ОСНОВНІ ЗАСАДИ МОДЕРНІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВИХ ВІДНОСИН В КОНТЕКСТІ РЕГУЛЮВАННЯ ДОХОДІВ СІЛЬСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Стасів О.Ф., Котько Н.М., Магас Л.М. ОСНОВНІ ЗАСАДИ МОДЕРНІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВИХ ВІДНОСИН В КОНТЕКСТІ РЕГУЛЮВАННЯ ДОХОДІВ СІЛЬСЬКОГО НАСЕЛЕННЯМета. Здійснення дослідження сучасного стану соціально-трудових відносин на основі науково-обґрунтованого аналізу таких найбільш узагальнюючих показників, як зайнятість і безробіття, оплата праці і рівня життя сільського населення, та подальшої модернізації соціально-трудових відносин в контексті регулювання доходів сільського населення.Методика дослідження. В процесі дослідження використовувались загальнонаукові методи, зокрема: статистичний, економічного аналізу – для визначення стану та динаміки таких показників, як зайнятість і безробіття, оплата праці і рівня життя сільського населення; табличний – для систематизації статистичних даних.Результати дослідження. Узагальнено проблеми формування рівня економічної активності, зайнятості та безробіття сільського населення України та Карпатського регіону та охарактеризовано чинники, які суттєво впливають на формування соціально-трудових відносин сільського населення. Встановлено: інтенсивні процеси вивільнення робочої сили сільськогосподарськими підприємствами, звуження сфери прикладання праці в сільській місцевості обумовлюють високий рівень неформальної зайнятості сільського населення, активізацію його міграційної поведінки, що, в кінцевому підсумку, призводить до змін у сфері формування доходів домогосподарств. Здійснено аналіз сучасних і перспективних напрямів модернізації соціально-трудових відносин.Наукова новизна результатів дослідження. Використано системний підхід для окреслення проблем та особливостей модернізації соціально-трудових відносин в контексті доходів сільського населення.Практична цінність результатів дослідження. Отримані результати забезпечать наукове обґрунтування соціально-економічної результативності прийнятих державних заходів щодо зростання соціальних стандартів, рівня доходів і життя сільського населення та подальшого  розвитку соціально-трудових відносин.Ключові слова: економічно активне населення; зайнятість населення; сільське населення; соціально-трудові відносини. Стасив О.Ф., Котько Н.М., Магас Л.М. ОСНОВНЫЕ ПРИНЦИПЫ МОДЕРНИЗАЦИИ СОЦИАЛЬНО-ТРУДОВЫХ ОТНОШЕНИЙ В КОНТЕКСТЕ РЕГУЛИРОВАНИЯ ДОХОДОВ СЕЛЬСКОГО НАСЕЛЕНИЯЦель. Осуществление исследования современного состояния социально-трудовых отношений на основе научно обоснованного анализа таких наиболее обобщающих показателей, как занятость и безработица, оплата труда и уровня жизни сельского населения, и дальнейшей модернизации социально-трудовых отношений в контексте регулирования доходов сельского населения.Методика исследования. В процессе исследования использовались общенаучные методы, в частности: статистический, экономического анализа – для определения состояния и динамики таких показателей, как занятость и безработица, оплата труда и уровня жизни сельского населения; табличный – для систематизации статистических данных.Результаты исследования. Обобщены проблемы формирования уровня экономической активности, занятости и безработицы сельского населения Украины и Карпатского региона и охарактеризованы факторы, которые существенно влияют на формирование социально-трудовых отношений сельского населения. Установлено: интенсивные процессы сокращения рабочей силы сельскохозяйственными предприятиями, сужение сферы приложения труда в сельской местности обусловливают высокий уровень неформальной занятости сельского населения, активизацию его миграционного поведения, что, в конечном итоге, приводит к изменениям в сфере формирования доходов домохозяйств. Осуществлен анализ современных и перспективных направлений модернизации социально-трудовых отношений.Научная новизна результатов исследования. Использован системный подход для определения проблем и особенностей модернизации социально-трудовых отношений в контексте доходов сельского населения.Практическая ценность результатов исследования. Полученные результаты обеспечат научное обоснование социально-экономической результативности принятых государственных мер относительно роста социальных стандартов, уровня доходов и жизни сельского населения и дальнейшего развития социально-трудовых отношений.Ключевые слова: экономически активное население; занятость населения; сельское население; социально-трудовые отношения.Stasiv O.F., Kotko N.M., Mahas L.M. BASIC PRINCIPLES OF MODERNIZATION OF SOCIAL AND LABOUR RELATIONS IN THE CONTEXT OF REGULATION OF INCOMES OF RURAL POPULATIONPurpose. The aim of the article is to carry out a study of the current state of social and labour relations on the basis of scientifically-grounded analysis of the most general indicators such as employment and unemployment, remuneration and living standards of rural population, and further modernization of social and labour relations in the context of regulating rural population incomes.Methodology of research. General scientific methods are used in the research, in particular: statistical, economic analysis – to determine the status and dynamics of such indicators as employment and unemployment, remuneration and living standards of the rural population; tabular – to organize the statistics.Findings. The problems of formation of the level of economic activity, employment and unemployment of the rural population of Ukraine and the Carpathian region are generalized, and the factors that significantly influence the formation of social and labour relations of the rural population are characterized. The following statements are established in the article, in particular: intensive processes of workforce dismissal by agricultural enterprises, narrowing the scope of work in rural areas cause a high level of informal employment of rural population, intensifying its migration behaviour, which, ultimately, leads to changes in the sphere of income generation. The analysis of modern and perspective directions of modernization of social and labour relations is carried out.Originality. A systematic approach is used to outline the problems and features of modernization of social and labour relations in the context of rural population income.Practical value. The obtained results will provide a scientific substantiation for the social and economic performance of the state measures taken to increase social standards, income and living standards of the rural population, and further develop social and labour relations.Key words: economically active population; employment; rural population; social and labour relations.