(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Свиноус І.В., Туржанський В.А., Хома Д.М. МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВЕДЕННЯ ОБЛІКУ РОЗРАХУНКІВ ОПЛАТИ ПРАЦІ ЗА МІЖНАРОДНИМИ СТАНДАРТАМИ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ Мета. На основі узагальнення досвіду країн світу, які в обліковому процесі використовують міжнародні стандарти фінансової звітності, запропонувати практичні рекомендації щодо їх використання при обліку заробітної плати в Україні. Методика дослідження. Теоретико-методологічною основою дослідження є наукові концепції, теоретичні розробки провідних науковців з питань обліку оплати праці, її аналізу, контролю і бюджетування. Для досягнення поставленої мети використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: спостереження, аналіз і синтез, комплексний підхід – при узагальненні й удосконаленні основних теоретичних положень і методичних засад обліку оплати праці; системний підхід – при дослідженні особливостей системи управління оплатою праці та визначення місця в ній інтегрованого обліку. Результати дослідження. Здійснено аналіз використання міжнародних стандартів фінансової звітності при здійсненні обліку заробітної плати. Доведено, що система МСФЗ, на відміну від системи ПСБО, не оперує поняттям «виплати, пов’язані з оплатою праці». Міжнародні стандарти використовують іншу категорію – «виплати працівникам». Відмінності між цими показниками спостерігається при аналізі поелементної класифікації видатків. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано першопричини наявності відмінностей між вітчизняними стандартами бухгалтерського обліку та МСФЗ при обліку заробітної плати найманих працівників суб’єктів господарювання. Встановлено, що проблема стандартизації для української економіки полягає в тому, що всі міжнародні стандарти фінансової звітності розроблені для умов розвиненої ринкової економіки, тому більша їх частина у повному обсязі поки що неприйнятна для нашої країни. Практична значущість результатів дослідження. Суб’єкти підприємницької діяльності, які відповідно до чинного вітчизняного законодавства ведуть облік на основі МСФЗ мають можливість здійснити процес адаптації ведення обліку розрахунків по заробітній платі з урахуванням особливостей економічних відносин та нормативно-правових актів, які регулюють нарахування та виплату заробітної плати найманим робітникам. Ключові слова: міжнародні стандарти фінансової звітності, національні стандарти бухгалтерського обліку, заробітна плата, грошова винагорода, підприємство. Svynous I.V., Turzhanskyi V.A., Khoma D.M. METHODICAL APPROACHES TO KEEPING RECORDS OF PAYROLL CALCULATIONS ACCORDING TO INTERNATIONAL STANDARDS OF FINANCIAL REPORTING Purpose. The aim of the article is to offer practical recommendations on the use of international financial reporting standards in the accounting for wages in Ukraine based on the generalization of the experience of countries around the world that use these standards of financial reporting in the accounting process. Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the research is scientific concepts, theoretical developments of leading scientists on the issues of payroll accounting, its analysis, control and budgeting. General scientific and special research methods were used to achieve the set goal: observation, analysis and synthesis, a comprehensive approach – in the generalization and improvement of the main theoretical provisions and methodical principles of accounting for labour payments; system approach – when studying the features of the payroll management system and determining the place of integrated accounting in it. Findings. An analysis of the use of international standards of financial reporting in the implementation of salary accounting was carried out. It was proven that the IFRS system, unlike the PSBO system, does not operate with the concept of “payments related to wages”. International standards use another category – “employee benefits”. Differences between these indicators are observed when analysing the elemental classification of expenditures. Originality. The root causes of the differences between domestic accounting standards and IFRS when accounting for the wages of employees of economic entities are substantiated. It was established that the problem of standardization for the Ukrainian economy is that all international financial reporting standards are developed for the conditions of a developed market economy, so most of them are not acceptable for our country in their entirety. Practical value. Entities of entrepreneurial activity that, in accordance with current domestic legislation, keep records based on IFRS, have the opportunity to implement the process of adaptation of keeping records of wage calculations, taking into account the peculiarities of economic relations and legal acts that regulate the calculation and payment of wages to hired workers. Key words: international standards of financial reporting, national accounting standards, salary, monetary reward, enterprise.