(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Бінчаровська Т.А. ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ ОПЕРАЦІЙ ІЗ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ В УМОВАХ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ Мета. Формування методики комплексного документального забезпечення руху земельних ресурсів на сільськогосподарських підприємствах. Для досягнення поставленої мети сформульовано такі завдання: – розробити і обґрунтувати цілісний методичний апарат, який спроможний відобразити документальне забезпечення руху земельних ресурсів на підприємствах; – запропонувати власні первинні документи; – розробити схему документального оформлення, що дозволить більш повно і ґрунтовно вивчити об’єкт дослідження. Методика дослідження. В процесі дослідження використані загальнонаукові і спеціальні методи дослідження, зокрема: методи аналогії, узагальнення та порівняння – для теоретичного узагальнення сутності та документального відображення земельних ресурсів; абстрактно-логічного підходу та групування – для визначення методики бухгалтерського обліку земельних ресурсів та їх документального відображення. Результати дослідження. Визначено і висвітлено проблеми документального оформлення операцій із земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Проведено аналіз наукових поглядів вітчизняних науковців на питання документального відображення земельних ресурсів. Проаналізовано нормативно-правову базу, яка регулює облік земельних ресурсів на сільськогосподарських підприємствах. Запропоновано первинні та зведені документи, які забезпечать користувачів інформації достовірними та повними даними. Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано документальне забезпечення операцій із земельними ресурсами сільськогосподарського призначення, з врахуванням усіх їх специфічних особливостей. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження сприяють отриманню наукової інформації про земельні ресурси сільськогосподарського призначення та забезпечать підвищення її аналітичності. Ключові слова. Земельні ресурси; документування; бухгалтерський облік земель; землі сільськогосподарського призначення. Бинчаровская Т.А. ДОКУМЕНТАЛЬНОЕ ОФОРМЛЕНИЕ ОПЕРАЦИЙ ПО ЗЕМЕЛЬНЫМ РЕСУРСАМ В УСЛОВИЯХ ФУНКЦИОНИРОВАНИЯ РЫНКА ЗЕМЕЛЬ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННОГО НАЗНАЧЕНИЯ Цель. Формирование методики комплексного документального обеспечения движения земельных ресурсов на сельскохозяйственных предприятиях. Для достижения поставленной цели сформулированы следующие задачи: – разработать и обосновать целостный методический аппарат, который способен отобразить документальное обеспечение движения земельных ресурсов на предприятиях; – предложить собственные первичные документы; – разработать схему документального оформления, что позволит более полно и основательно изучить объект исследования. Методика исследования. В процессе исследования использованы общенаучные и специальные методы исследования, в частности: методы аналогии, обобщения и сравнения – для теоретического обобщения сущности и документального отражения земельных ресурсов; абстрактно-логического подхода и группировки – для определения методики бухгалтерского учета земельных ресурсов и их документального отражения. Результаты исследования. Определены и освещены проблемы документального оформления операций с земельными участками сельскохозяйственного назначения. Проведен анализ научных взглядов отечественных ученых на вопрос документального отражения земельных ресурсов. Проанализирована нормативно-правовая база, регулирующа учет земельных ресурсов на сельскохозяйственных предприятиях. Предложено первичные и сводные документы, которые обеспечат пользователей информации достоверными и полными данными. Научная новизна результатов исследования. Предложено документальное обеспечение операций с земельными ресурсами сельскохозяйственного назначения, с учетом всех их специфических особенностей. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования способствуют получению научной информации о ресурсах сельскохозяйственного назначения, что обеспечит повышение ее аналитичности. Ключевые слова: земельные ресурсы; документирование; бухгалтерский учет земель; земли сельскохозяйственного назначения. Bincharovska T.A. DOCUMENTARY REGISTRATION OF OPERATIONS WITH LAND RESOURCES IN THE CONDITIONS OF FUNCTIONING OF THE MARKET OF AGRICULTURAL LANDS Purpose. The aim of the article is the formation of a methodology for integrated documentary provision of movement of land resources at agricultural enterprises. The following tasks are formulated to achieve the set goal: to develop and substantiate a holistic methodical apparatus capable of documenting the documentary provision of land resources at the enterprises; to offer their own original documents; to develop a scheme of documentary design that will allow more thoroughly and thoroughly study the object of research. Methodology of research. General scientific and special methods of research are used in the course of the research, in particular: methods of analogy, generalization and comparison – for the theoretical generalization of the essence and documentary reflection of the land resources; abstract and logical approach and grouping – to determine the methodology of land registry accounting and documentary reflection. Findings. The problems of documentary registration of operations with agricultural land plots have been identified and covered. The analysis of scientific opinions of domestic scientists on the documentary reflection of land resources is carried out. The normative and legal base, which regulates accounting of land resources at agricultural enterprises, is analyzed. Initial and consolidated documents are proposed that will provide users with reliable and complete data. Originality. Documentary provision of operations with agricultural land resources is offered, taking into account all their specific features. Practical value. The obtained results of the research contribute to obtaining scientific information on agricultural land resources and increase its analytical capacity. Key words: land resources; documentation; accounting of land; agricultural land