(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Валігура Т.В. СУТНІСТЬ ТА РОЛЬ ВИДАТКІВ ДЕРЖАВИ В РЕГУЛЮВАННІ РОЗПОДІЛУ ДОХОДІВ НАСЕЛЕННЯ Мета. Узагальнення теоретичних підходів до визначення сутності, класифікації і складу видатків держави та обґрунтування їх ролі й механізму в регулюванні розподілу доходів населення. Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є фундаментальні положення фінансової науки, викладені у працях українських і зарубіжних вчених з питань формування видатків держави. У процесі дослідження було використано такі загальнонаукові та спеціальні методи: логічного аналізу, синтезу, теоретичного узагальнення (у процесі розмежування понять «видатки бюджету» та «витрати бюджету»); індукції, дедукції та абстрактно-логічний (при характеристиці сутності видатків держави, державних закупівель та соціальних трансфертів); абстрагування, опису, порівняння (для обґрунтування механізму впливу видатків держави на покращення фінансового стану населення). Результати дослідження. Встановлено, що за економічною сутністю «видатки бюджету» є ширшим поняттям, ніж «витрати бюджету», оскільки вони, за умов обміну на необхідний еквівалент вартості, можуть перетворюватися на витрати. Обґрунтовано, що державні закупівлі та соціальні трансферти є різновидом державних витрат. Адже суть державних закупівель полягає у спрямуванні бюджетних коштів на закупівлю товарів та послуг, необхідних для функціонування державних та місцевих органів влади і населення. Натомість, соціальні трансферти за своїм змістом є системою грошових або натуральних виплат населенню, не пов’язаних з його участю у господарській діяльності в даний час або в минулому. Представлено графічну інтерпретацію механізму впливу видатків держави на покращення фінансового стану населення. Наукова новизна результатів дослідження. Удосконалено підходи до класифікації видатків держави. За ознакою способу впливу на фінансовий стан населення видатки запропоновано поділяти на ті, які безпосередньо покращують фінансовий стан населення, та ті, що покращують фінансовий стан населення через відтворювальні процеси. Практична значущість результатів дослідження. Результати представленого дослідження можуть бути використані у процесі формування та реалізації фінансової політики в частині застосування видатків держави для покращення фінансового стану населення. Ключові слова: видатки держави, державні закупівлі, соціальні трансферти, розподіл доходів населення. Valihura T.V. ESSENCE AND ROLE OF STATE EXPENDITURES IN REGULATING THE DISTRIBUTION OF THE POPULATION’S INCOME Purpose. The aim of the article is to generalize the theoretical approaches to determining the essence, classification and composition of state expenditures and substantiation of their role and mechanism in regulating the distribution of population income. Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the research is the fundamental provisions of financial science, set forth in the works of Ukrainian and foreign scientists on the issues of formation of state expenditures. The following general scientific and special methods were used in the research process: logical analysis, synthesis, theoretical generalization (in the process of distinguishing the concepts of “budget expenditures” and “budget costs”); induction, deduction, abstract and logical (when characterizing the essence of state expenditures, state purchases and social transfers); abstraction, description, comparison (to substantiate the mechanism of influence of state expenditures on improving the financial condition of the population). Findings. It has been established that, in terms of economic essence, “budget expenditures” is a broader concept than “budget costs”, since they, under the conditions of exchange for the necessary value equivalent, can be turned into expenses. It is substantiated that public purchases and social transfers are a type of public expenditure. After all, the essence of public procurement consists in the allocation of budget funds for the purchase of goods and services necessary for the functioning of state and local authorities and the population. Instead, social transfers by their content are a system of monetary or in-kind payments to the population that are not related to their participation in economic activity at the present time or in the past. A graphical interpretation of the mechanism of influence of state expenditures on the improvement of the financial condition of the population is presented. Originality. Approaches to the classification of state expenditures have been improved. According to the method of influence on the financial condition of the population, it is proposed to divide expenses into those that directly improve the financial condition of the population, and those that improve the financial condition of the population through reproductive processes. Practical value. The results of the presented research can be used in the process of forming and implementing financial policy in terms of the use of state expenditures to improve the financial condition of the population. Keywords: state expenditures, state purchases, social transfers, population income distribution.