(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2021)
Костецька Н.І. СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ: ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ Мета. Дослідження теоретико-методологічних основ стратегічного планування та особливостей його впровадження в практичну діяльність підприємств у сучасних умовах. Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є наукові праці вчених з питань стратегічного планування діяльності підприємства. У статті використано такі загальнонаукові методи дослідження: порівняння та теоретичного узагальнення – для дослідження сутності стратегічного планування та стратегії підприємства; абстрактно-логічний – для виявлення передумов стратегічного планування і вимог до його здійснення; аналізу та синтезу – для визначення принципів стратегічного планування. Результати дослідження. Досліджено сутність, значення та мету стратегічного планування діяльності підприємств у сучасних умовах. Виявлено передумови впровадження стратегічного планування у діяльність вітчизняних підприємств. Наведено основні переваги та недоліки стратегічного планування. Визначено перешкоди, з якими стикаються підприємства під час практичної реалізації стратегічного планування. Встановлено основні вимоги до стратегічного планування, які перешкоджатимуть проблемам у майбутньому. Виокремлено найбільш важливі принципи, які сприятимуть підвищенню ефективності стратегічного планування на підприємствах. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано необхідність встановлення певних вимог до стратегічного планування, дотримання яких дозволить досягнути поставленої мети. Визначено найбільш важливі принципи, які впливають на результативність процесу стратегічного планування. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження спрямовані на удосконалення стратегічного планування за рахунок дотримання визначених вимог та принципів при впровадженні стратегічного планування у практичну діяльність підприємств у сучасних умовах. Ключові слова: планування, стратегічне планування, стратегія, стратегічний план, переваги стратегічного планування, недоліки стратегічного планування, принципи. Костецкая Н.И. СТРАТЕГИЧЕСКОЕ ПЛАНИРОВАНИЕ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ПРЕДПРИЯТИЙ: ТЕОРЕТИЧЕСКИЕ АСПЕКТЫ Цель. Исследование теоретико-методологических основ стратегического планирования и особенностей его внедрения в практическую деятельность предприятий в современных условиях. Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования являются научные труды ученых по вопросам стратегического планирования деятельности предприятия. В статье использованы такие общенаучные методы исследования: сравнения и теоретического обобщения – для исследования сущности стратегического планирования и стратегии предприятия; абстрактно-логический – для выявления предпосылок стратегического планирования и требований к его осуществлению; анализа и синтеза – для определения принципов стратегического планирования. Результаты исследования. Исследованы сущность, значение и цели стратегического планирования деятельности предприятий в современных условиях. Выявлены предпосылки внедрения стратегического планирования в деятельность отечественных предприятий. Приведены основные преимущества и недостатки стратегического планирования. Определены препятствия, с которыми сталкиваются предприятия в процессе практической реализации стратегического планирования. Установлены основные требования к стратегическому планированию, которые будут препятствовать проблемам в будущем. Выделены наиболее важные принципы, способствующие повышению эффективности стратегического планирования на предприятиях. Научная новизна результатов исследования. Обоснована необходимость установления определенных требований к стратегическому планированию, соблюдение которых позволит достичь поставленной цели. Определены наиболее важные принципы, которые влияют на результативность процесса стратегического планирования. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования направлены на совершенствование стратегического планирования за счет соблюдения определенных требований и принципов при внедрении стратегического планирования в практическую деятельность предприятий в современных условиях. Ключевые слова: планирование, стратегическое планирование, стратегия, стратегический план, преимущества стратегического планирования, недостатки стратегического планирования, принципы. Kostetska N.I. STRATEGIC PLANNING OF ENTERPRISES ACTIVITIES: THEORETICAL ASPECTS Purpose. The aim of the article is to study theoretical and methodological bases of strategic planning and features of its implementation in the practical activity of enterprises in modern conditions. Methodology of research. Scientific works of scholars on the strategic planning of an enterprise activity are the theoretical and methodological bases of the research. The article uses general scientific methods of research such as comparison and theoretical generalization methods to study the essence of strategic planning and the enterprise strategy, abstract and logical methods to identify the prerequisites of strategic planning and requirements for its implementation, analysis and synthesis methods to determine the principles of strategic planning. Findings. The article investigates the essence, significance, and purpose of strategic planning of enterprises activities in modern conditions. It identifies prerequisites for implementing strategic planning into activities of domestic enterprises. The study presents the main advantages and disadvantages of strategic planning. It identifies the obstacles for the practical implementation of strategic planning at enterprises. The article highlights the main requirements for strategic planning that will prevent problems in the future and the most important principles that will help increase the effectiveness of strategic planning at enterprises. Originality. The study substantiates the necessity of establishing certain requirements for strategic planning which will allow achieving the desired goal. It identifies the most important principles that affect the effectiveness of the strategic planning process. Practical value. The obtained results of the research aim to improve strategic planning by complying with certain requirements and principles during the implementation of strategic planning in practical enterprises activities in modern conditions. Key words: planning, strategic planning, strategy, strategic plan, advantages of strategic planning, disadvantages of strategic planning, principles.