сдвигов финансов домохозяйств Украины с использованием инструментов такой динамики по доходам и расходам домохозяйств и инструментов биржевой торговли (волновой теории Эллиота и отношения Фибоначчи) к располагаемым доходам населения Украины. Методика исследования. В процессе исследования использованы общенаучные и специальные методы, в частности: для исследования динамики структурных сдвигов портфеля финансовых активов домохозяйств использован метод анализа социально-экономической статистики абсолютных и относительных показателей изменения структурных сдвигов и структурных различий финансов домохозяйств; для исследования кривой доходов населения – использованы основные принципы волновой теории Эллиота и отношения Фибоначчи.Результаты исследования. Установлено, что на данном этапе социально-экономического развития актуальным является не социально-ориентированная экономика или финансовая система, а способная к развитию экономика и финансовая система. Выявлены негативные характеристики существующей динамики структурных сдвигов финансов домохозяйств Украины.Научная новизна результатов исследования. В отличие от существующего мониторинга доходов и расходов домохозяйств, предложено расширить социально-экономическую статистику абсолютных и относительных показателей, что позволит исследовать модели их доходов и расходов в принадлежности к соответствующей социальной страте и осуществлять общественный контроль эффективности каждого формального норматива в соответствии со структурными сдвигами в пределах их портфелей финансовых активов.Обоснована целесообразность исследования моделей доходов и расходов домохозяйств в зависимости от их принадлежности к соответствующей социальной страте и расчета эффективности каждого формального норматива в соответствии со структурными сдвигами доходов и расходов домохозяйств.Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования могут быть использованы в работе аппарата финансового управления, при реализации социальной функции в государстве, для создания предпосылок активизации финансовой активности домохозяйств в Украине.Ключевые слова: структура; доходы; расходы; домохозяйство; финансовый актив; портфель. Yasynska N.A. RESEARCH OF STRUCTURAL SHIFTS IN UKRAINIAN HOUSEHOLDS' FINANCESPurpose. The aim of the article is the investigation of structural shifts in Ukrainian households' finances using instruments of such dynamics as household incomes and expenditures and instruments of stock trading (Elliott Wave Theory and Fibonacci Ratio) to the existing incomes of the population of Ukraine.Methodology of research. General scientific and special methods are used in the process of research, in particular: the method of analysis of social and economic statistics of absolute and relative indicators of changes in structural shifts and structural differences of household finances is used to study the dynamics of structural changes in the portfolio of financial assets of households; for studying the curve of population's incomes – the main principles of the wave theory of Elliot and the Fibonacci ratio are used.Findings. It is established that the economy and the financial system, which is capable of development, is not socially oriented economy or financial system at this stage of social and economic development. The negative characteristics of the current dynamics of structural shifts in households' finances in Ukraine are revealed.Originality. Unlike the current monitoring of household incomes and expenditures, it is proposed to expand the social and economic statistics of absolute and relative indicators, which will enable them to explore their income and expense models depending on their respective social strata, and to publicly monitor the effectiveness of each formal norm in line with structural changes in within their portfolios of financial assets.The expediency of studying models of household income and expenditure depending on their belonging to the corresponding social stratum and calculation of the effectiveness of each formal norm according to structural changes in household income and expenditure is substantiated.Practical value. The results of the study can be used in the work of the financial management apparatus, in the implementation of the social function in the state, to create the preconditions for the intensification of financial activity of households in Ukraine.Key words: structure; income; expenses; household; financial asset; portfolio.