(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Жуковська А.Ю., Дяків О.П. ІНКЛЮЗИВНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЗАПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ Мета. Вивчення зарубіжного досвіду використання інклюзивних підходів до управління підприємствами та організаціями, аналіз передумов запровадження інклюзивного менеджменту в Україні та розробка поетапного набору кроків для впровадження принципів різноманіття, справедливості, інклюзії та приналежності (РСІП) в роботу вітчизняних підприємств і організацій. Методика дослідження. Для проведення дослідження використано системний підхід, загальні та спеціальні методи дослідження, зокрема: наукової абстракції, метод контент-аналізу, історико-систематичний метод, метод покрокового алгоритму, дедукції та індукції – для формулювання наукової гіпотези роботи, законів та принципів; формально-логічний – для здійснення теоретичних узагальнень, обґрунтування методики дослідження, формулювання висновків; монографічний – для дослідження змісту інклюзивного менеджменту; системно-структурний – для розгляду об’єкта інклюзивного менеджменту, метод аналізу та синтезу, що дозволило здійснити систематизацію наукових підходів щодо інклюзивного менеджменту. Результати дослідження. Встановлено, що найбільш перспективним методом управління персоналом сучасних підприємств та організацій є інклюзивний менеджмент та його основний інструмент – принципи РСІП, запровадження яких сприяє фундаментальним змінам в суспільстві, зниженню рівня дискримінації та підвищенню рівня інклюзії. Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано для полегшення процесу імплементації інклюзивного менеджменту та його інструментів в роботу вітчизняних підприємств та організацій, поетапний набір кроків, а для його регламентації – аргументовано необхідність розробки продуманої, комплексної та етичної стратегії підтримки різноманітності, забезпечення справедливості, створення інклюзії та організації приналежності. Практична значущість результатів дослідження. Запропоновані рекомендації можуть бути використані фахівцями для полегшення процесу імплементації конкретних методів, технологій та інструментів інклюзивного менеджменту в роботу вітчизняних підприємств та організацій. Ключові слова: інклюзивне підприємництво, управління персоналом, інклюзивний менеджмент, інклюзивне управління, дискримінація, недискримінація, безбар’єрність. Zhukovska A.Yu., Dyakiv O.P. INCLUSIVE MANAGEMENT: FOREIGN EXPERIENCE AND PROSPECTS FOR IMPLEMENTATION IN UKRAINE Purpose. The aim of this article is to study international experience in applying inclusive approaches to the management of enterprises and organizations, analyse the preconditions for implementing inclusive management in Ukraine, and develop a step-by-step set of actions for integrating principles of DEIB into the operations of domestic enterprises and organizations. Methodology of research. A systematic approach, general and special research methods were used in the study, in particular: scientific abstraction, content analysis method, historical and systematic method, step-by-step algorithm method, deduction and induction – to formulate the scientific hypothesis of the work, laws and principles; formal logical – to make theoretical generalisations, substantiate the research methodology, formulate conclusions; monographic – to study the content of inclusive management; systemic and structural – to consider the object of inclusive management. Findings. The article establishes that the most promising method of personnel management of modern enterprises and organisations is inclusive management and its main tool – the principles of DEIB, the introduction of which contributes to fundamental changes in society, reducing the level of discrimination and increasing the level of inclusion. Originality. To facilitate the process of implementation of inclusive management and its tools in the work of domestic enterprises and organisations, a step-by-step set of steps is proposed, and to regulate it, the necessity of developing a well-thought-out, comprehensive and ethical strategy for supporting diversity, ensuring equity, creating inclusion and organising belonging is argued. Practical value. The proposed recommendations can be used by specialists to facilitate the implementation of specific methods, technologies and tools of inclusive management in the work of domestic enterprises and organisations. Key words: inclusive entrepreneurship, personnel management, inclusive management, discrimination, non-discrimination, barrier-free.