(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Гуржий П.О. ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я Мета. Метою статті є узагальнення інструментів оцінювання ефективності діяльності закладів охорони здоров’я та розробка теоретико-методичних рекомендацій щодо їх застосування задля вироблення обґрунтованих управлінських рішень для їхнього успішного функціонування. Методика дослідження. У процесі дослідження використано: методи теоретичного узагальнення, індукції та дедукції, абстрагування – для визначення концептуальних засад економічного аналізу діяльності закладів охорони здоров’я та методичних підходів до здійснення оцінювання ефективності їх функціонування; узагальнення – для формулювання визначень медичної, соціальної та економічної ефективності та висновків за результатами дослідження. Результати дослідження. Розкрито сутність медичної, соціальної та економічної ефективності та визначено показники, за допомогою яких здійснюється їх оцінювання. Обґрунтовано необхідність проведення економічного аналізу діяльності закладів охорони здоров’я та встановлені його концептуальні засади (мета, завдання, методи, види, джерела інформації та організаційні етапи його здійснення). Визначено показники ефективності діяльності медичного закладу у цілому та за використаними ресурсами (трудовими, матеріальними, фінансовими). Представлені специфічні методи аналізу альтернативних способів дій медичного закладу (метод мінімізації витрат, метод «витрати‒ефективність», метод «витрати‒вигода», метод «витрати‒корисність»). Наукова новизна результатів дослідження. Набули подальшого розвитку теоретико-методичні аспекти здійснення оцінювання ефективності діяльності закладу охорони здоров’я. Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтована за результатами дослідження система показників оцінювання ефективності діяльності закладів охорони здоров’я може бути використана ними для вироблення напрямів покращання їх функціонування на ринку медичних послуг. Ключові слова: ефективність, оцінювання, заклад охорони здоров’я, матеріальні ресурси, трудові ресурси, фінансові ресурси, економічний аналіз. Hurzhyi P.O. EVALUATION OF THE EFFECTIVENESS OF HEALTH CARE INSTITUTIONS Purpose. The aim of the article is to generalize the tools for evaluating the effectiveness of health care institutions and develop theoretical and methodological recommendations for their application in order to develop sound management decisions for their successful functioning. Methodology of research. The following methods were used in the research process: theoretical generalization, induction and deduction, abstraction – to determine the conceptual basis of the economic analysis of the activity of health care institutions and methodical approaches to evaluating the effectiveness of their functioning; generalization – for formulating definitions of medical, social and economic efficiency and conclusions based on research results. Findings. The essence of medical, social and economic efficiency is revealed and the indicators used to evaluate them are determined. The necessity of carrying out an economic analysis of the activity of health care institutions is substantiated and its conceptual principles are established (purpose, tasks, methods, types, sources of information and organizational stages of its implementation). Indicators of the effectiveness of the medical institution as a whole and by the used resources (labour, material, financial) were determined. Specific methods of analysis of alternative methods of action of a medical facility are presented (cost minimization method, “cost-effectiveness” method, “cost-benefit” method, “cost-utility” method). Originality. The theoretical and methodological aspects of evaluating the effectiveness of the health care institution have gained further development. Practical value. The system of indicators for evaluating the effectiveness of health care institutions, substantiated by the results of the research, can be used to develop directions for improving their functioning in the market of medical services. Key words: efficiency, evaluation, health care facility, material resources, labour resources, financial resources, economic analysis.