ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БЮДЖЕТНОГО ІНВЕСТУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Ватаманюк-Зелінська У.З. ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БЮДЖЕТНОГО ІНВЕСТУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІМета. Виявлення тенденцій бюджетного інвестування в Україні та розробка рекомендацій для підвищення ефективності капітальних вкладень як основної форми бюджетних інвестицій у розвиток вітчизняного підприємництва.Методика дослідження. Результати дослідження ґрунтуються на використанні абстрактно-логічного аналізу (для визначення суті капітальних вкладень як основної форми бюджетних інвестицій у розвиток вітчизняного підприємництва в Україні) та статистичного аналізу (для вивчення динаміки бюджетних інвестиційних вкладень, що здійснюються з державного та місцевих бюджетів). Теоретичну і методологічну основу дослідження становлять ключові положення, принципи та методи сучасної економічної теорії, фінансів та економіки.Результати дослідження. Встановлено, що для підвищення ефективності капітальних вкладень як основної форми бюджетних інвестицій у розвиток вітчизняного підприємництва існує потреба застосування прозорості оцінки та конкурсного відбору інвестиційних проектів і програм розвитку територій, спрямованих на активізацію та стимулювання підприємницької активності у пріоритетних напрямках. Обґрунтовано використання покрокового фінансування бюджетних капіталовкладень з бюджету розвитку місцевих бюджетів за умови здійснення середньострокового, а відтак і стратегічного планування видатків. Запропоновано відшкодування відсоткових ставок за кредитами для підприємців, які реалізовують пріоритетні проекти розвитку територій, створюючи нові робочі місця відповідно до стратегії модернізації системи соціальної підтримки населення, що дасть змогу підвищити ефективність бюджетного інвестування на рівні усіх регіонів нашої держави.Наукова новизна результатів дослідження. Розроблено рекомендації для підвищення ефективності капітальних вкладень як основної форми бюджетних інвестицій у розвиток вітчизняного підприємництва шляхом встановлення плати за оренду земельних ділянок як різниці між фактичною орендною платою і сумою єдиного податку від підприємців IV групи. Практична значущість результатів дослідження. Результати проведеного дослідження можуть бути використані вітчизняними підприємствами та органами місцевого самоврядування із метою стимулювання розвитку підприємницької діяльності. Це дасть змогу підвищити фінансово-економічну ефективність надходжень місцевих бюджетів від операцій із земельними ділянками сільськогосподарського призначення або на рівні нижчої орендної плати, або на рівні нижчої ставки єдиного податку.Ключові слова: капітальні вкладення; бюджетні інвестиції; бюджет; фінансування; стратегічне планування; підприємництво. Ватаманюк-Зелинская У.З. повышение Эффективности БЮДЖЕТНОГО ИНВЕСТИРОВАНИЯ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ В УКРАИНЕЦель. Определение тенденций бюджетного инвестирования в Украине и разработка рекомендаций по повышению эффективности капитальных вложений как основной формы бюджетных инвестиций в развитие отечественного предпринимательства.Методика исследования. Результаты исследования основаны на использовании абстрактного и логического анализа (для определения сущности капитальных вложений как основной формы бюджетных инвестиций в развитие отечественного предпринимательства в Украине) и статистического анализа (для изучения динамики бюджетных инвестиционных вложений, осуществляемых из государственного и местного бюджетов). Теоретическую и методологическую основу исследования составляют ключевые положения, принципы и методы современной экономической теории, финансов и экономики.Результаты исследования. Установлено, что для повышения эффективности капитальных вложений как основной формы бюджетных инвестиций в развитие отечественного предпринимательства существует необходимость применения прозрачности оценки и конкурсного отбора инвестиционных проектов и программ развития территорий, направленных на активизацию и стимулирование предпринимательской активности в приоритетных направлениях. Обосновано использование пошагового финансирования бюджетных капиталовложений из бюджета развития местных бюджетов при условии осуществления среднесрочного, а затем и стратегического планирования расходов. Предложено возмещение процентных ставок по кредитам для предпринимателей, реализующих приоритетные проекты развития территорий, создавая новые рабочие места в соответствии со стратегией модернизации системы социальной поддержки населения, что позволит повысить эффективность бюджетного инвестирования на уровне всех регионов нашего государства.Научная новизна результатов исследования. Разработаны рекомендации для повышения эффективности капитальных вложений как основной формы бюджетных инвестиций в развитие отечественного предпринимательства путем установления платы за аренду земельных участков как разницы между фактической арендной платой и суммой единого налога от предпринимателей IV группы.Практическая значимость результатов исследования. Результаты проведенного исследования могут быть использованы отечественными предприятиями и органами местного самоуправления с целью стимулирования развития предпринимательской деятельности. Это позволит повысить финансово-экономическую эффективность поступлений местных бюджетов от операций с земельными участками сельскохозяйственного назначения или на уровне ниже арендной платы, либо на уровне ниже ставки единого налога.Ключевые слова: капитальные вложения; бюджетные инвестиции; бюджет; финансирование; стратегическое планирование; предпринимательство. Vatamaniuk-Zelinska U.Z. INCREASING THE EFFICIENCY OF BUDGET INVESTMENT OF ENTREPRENEURIAL ACTIVITY IN UKRAINEPurpose. The aim of the article is identification of budget investment trends in Ukraine and development of recommendations for increasing the efficiency of capital investments as the main form of budget investments in the development of domestic entrepreneurship.Methodology of research. The results of the study are based on the use of abstract and logical analysis (to determine the essence of capital investments as the main form of budget investment in the development of domestic entrepreneurship in Ukraine) and statistical analysis (to study the dynamics of budget investment from state and local budgets). Theoretical and methodological basis of the study is the key provisions, principles and methods of modern economic theory, finance and economics.Findings. It is established that in order to increase the efficiency of capital investments as the main form of budget investments in the development of domestic entrepreneurship, there is a need to apply transparency of evaluation and competitive selection of investment projects and programs for the development of territories aimed at activating and stimulating entrepreneurial activity in priority areas. The use of step-by-step financing of budget investments from the budget of development of local budgets is substantiated, provided that medium-term and therefore strategic expenditure planning is implemented. It is proposed to reimburse interest rates on loans for entrepreneurs who implement priority development projects of the territories, creating new jobs in accordance with the strategy of modernization of the system of social support for the population, which will allow to increase the efficiency of budget investment at the level of all regions of our country.Originality. Recommendations for increasing the efficiency of capital investments as the main form of budget investment in the development of domestic entrepreneurship by establishing the lease of land as the difference between the actual rent and the amount of a single tax from the entrepreneurs of group IV are developed.Practical value. The results of the conducted study can be used by domestic enterprises and local governments to stimulate the development of entrepreneurial activity. This will increase the financial and economic efficiency of local budget revenues from agricultural land operations, either at the lower rent level or at the lower single tax rate.Key words: capital investments; budget investments; budget; financing; strategic planning; entrepreneurship.