(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2021)
Школьний О.О. УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ В АГРАРНІЙ СФЕРІ Мета. Розгляд теоретико-методологічних аспектів управління маркетингом та висвітлення його особливостей в аграрному секторі економіки. Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є системний та синергетичний підходи. У процесі висвітлення проблем управління маркетингом в агробізнесі використовувались абстрактний, логічний та емпіричний методи, а для наочного представлення проаналізованих даних - табличний та графічний методи. Результати дослідження. Висвітлено основні підходи до визначення маркетингової концепції в агробізнесі. Зміни, що відбуваються на світовому ринку, зумовлюють безпосередній вплив на систему збуту агропродовольчих товарів в Україні. Аграрний маркетинг визначено як більш масштабну концепцію, порівняно з терміном «продаж сільськогосподарської продукції». Основні елементи комплексу маркетингу (товар, ціна, місце та просування) виділено у контексті відображення переваг для споживачів, можливостей досягнення підприємницького прибутку, нівелювання існуючих суперечностей між ринковими інституціями. Ідентифіковано причини сезонних коливань цін на сільськогосподарську продукцію з метою розробки механізмів управління ризиками та формування регуляторних програм. Географічні зазначення визначено як інструменти для досягнення більш стійкого стану агропродовольчої системи та зміцнення конкурентних позицій сільськогосподарських товаровиробників. Розглянуто питання етичного підприємництва в агропродовольчій системі в контексті сучасних тенденцій зміни вподобань споживачів. Наукова новизна результатів дослідження. Отримала подальший розвиток концепція етичного підприємництва в агробізнесі. Практична значущість результатів дослідження. Запропоновані науково-методичні підходи до розвитку маркетингового управління в аграрній сфері можуть бути використані з метою вдосконалення аграрної торговельної політики та формування регіональних маркетингових програм. Ключові слова: управління маркетингом, волатильність цін, сільськогосподарська продукція, аграрна торговельна політика, етика підприємництва. Школьный А.А. СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ УПРАВЛЕНИЯ МАРКЕТИНГОМ В АГРАРНОЙ СФЕРЕ Цель. Рассмотрение теоретико-методологических аспектов управления маркетингом и освещение его особенностей в аграрном секторе экономики. Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования является системный и синергетический подходы. В процессе освещения проблем управления маркетингом в агробизнесе использовались абстрактный, логический и эмпирический методы, а для наглядного представления анализированных данных - табличный и графический методы. Результаты исследования. Освещены основные подходы к определению маркетинговой концепции в агробизнесе. Изменения, происходящие на мировом рынке, обуславливают непосредственное влияние на систему сбыта агропродовольственных товаров в Украине. Аграрный маркетинг определен как более емкая концепция по сравнению с термином «продажа сельскохозяйственной продукции». Основные элементы комплекса маркетинга (товар, цена, место и продвижение) выделены в контексте отображения преимуществ для потребителей, возможностей достижения предпринимательского дохода, нивелирования существующих противоречий между рыночными институциями. Идентифицированы причины сезонных колебаний цен на сельскохозяйственную продукцию с целью разработки механизмов управления рисками и формирования регуляторных программ. Географические указания определены как инструменты для достижения более устойчивого состояния агропродовольственной системы и укрепления конкурентных позиций сельскохозяйственных товаропроизводителей. Рассмотрены вопросы этического предпринимательства в агропродовольственной системе в контексте отображения изменений в предпочтениях потребителей. Научная новизна результатов исследования. Получила дальнейшее развитие концепция этики предпринимательской деятельности в аграрном бизнесе. Практическая значимость результатов исследования. Предложенные научно-методические подходы к развитию маркетингового управления в аграрной сфере могут быть использованы для совершенствования аграрной торговой политики и формирования региональных маркетинговых программ. Ключевые слова: управление маркетингом, волатильность цен, сельскохозяйственная продукция, аграрная торговая политика, этика предпринимательства. Shkolnyi O.O. THE IMPROVEMENT OF MARKETING MANAGEMENT IN AGRARIAN SPHERE Purpose. The aim of the article is consideration of theoretical and methodological aspects of marketing management and identification of its main features in the agricultural sector of the economy. Methodology of research. The systems and synergetic approach was applied as the theoretical and methodological basis for the research. Abstractive, logical and empirical methods were used in the process of highlighting the problems of marketing management in agribusiness. The tabular and graphical methods were used for visual presentation of analyzed data. Findings. The study brings up considerations for the clarification of the marketing concept in agribusiness. The changes that take place in the global market can stimulate Ukraine’s food marketing system development. Agrimarketing has been defined as a concept which is broader than agriselling. The main elements of marketing mix (product, price, place and promotion) highlighted in the context of reflecting consumer preferences, achieving entrepreneurial profits, leveling of contradictions between market institutions. The causes of seasonal price fluctuation for agricultural products were identified with the aim of developing the risk management mechanisms and governing regulatory programs. Geographical indications have been defined as the tools for attaining the sustainable food system and strengthening competitive positions of agricultural producers. The ethical entrepreneurship issues in agrifood system were discussed in order to reflect current trends in consumer preferences. Originality. The concept of ethical entrepreneurship in agribusiness has been further developed. Practical value. The proposed scientific and methodological approaches to the development of marketing management in agrarian sphere can be applied for the improvement of agricultural trade policy and development of regional marketing programs. Key words: marketing management, price volatility, agricultural commodities, agricultural trade policy, ethical entrepreneurship.