(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Парій О.М. ОРГАНІЗАЦІЙНА КУЛЬТУРА ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ Мета. Дослідження теоретичних положень щодо формування концепції організаційної культури у складі сучасної парадигми управління підприємств. Завданням даної публікації є обґрунтування ролі організаційної культури в забезпеченні ефективного управління підприємством ПАТ «Новокраматорський машинобудівний завод». Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети і вирішення окреслених завдань у нашій розвідці використано загальнонаукові та специфічні методи, методичні прийоми та інструменти дослідження, зокрема: аналізу і синтезу (трактування економічної сутності категорій «організаційна культура», «корпоративна культура»; характеристика основних етапів проведення організаційної культури у складі сучасної парадигми управління підприємств); метод причинно-наслідкового зв’язку (виявлення чинників впливу на організаційну культуру); метод емпіричного дослідження. Результати дослідження. Визначено чинники, які впливають на розвиток організаційної культури, а також описано сукупність показників якості корпоративної культури підприємства. Наведено фактори розвитку організаційної культури підприємства та її вплив на розвиток науково-технічної творчості працівників, а також на бізнесову діяльність підприємства. Обґрунтовано необхідність інформаційного забезпечення та комунікацій на підприємстві для розвитку відповідної організаційної культури. Доведено, що концепція організаційної культури виступає в якості необхідного і системно утворюючого фактору щодо усіх складових парадигми управління. Наукова новизна результатів дослідження: полягає в поглибленні теоретико-методичних положень і обґрунтуванні практичних рекомендацій щодо формування концепції організаційної культури у складі сучасної парадигми управління підприємств. Практична значущість результатів дослідження: полягає у використанні теоретичних та практичних рекомендацій при впровадженні концепції організаційної культури як важливого важеля управління підприємств. Ключові слова: організаційна культура; організаційні цінності; сучасна парадигма менеджменту; стратегічне управління; інформаційне забезпечення; підприємство. Парий А.М. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ КУЛЬТУРА КАК ВАЖНАЯ СОСТАВЛЯЮЩАЯ СИСТЕМЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРЕДПРИЯТИЯМИ Цель. Исследование теоретических положений и практических рекомендаций по формированию концепции организационной культуры в составе современной парадигмы управления предприятий. Задачей данной публикации является обоснование роли организационной культуры в обеспечении эффективного управления предприятием ПАО «Новокраматорский машиностроительный завод». Методика исследования. Для достижения поставленной цели и решения определенных задач в нашем исследовании использованы общенаучные и специфические методы, методические приемы и инструменты исследования, в частности: анализа и синтеза (трактовка экономической сущности категорий «организационная культура», «корпоративная культура»; характеристика основных этапов проведения организационной культуры в составе современной парадигмы управления предприятий); метод причинно-следственной связи (выявление факторов влияния на организационную культуру); метод эмпирического исследования. Результаты исследования. Определены факторы, влияющие на развитие организационной культуры, а также описано совокупность показателей качества корпоративной культуры предприятия. Приведены факторы развития организационной культуры предприятия, ее влияние на развитие научно-технического творчества работников, а также на деловую деятельность предприятия. Обоснована необходимость информационного обеспечения и коммуникаций на предприятии для развития соответствующей организационной культуры. Доказано, что концепция организационной культуры выступает в качестве необходимого и системно образующего фактора относительно всех составляющих парадигмы управления. Научная новизна результатов исследования: заключается в развитии теоретико-методических положений и обосновании практических рекомендаций по формированию концепции организационной культуры в составе современной парадигмы управления предприятий. Практическая значимость результатов исследования: заключается в использовании теоретических и практических рекомендаций при внедрении концепции организационной культуры как важного рычага управления предприятий. Ключевые слова: организационная культура; организационные ценности; современная парадигма менеджмента; стратегическое управление; информационное обеспечение; предприятие. Pariy O.M. ORGANIZATIONAL CULTURE AS AN IMPORTANT COMPONENT OF THE ENTERPRISE MANAGEMENT SYSTEM Purpose. The aim of the article is to research theoretical positions and development of practical recommendations for the formation of the concept of organizational culture as part of the modern enterprise management paradigm. The purpose of this publication is to substantiate the role of organizational culture in ensuring the effective management of the enterprise Private Joint-Stock Company “New Kramatorsk machine-building plant”. Methodology of research.We use general scientific and specific methods, methodological techniques and research tools in order to achieve this goal and to solve the above-mentioned problems in our intelligence, in particular: analysis and synthesis (interpretation of the economic essence of the categories “organizational culture”, “corporate culture”, description of the main stages of organizing the culture in composition of the modern enterprise management paradigm); the method of causal relationship (identification of factors of influence on organizational culture); the method of empirical research. Findings. The factors influencing the development of organizational culture are determined, as well as a set of indicators of corporate culture quality of the enterprise is described. The factors of development of organizational culture of the enterprise and its influence on the development of scientific and technical creativity of the employees, as well as on business activity of the enterprise are presented. The necessity of information provision and communications at the enterprise for the development of the corresponding organizational culture is substantiated. It is proved that the concept of organizational culture acts as a necessary and systemically generating factor for all components of the management paradigm. Originality. The scientific novelty of the research results is to deepen theoretical and methodological positions and to substantiate practical recommendations regarding the formation of the concept of organizational culture as part of the modern paradigm of enterprise management. Practical value. The practical significance of the research results is to use theoretical and practical recommendations when implementing the concept of organizational culture as an important lever of enterprise management. Key words: organizational culture; organizational values; modern paradigm of management; strategic management; information provision; enterprise.