(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Шмигель О.Є. БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК У КОНТЕКСТІ СУЧАСНОГО РОЗВИТКУ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ Мета. Обґрунтування необхідності розвитку цифровізації сучасного бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Методика дослідження. Дослідження проводилося із застосуванням діалектичного підходу до вивчення сучасного стану розвитку цифрової економіки. Використано загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: аналітичний - при огляді нормативних джерел; монографічний - при вивченні літературних джерел з питань цифрової економіки та обліку; системно-аналітичний – при обробці отриманої інформації. Результати дослідження. Визначено, що в умовах цифровізації бізнес-процесів, впровадження та розвитку нових концепцій ведення бізнесу змінюються підходи до методології звітності, посилюється необхідність створення нової концепції ведення бухгалтерського обліку. Обґрунтовано, що цифровізація сприяє зміні функціонування керівних служб та їх обов’язків в усіх підрозділах господарюючого суб’єкта, й у бухгалтерії, зокрема. Виявлено, що результатом розвитку цифрових технологій стане трансформація організаційної структури та керівних служб бухгалтерії, у тому числі за рахунок скорочення штату та перегляду функціоналу, впровадження нових технологій обробки первинних документів та інформації, модернізація облікових процесів та облікової політики загалом; посилення вимог до професійних навичок користувачів. Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано напрямки розвитку цифровізації організаційної структури бухгалтерської служби компанії. Обґрунтовано впровадження єдиного електронного формату обміну даними фінансової звітності як стратегічного інструментарію гармонізації бухгалтерського обліку. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження сприятимуть підвищенню ефективності формування і розвитку бухгалтерського обліку в умовах цифрової економіки та стануть базою для подальших наукових розробок у цій галузі. Ключові слова: цифровізація, інформаційні технології, облік, фінансова звітність, цифровий облік, цифрові технології, бізнес-процес. Shmyhel O.Ye. ACCOUNTING IN THE CONTEXT OF THE MODERN DEVELOPMENT OF THE DIGITAL ECONOMY Purpose. The aim of the article is to substantiate the need for the development of digitalization of modern accounting and financial reporting. Methodology of research. The study was conducted using a dialectical approach to the study of the current state of development of the digital economy. General scientific and special methods were used, in particular: analytical - when reviewing normative sources; monographic - when studying literary sources on issues of digital economy and accounting; system and analytical method - when processing the received information. Findings. It was determined that in the conditions of digitization of business processes, introduction and development of new business concepts, approaches to reporting methodology are changing, the need to create a new accounting concept is increasing. It is substantiated that digitalization contributes to the change in the functioning of management services and their responsibilities in all divisions of the business entity, and in the accounting department, in particular. It was revealed that the result of the development of digital technologies will be the transformation of the organizational structure and management services of the accounting department, including due to the reduction of the staff and the review of the functionality, the introduction of new technologies for processing primary documents and information, the modernization of accounting processes and accounting policy in general; strengthening requirements for professional skills of users. Origination. Directions for the development of digitalization of the organizational structure of the company’s accounting service are proposed in the article. The introduction of a single electronic data exchange format for financial reporting as a strategic tool for accounting harmonization is substantiated. Practical value. The obtained results of the research will contribute to increasing the efficiency of the formation and development of accounting in the conditions of the digital economy and will become the basis for further scientific developments in this field. Key words: digitalization, information technologies, accounting, financial reporting, digital accounting, digital technologies, business process.