ПРОВЕДЕННЯ СУДОВИХ ЕКОНОМІЧНИХ ЕКСПЕРТИЗ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ДОВЕДЕННЯМ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ДО БАНКРУТСТВА (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Горлачук О.А. ПРОВЕДЕННЯ СУДОВИХ ЕКОНОМІЧНИХ ЕКСПЕРТИЗ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ДОВЕДЕННЯМ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ДО БАНКРУТСТВАМета. Розгляд та вдосконалення методичних прийомів судової економічної експертизи при проведенні дослідження за ознаками доведення суб’єктів господарювання до банкрутства.Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є наукові праці експертів-економістів, законодавчі та нормативно-правові акти. В процесі дослідження використано такі загальнонаукові методи: аналізу і синтезу, узагальнення – для визначення ознак доведення суб’єктів господарювання до стійкого стану фінансової неплатоспроможності; абстрактно-логічний – для формування висновків і пропозицій. Крім загальнонаукових методів дослідження, були використані й спеціальні методи: економіко-математичне моделювання – для обґрунтування методичних прийомів при аналізі ознак доведення суб’єктів господарювання до банкрутства.Результати дослідження. Розглянуто сутність та ознаки доведення суб’єктів господарювання до стійкої фінансової неплатоспроможності, яке здійснюється за допомогою різноманітних завуальованих способів і схем у їх фінансово-господарській діяльності. Обґрунтовано використання під час проведення даного виду судових економічних експертиз в аналітичній складовій показників, що характеризують динаміку основних засобів та довгострокової дебіторської заборгованості, яка відображається за балансами підприємства-боржника.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку дослідження методичних прийомів щодо аналізу ознак доведення суб’єктів господарювання до банкрутства.Практична значущість результатів дослідження. Запропоновані методичні прийоми можуть бути використані для вдосконалення аналізу ознак доведення суб’єктів господарювання до банкрутства в судовій експертній діяльності, а також підприємствами різних форм власності і господарювання для вжиття превентивних заходів, підвищення ефективності своєї діяльності.Ключові слова: банкрутство; доведення до банкрутства; неплатоспроможність; боржник; дебіторська заборгованість; ліквідність; фінансовий стан. Горлачук А.А. ПРОВЕДЕНИЕ СУДЕБНЫХ ЭКОНОМИЧЕСКИХ ЭКСПЕРТИЗ, СВЯЗАННЫХ С ДОВЕДЕНИЕМ ПРЕДПРИЯТИЙ ДО БАНКРОТСТВАЦель. Рассмотрение и усовершенствование методических приемов судебной экономической экспертизы при проведении исследования по признакам доведения субъектов хозяйствования до банкротства.Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования являются научные труды экспертов-экономистов, законодательные и нормативные правовые акты. В процессе исследования использованы следующие общенаучные методы: анализа и синтеза, обобщения – для определения признаков доведения субъектов хозяйствования до устойчивого состояния финансовой неплатежеспособности; абстрактно-логический – для формирования выводов и предложений. Кроме общенаучных методов исследования, были использованы и специальные методы: экономико-математическое моделирование – для обоснования методических приемов при анализе признаков доведения субъектов хозяйствования до банкротства.Результаты исследования. Рассмотрены сущность и признаки доведения субъектов хозяйствования к устойчивой финансовой неплатежеспособности, которое осуществляется с помощью различных завуалированных способов и схем в их финансово-хозяйственной деятельности. Обосновано использование при проведении данного вида судебных экономических экспертиз в аналитической составляющей показателей, характеризующих динамику основных средств и долгосрочной дебиторской задолженности, которая отображается по балансам предприятия-должника.Научная новизна результатов исследования. Получило дальнейшее развитие исследование методических приемов по анализу признаков доведения субъектов хозяйствования до банкротства.Практическая значимость результатов исследования. Предложенные методические приемы могут быть использованы для совершенствования анализа признаков доведения субъектов хозяйствования до банкротства в судебной экспертной деятельности, а также предприятиями различных форм собственности и хозяйствования для принятия превентивных мер, повышения эффективности своей деятельности.Ключевые слова: банкротство; доведение до банкротства; неплатежеспособность; должник; дебиторская задолженность; ликвидность; финансовое состояние. Horlachuk O.A. CONDUCTING JUDICIAL ECONOMIC EXPERTISE RELATED TO BRINGING BANKRUPTCY ENTITIESPurpose. The aim of the article is consideration and improvement of methodical techniques of forensic economic expertise in conducting research on the signs of bringing economic entities into bankruptcy.Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the research is the scientific works of expert economists, legislative and regulatory acts. The following general scientific methods are used in the course of the study: analysis and synthesis, generalization – to determine the signs of bringing economic entities to a stable state of financial insolvency; abstract and logical – to form conclusions and suggestions. In addition to general research methods, special methods are also used: economic and mathematical modelling – to substantiate methodical techniques in the analysis of signs of bringing economic entities into bankruptcy.Findings. The essence and signs of bringing economic entities to sustainable financial insolvency, which is carried out by various veiled methods and schemes in their financial and economic activity, are considered. The use of this type of judicial economic expertise in the analytical component of the indicators characterizing the dynamics of fixed assets and long-term receivables, which is reflected in the balance sheets of the debtor enterprise, is substantiated.Originality. There has been further development of a study of methodological techniques for analysing the features of bankruptcy of economic entities.Practical value. The proposed methodological techniques can be used to improve the analysis of the signs of bankruptcy in court expert activity, as well as enterprises of different forms of ownership and management to take preventive measures, increase the efficiency of their activities.Key words: bankruptcy; bringing to bankruptcy; insolvency; debtor; accounts receivable; liquidity; financial status.