(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Драбик О.М. ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ Мета. Проведення дослідження щодо державного регулювання стану пенсійного забезпечення та визначення основних важелів впливу в соціальній сфері. Методика дослідження. Для виконання завдань дослідження та досягнення поставленої мети використано діалектичний метод наукового пізнання, системний і логічний підходи. У процесі дослідження застосовано загальнонаукові методи: економіко-статистичний – для характеристики стану державного регулювання соціальної сфери; табличний та графічний – для наочного відображення результатів дослідження у таблицях, діаграмі; абстрактно-логічний – при формуванні висновків і пропозицій. Результати дослідження. Визначено основні важелі державного регулювання пенсійного забезпечення в контексті соціального розвитку в Україні. Виявлено, що на пенсійну систему країни негативно впливає стан зайнятості населення, зокрема безробіття, міграційні процеси. Встановлено, що з врахуванням економічного стану в Україні, діюча на сьогодні солідарна система не зможе так довго існувати та забезпечувати громадянам передбачене законом пенсійне забезпечення. Обґрунтовано, що основним напрямом вирішення досліджуваної проблеми є створення сприятливого інвестиційного клімату, який би забезпечив умови для запуску багаторівневої пенсійної системи та сприяв належному соціальному захисту. Наукова новизна результатів дослідження. Визначено причини кризи пенсійного забезпечення, які пов’язані з погіршенням легалізації заробітків. Обґрунтовано, що для розв’язання існуючих проблем пенсійного забезпечення необхідно вирішувати проблему зайнятості населення за рахунок створення додаткових робочих місць і стримування міграційних процесів. Набули подальшого розвитку: аналітичні інструменти оцінювання стану пенсійного забезпечення; механізми забезпечення пенсійної системи на основі комплексного врахування особливостей самовідтворення, саморозвитку та саморегулювання пенсійної системи. Удосконалення їх ефективності передбачає розвиток процесів саморегуляції, забезпечення органічного поєднання централізованого керівництва та самостійності підсистем. Встановлено, що забезпеченню інноваційного розвитку пенсійної системи сприятиме взаємодія державно-приватного партнерства. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані в органах Пенсійного фонду і соціальній сфери, а окремі теоретичні і практичні положення, зокрема механізми забезпечення пенсійної системи на основі комплексного врахування особливості самовідтворення, саморозвитку та саморегулювання пенсійної системи – в навчальних процесах та у науково-дослідних роботах викладачів, аспірантів, студентів. Ключові слова: державне регулювання; соціальний захист; соціальна сфера; пенсії; пенсійна системи; пенсійне забезпечення; безробіття; міграція. Драбик О.Н. ГОСУДАРСТВЕННОЕ РЕГУЛИРОВАНИЕ ПЕНСИОННОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ И СОЦИАЛЬНОГО РАЗВИТИЯ Цель. Проведение исследований по поводу государственного регулирования состояния пенсионного обеспечения и установление основных рычагов влияния в социальной сфере. Методика исследования. Для исполнения заданий и достижения поставленой цели использовано диалектический метод научных познаний, системный и логические подходы. В процессе исследования использовано общепринятые научные методы: економико-статистический – для характеристики состояния государственного регулирования социальной сферы; табличный и графический – для зрительного изображения результатов исследования у таблицах, диаграмме; абстрактно-логический – при формировании выводов и предложений. Результаты исследования. Определены основные рычаги государственного регулирования пенсионного обеспечения в контексте социального развития в Украине. Выявлено, что на пенсионную систему страны негативно влияет состояние занятости населения, в частности безработица, миграционные процессы. Установлено, что с учетом экономического положения в Украине, действующая на сегодня солидарная система не сможет так долго существовать и обеспечивать гражданам предусмотренное законом пенсионное обеспечение. Обосновано, что основным направлением решения исследуемой проблемы является создание благоприятного инвестиционного климата, который бы обеспечил условия для запуска многоуровневой пенсионной системы и способствовал надлежащей социальной защите. Научная новизна результатов исследования. Определены причины кризиса пенсионного обеспечения, связанные с ухудшением легализации заработков. Обосновано, что для решения существующих проблем пенсионного обеспечения необходимо решать проблему занятости населения за счет создания дополнительных рабочих мест и сдерживания миграционных процессов. Получили дальнейшее развитие: аналитические инструменты оценки состояния пенсионного обеспечения; механизмы обеспечения пенсионной системы на основе комплексного учета особенностей самовоспроизведению, саморазвития и саморегулирования пенсионной системы. Совершенствование их эффективности предполагает развитие процессов саморегуляции, обеспечения органичного сочетания централизованного руководства и самостоятельности подсистем. Установлено, что обеспечению инновационного развития пенсионной системы будет способствовать взаимодействие государственно-частного партнерства. Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследований могут быть использованы в органах Пенсионного фонда и социальной сфере. Некоторые теоретические и практические положения – в учебных процессах и научно-исследовательских работах, в частности механизмы обеспечения пенсионной системы на основании комплексного учитывания особенности самовоизпроизведения, саморазвития и саморегулирования пенсионной системы – в учебных процессах и в научно-исследовательских работах преподавателей, аспирантов, студентов. Ключевые слова: государственное регулирование; социальная защита; социальная сфера; пенсии; пенсионная система; пенсионное обеспечение; безработица; миграция. Drabyk O.M. STATE REGULATION OF PENSION PROVISION AND SOCIAL DEVELOPMENT Purpose. The aim of the article is the conducting a study on state regulation of retirement provision and identifying key levers of social impact. Methodology of research. The dialectical method of scientific knowledge, systemic and logical approaches is used to accomplish research tasks and achieve the set goal. The following general scientific methods are used in the course of the research: economic and statistical – to characterize the state of state regulation of the social sphere; table and graphic – for visual display of research results in tables, diagrams; abstract and logical – in the formation of conclusions and proposals. Findings. The main levers of state regulation of pension provision in the context of social development in Ukraine are determined. It was found that the country’s pension system is negatively affected by the state of employment, in particular unemployment, migration processes. It has been established that the current system of solidarity will not be able to exist for so long and provide citizens with statutory pension provision taking into account the economic situation in Ukraine. It is substantiated that the main direction for solving the problem is to create a favorable investment climate that would provide conditions for launching a multilevel pension system and contributing to proper social protection. Originality. The causes of the pension crisis crisis, which are connected with the worsening of the legalization of earnings are determined. It is substantiated that it is necessary to solve the problem of employment by creating additional jobs and restraining migration processes for solving the existing problems of pension provision. The following statements have gained further development: analytical tools for assessing the state of retirement provision; mechanisms for ensuring the pension system on the basis of the comprehensive consideration of the features of self-reproduction, self-development and self-regulation of the pension system. Improving their effectiveness involves the development of self-regulation processes, providing an organic combination of centralized management and independence of subsystems. It is established that the interaction of public and private partnership will facilitate the provision of innovative development of the pension system. Practical value. The results of the study can be used in the organs of the Pension Fund and the social sphere, and some theoretical and practical provisions, in particular, the mechanisms of providing the pension system on the basis of the comprehensive consideration of the features of self-reproduction, self-development and self-regulation of the pension system – in educational processes and in the research work of teachers, postgraduates, students. Key words: state regulation; social protection; social sphere; pensions; pension systems; pension provision; unemployment; migration