РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Охота В.І. РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІМета. Систематизація науково-методологічних підходів та оптимізація методології оцінки картини регіональних особливостей розвитку туризму в Україні.Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальні і спеціальні методи дослідження, зокрема: застосовано метод систематизації науково-методологічних підходів при розробці авторської методологію оцінки стану, особливостей і рівня розвитку туризму в розрізі регіонів України. Оцінку стану, особливостей і рівня розвитку туризму в регіонах України проведено на основі використання методики бальних оцінок, порівняльного, статистичного аналізу, методу ранжування.Результати дослідження. Розроблено та представлено авторську методологію і методику експрес-аналізу особливостей рівня розвитку туризму в регіональному вимірі.Проведена оцінка стану особливостей рівня розвитку туризму в регіонах України з використанням даної методології дозволила визначити наочну картину по даному напрямку дослідження. Визначено основні характеристики номерного фонду регіонів країни, виявлені регіони України, які мають найбільший рівень розвитку згідно з оцінюваним переліком показників розвитку туристичного потенціалу.Наукова новизна результатів дослідження. Вперше запропоновано методичний підхід, який передбачає оптимальний комплекс оціночних показників, що охоплюють основні характеристики розвитку туризму на регіональному рівні; також розроблена формула характеру номерного фонду за категоріями колективних засобів розміщення, яка допомагає визначити наочну картину за цим напрямком в рамках кожного регіону країни.Практична значущість результатів дослідження. Використання представленої наукової розробки розширює науково-методологічну базу дослідження, дозволяє комплексно оцінити стан розвитку туризму в регіонах України.Ключові слова: особливості; туризм; регіон; туристичний потенціал; експрес-аналіз; номерний фонд; методологія; колективні засоби розміщування; заклади ресторанного господарства; пам’ятки культури. Охота В.И. РЕГИОНАЛЬНЫЕ ОСОБЕННОСТИ РАЗВИТИЯ ТУРИЗМА В УКРАИНЕЦель. Систематизация научно-методологических подходов и оптимизация методологии оценки картины региональных особенностей развития туризма в Украине.Методика исследования. В процессе исследования использованы общие и специальные методы исследования, в частности: применен метод систематизации научно-методологических подходов при разработке авторской методики оценки состояния, особенностей и уровня развития туризма в разрезе регионов Украины. Оценку состояния, особенностей и уровня развития туризма в регионах Украины проведено на основе использования методики балльных оценок, сравнительного, статистического анализа, метода ранжирования.Результаты исследования. Разработана и представлена авторская методология экспресс-анализа особенностей уровня развития туризма в региональном измерении. Проведенная оценка состояния особенностей уровня развития туризма в регионах Украины с использованием данной методологии позволила определить наглядную картину по данному направлению исследования. Определены основные характеристики номерного фонда регионов страны, выявлены регионы Украины, которые имеют наибольший уровень развития согласно с оцениваемым перечнем показателей развития туристического потенциала.Научная новизна результатов исследования. Впервые предложен методический подход, предусматривающий оптимальный комплекс оценочных показателей, охватывающих основные характеристики развития туризма на региональном уровне; также разработана формула характера номерного фонда по категориям коллективных средств размещения, которая помогает определить наглядную картину по этому направлению в рамках каждого региона страны.Практическая значимость результатов исследования. Использование представленной разработки расширяет научно-методологическую базу исследования, позволяет комплексно оценить состояние развития туризма в регионах Украины.Ключевые слова: особенности; туризм; регион; туристический потенциал; экспресс-анализ; номерной фонд; методология; коллективные средства размещения; заведения ресторанного хозяйства; достопримечательности культуры. Okhota V.I. REGIONAL FEATURES OF TOURISM DEVELOPMENT IN UKRAINEPurpose. The aim of the article is to systematization of scientific and methodological approaches and optimization of the methodology of evaluation systematization of the picture of regional peculiarities of tourism development in Ukraine.Methodology of research. The general and special research methods were used in the process of research, in particular: the method of systematization of scientific and methodological approaches was applied in developing the author's methodology for assessing the state, features and level of tourism development in the context of the regions of Ukraine. Assessment of the state, features and level of tourism development in the regions of Ukraine was carried out on the basis of the methodology of scoring, comparative, statistical analysis, and the ranking method.Findings. The author's methodology of express analysis of the peculiarities of the level of tourism development in the regional dimension was developed and presented. An assessment of the state of the features of the level of tourism development in the regions of Ukraine with the use of this methodology has allowed to determine the visual picture in this area of research. The basic characteristics of the number fund of the regions of the country are determined, the regions of Ukraine with the highest level of development in the estimated list of indicators of development of tourist potential are revealed.Originality. For the first time a methodical approach is proposed that provides an optimal set of valuation indicators covering the main characteristics of tourism development at the regional level; also, a formula for the characterization of the number fund has been developed according to the categories of collective means of placement, which helps to determine the visual picture in this area for each region of the country.Practical value. Using the presented development expands the scientific and methodological base of the study, allows to comprehensively assessing the state of tourism development in the regions of Ukraine.Key words: features; tourism; region; tourist potential; express analysis; number fund; methodology; collective accommodation facilities; restaurant facilities; sightseeing places.