(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Нянько В.М., Довбуш А.В. РОЗВИТОК БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ: ВИКЛИКИ, ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ Мета. Комплексний аналіз процесів трансформації банківських послуг в умовах цифровізації, зокрема виявлення ключових тенденцій, ідентифікація основних викликів та окреслення перспектив подальшого розвитку банківського сектора на основі впровадження цифрових технологій і FinTech-рішень. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання та системний підхід. В процесі дослідження використано комплекс наукових методів, що забезпечують аналіз розвитку банківської системи та її цифровізації, зокрема: аналізу і синтезу, аналітичний – при опрацюванні літературних джерел; статистичний аналіз ‒ для оцінювання динаміки розвитку банківської системи та її цифровізації, проведення оцінювання глобальних тенденцій та визначення ключових напрямків у впровадженні цуифровізації. Застосування трендового аналізу дало змогу ідентифікувати основні чинники впливу на розвиток банківської системи та її цифровізації. Графічний метод застосовано для візуалізації статистичних даних і трендів, що забезпечує більш наочне представлення динаміки розвитку банківської системи та спрощує інтерпретацію отриманих результатів. Результати дослідження. Досліджено питання цифровізації банківської системи. Визначено і оцінено рівень проникнення онлайн-банкінгу, динаміку запуску нових банків у світі, кількість цифрових банків у світі, кількість клієнтів провідних цифрових банків світу. Уточнено перелік перспективних і новітніх фінансових технологій у банківській сфері. Наукова новизна результатів дослідження. У межах проведеного дослідження обґрунтовано, що перспективність впровадження таких цифрових фінансових технологій, як штучний інтелект (AI), відкритий банкінг (Open Banking), цифрові валюти центральних банків (CBDC), біометричні ідентифікаційні сервіси та зелений банкінг, безпосередньо пов’язана не лише з їх технологічною зручністю, але й із рівнем державної підтримки та сприяння фінансовій інклюзії. Це, на відміну від існуючих підходів, дає змогу комплексно оцінити не лише інноваційний потенціал технологій, а й їхню системну інтеграцію у банківську модель. Встановлено, що напрям DeFi (децентралізовані фінанси), попри обмежене регуляторне середовище та високий ризик, може набути подальшого розвитку шляхом поступової інтеграції з традиційними банківськими інструментами, зокрема через моделі спільного використання API та смарт-контрактів у рамках гібридних фінансових систем. У дослідженні також удосконалено класифікацію основних ризиків, які супроводжують впровадження FinTech-рішень у банківському секторі, через виокремлення стратегічних, технічних, регуляторних, організаційних та інфраструктурних загроз. Це дозволяє сформувати більш ефективну модель управління ризиками цифрової трансформації банку. Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані результати дослідження можуть бути використані для оцінювання тенденцій впровадження FinTech-рішень у банківському секторі, осмислення ролі FinTech у стратегічному управлінні банком, що дозволяє розглядати цифрові інновації не лише як інструменти підвищення ефективності, але і як чинники формування довгострокової конкурентоспроможності. Ключові слова: банк, банківські послуги, цифровізація, онлайн-банкінг, блокчейн, Open Banking, цифров трансформація, FinTech. Nianko L.Y., Dovbush A.V. DEVELOPMENT OF BANKING SERVICES IN THE CONTEXT OF DIGITALIZATION: CHALLENGES, TRENDS AND PROSPECTS Purpose. The purpose of the study is a comprehensive analysis of the processes of transformation of banking services in the context of digitalization, in particular, to identify key trends, identify the main challenges and outline the prospects for further development of the banking sector through the introduction of digital technologies and FinTech solutions. Methodology of research. The methodological basis of the study is the dialectical method of scientific knowledge and a systematic approach. In the course of the study, a set of scientific methods was used to analyze the development of the banking system and its digitalization, in particular: analysis and synthesis, analytical - when processing literature sources; statistical analysis - to assess the dynamics of the banking system and its digitalization, to assess global trends and to identify key areas for the implementation of digitalization. The use of trend analysis made it possible to identify the main factors influencing the development of the banking system and its digitalization. The graphical method was used to visualize statistical data and trends, which provides a more visual representation of the dynamics of the banking system and simplifies the interpretation of the results. Findings. The issues of digitalization of the banking system are studied. The level of penetration of online banking, the dynamics of launching new banks in the world, the number of digital banks in the world, and the number of clients of the world’s leading digital banks are determined and estimated. The list of promising and newest financial technologies in the banking sector is specified. Originality. The study proves that the prospects for the introduction of such digital financial technologies as artificial intelligence (AI), open banking, central bank digital currencies (CBDCs), biometric identification services, and green banking are directly related not only to their technological convenience but also to the level of government support and promotion of financial inclusion. This, unlike existing approaches, makes it possible to comprehensively assess not only the innovative potential of technologies but also their systemic integration into the banking model. It is established that DeFi (decentralized finance), despite the limited regulatory environment and high risk, can be further developed through gradual integration with traditional banking instruments, in particular through models of sharing APIs and smart contracts within hybrid financial systems. The study also improves the classification of the main risks that accompany the implementation of FinTech solutions in the banking sector by identifying strategic, technical, regulatory, organizational, and infrastructure threats. This allows for a more effective risk management model for the digital transformation of the bank. Practical value. The substantiated results of the study can be used to assess the trends in the implementation of FinTech solutions in the banking sector, to understand the role of FinTech in the strategic management of the bank, which allows considering digital innovations not only as tools for improving efficiency, but also as factors in the formation of long-term competitiveness.The study also improved the classification of the main risks accompanying the implementation of FinTech solutions in the banking sector by identifying strategic, technical, regulatory, organizational, and This allows for a more effective risk management model for the digital transformation of the bank. Key words: bank, banking services, digitalization, online banking, blockchain, Open Banking, digital transformation, FinTech.